Live
Kuinka paljon tarvitsemme proteiinia, ja voimmeko kattaa tarpeen kotimaisilla valkuaiskasveilla?
Kutsuvierastilaisuus

Kuinka paljon tarvitsemme proteiinia, ja voimmeko kattaa tarpeen kotimaisilla valkuaiskasveilla?

Suomen on tärkeää varmistaa riittävä kotimaisen proteiinin tuotanto, jotta huoltovarmuus ja suomalaisten ravitsemus voidaan turvata kaikissa olosuhteissa. Luonnonvarakeskus arvioi Sitran tilaamassa selvityksessä kotimaisen kasviproteiinintuotannon mahdollisuudet ja pullonkaulat.

Jotta pysymme terveinä ja hyvävointisina, tarvitsemme ruokavalioomme riittävästi laadukkaita proteiineja. Samalla suomalaisten proteiinintarve tulee kattaa kestävästi tuotetuilla valkuaisaineilla niin, että ravitsemusturva ja huoltovarmuus varmistetaan.

Tarvitsemme siis siirtymän kohti aiempaa terveellisempää ruokavaliota ja kestävämpää maataloutta. Jotta siirtymä kotimaisten kasviproteiinien laajempaan käyttöön on hallittu, on kulutusta ja maataloustuotantoa tarkasteltava yhdessä. Samalla Suomen maatalouden mahdollisuudet on tunnistettava ja kehityksen tiellä olevat pullonkaulat on purettava.

Tulevaisuustalo Sitra on tilannut Luonnonvarakeskukselta (Luke) selvityksen, joka kartoittaa erityisesti kotimaisen kasviproteiinin mahdollisuudet proteiiniomavaraisuuden varmistamiseksi.

Kutsuvierastilaisuus järjestetään Sitrassa Helsingin Ruoholahdessa to 5.9. klo 14.00–15.45. Kahvia on tarjolla klo 13.30 alkaen.

Selvitys ottaa huomioon ravitsemukselliset tarpeet sekä maankäytön ja viljelykierrot, jotta myös maaperän ja kasvien terveys turvataan. Tavoitteena ihmisen ja luonnon hyvinvointi.

Ohjelma:

13.30
Kahvitarjoilu
14.00
Tervetuloa tilaisuuteen
LIISA PIETOLA, VANHEMPI NEUVONTANAJA, SITRA
14.10
Maa- ja metsätalousministeriön puheenvuoro
elina ovasKainen, Erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
14.15
Luken selvityksen esittely
Hanna Karikallio, projektipäällikkö, Luke
Hannu Känkänen, erikoistutkija, Luke
Csaba Jansik, erikoistutkija, Luke
15.00
Kommenttipuheenvuorot
Sirpa Sarlio, neuvotteleva virkamies, STM
Minna Kaljonen, tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus
15.15
Yleisökysymyksiä ja keskustelua
15.45
Tilaisuus päättyy

Tilaisuudessa tarkastelemme mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Miten voimme turvata kotimaisen kasvipohjaisen proteiinin saannin, vai voimmeko?
  • Mitä parempi proteiiniomavaraisuus vaatii pelloilta ja viljelyltä? Entä muulta tuotannolta?
  • Kuinka pitkälle pääsemme kasviproteiinien omavaraisuudessa vuoteen 2040 mennessä? Miltä tiekartta näyttää? Mitä pitäisi tehdä?

Sitran aiemmin julkaisema työpaperi Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä? toi esiin, että kotimaisten kasviproteiinien mahdollisuuksista turvata Suomen proteiiniomavaraisuutta ei ole juurikaan tietoa. Luken selvitys tuo tähän kaivattua lisävaloa.

Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti päätöksenteon parissa toimiville, ruokajärjestelmän kehittämiseen liittyvän tiedon tuottamisen ja hyödyntämisen parissa toimiville sekä muutoin aiheesta kiinnostuneille.

Lue lisää:

Suomen proteiiniomavaraisuus -hanke

Uutinen: Kotimainen proteiinintuotanto turvaa huoltovarmuutta ja ravitsemusta – valkuaiskasvien tuotantoala voidaan kolminkertaistaa

Sitran työpaperi: Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä?

Mistä on kyse?