Päästöjä on leikattava paljon ja pian. Tämä kävi selväksi kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuoreen ilmastoraportin pohjalta. Lisäksi kesän rajut sääilmiöt ovat muistuttaneet, että ilmastokriisin hillitseminen on välttämätöntä myös suomalaisten hyvinvoinnin, talouden ja yhteiskunnan menestymisen kannalta.
Maailman maat ovat sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksella rajoittamaan ilmaston kuumenemisen selvästi alle kahteen asteeseen ja tähdäten turvallisempaan 1,5 asteeseen tällä vuosisadalla.
Suomessa 1,5 asteen tavoitteen mukainen ilmastopolitiikka edellyttää hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja pian sen jälkeen huomattavaa hiilinegatiivisuutta. Hiilinegatiivisuus tarkoittaa sitä, että Suomi sitoo enemmän hiilidioksidia ilmakehästä kuin päästää sinne.
Sitran uusi selvitys Korjausliike – Suomi kohti 1,5 asteen tavoitteen mukaisia ilmastotoimia etsii vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin:
- Millaisia toimia tavoitteiden saavuttaminen edellyttää Suomelta?
- Mitä esteitä tarvittavien ratkaisujen tiellä on?
- Miten esteiden yli voitaisiin päästä?
Työ pohjautuu aiempaan kirjallisuuteen ja yli sataan asiantuntijahaastatteluun.
Aihe on ajankohtainen myös siksi, että valtiovalta päivittää parhaillaan Suomen ilmasto- ja energiasuunnitelmia. Lisäksi maailman maat kokoontuvat loppuvuodesta YK:n ilmastoneuvotteluihin Glasgow’hun.
Sitran laaja selvitys julkistetaan verkkotilaisuudessa torstaina 19.8.2021 klo 10.00–11.45.
Päätulokset esittelee Sitran asiantuntija Mariko Landström. Tilaisuuden juontaa Sitran johtava asiantuntija Outi Haanperä.
Kuulemme myös kommenttipuheenvuorot ympäristö- ja ilmastoministeriltä Krista Mikkoselta sekä Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajalta, emeritusprofessori Markku Ollikaiselta.
Teemoihin syvennytään paneelikeskustelussa, johon osallistuvat työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen, Teknologiateollisuus ry:n johtaja Helena Soimakallio, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Lehtonen sekä Kuntaliiton yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtaja Miira Riipinen.
Tilaisuus järjestetään Zoom-alustalla ja sitä voi myös seurata Sitran YouTube-kanavalla. Voit ilmoittautua tilaisuuteen sivun ylälaidan painikkeesta tai tästä linkistä.
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta alan huippuasiantuntijoiden kanssa!
Päivitys 10.8.2021: Paneelikeskusteluun osallistuu Teknologiateollisuus ry:n Helena Soimakallio EK:n Matti Kahran tilalla.
Tilaisuuden esitysmateriaalit:
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.