Miten opettaa kiertotaloutta?
Miten opettaa kiertotaloutta - uutta toimintatapaa, joka osaltaan vie kohti maapallon kestävää tulevaisuutta? Heurekassa on luvassa opettajille perustietoa, vinkkejä ja keskustelua.
Sisältö
Yleissivistävän koulutuksen opettajille suunnattu maksuton koulutuspäivä antaa perustiedot kiertotaloudesta. Päivän aikana alan ammattilaiset kertovat omasta näkökulmastaan kestävästä tulevaisuudesta ja kiertotalouden roolista siinä. Päivän aikana pääsee tutustumaan kiertotalouteen monesta eri näkökulmasta ja saat paljon vinkkejä aiheen opetukseen. Tarjolla on tietoa ja työkaluja opetukseen eri oppiaineiden ja eri luokka-asteiden näkökulmasta, luonnontieteistä yhteiskuntaoppiin.
MIKSI?
Maailmassa on rajallinen määrä luonnonvaroja. Näitä luonnonvaroja tulisi käyttää kestävästi ja viisaasti, että ne eivät lopu ja että maapallo pysyy uudistumiskykyisenä. Kiertotalouden tavoitteena on toteuttaa tätä päämäärää siten, että siitä tehdään kannattavaa liiketoimintaa. Myös Euroopan Unioni on sitoutunut tavoittelemaan yhteiskuntaa, missä toisen jäte on toisen raaka-aine.
Kiertotaloudessa on tärkeää, että uutta tuotetta jo suunniteltaessa mietitään, mitä sillä tehdään, kun tuotteen varsinainen käyttö on loppu. Tavoitteena on pidentää tuotteiden elinikää ja saada niistä elinkaaren lopussa materiaali talteen. Mitä materiaaleja käytämme? Kuinka tuotteen voi korjata? Nämä ovat ratkaisevia kysymyksiä siirtymisessä kohti kiertotalousyhteiskuntaa.
Kyse on myös siitä, että muutamme tapaamme ajatella ja toimia. Haluatko omistaa auton vai onko sinulle tärkeämpää, että käytössäsi on auto aina kun tarvitset? Entä haluaisitko hankkia elektroniikkaa, jonka osat ovat korjattavissa ja vanhentuvien osien tärkeät aineet saataisiin kierrätykseen?
Suomi haluaa olla kiertotalouden kärkimaa ja tässä muutoksessa tarvitaan yhteiskunnan kaikkia osa-alueita ja organisaatioita. Erityisen tärkeässä roolissa on koulutus- ja tutkimuskenttä ja ennen kaikkia opettajat. Muutos lähtee myös yksilöstä ja yksilöiden ajattelusta, arvoista ja uskosta tuleviin mahdollisuuksiin. Tervetuloa kuulemaan, miten voimme yhdessä muuttaa maailmaa!
Lisätietoja kiertotaloudesta: https://www.sitra.fi/aiheet/kiertotalous/
Ohjelma
10.00 |
Aikaa tutustua Heurekan näyttelyyn + sähköisiin oppimateriaaleihinEducycle – peli / Neste Telluskooppi- prototyypin testaus / Sitra ja Eficode |
12.00 |
Tervetuloa Heurekaan |
12.15 |
Mitä on kiertotalous ja miksi sen pitäisi olla osana opetusta?Johtava asiantuntija Nani Pajunen, Sitra ja asiantuntija Riitta Silvennoinen, Sitra |
12.45 |
Kiertotalouden esittely eri näkökulmista ja esimerkkien avullaRavinteiden kierto: Case kusipelto / Maria Kämäri, MTK Häme Kiertotalouden kemiaa: Case Ksylitoli / Jyrki Kuusisto, DuPont Nutrition and Health Kiertotalouden mahdollistaja: Case palveluliiketoiminta / Jorma Lammila, Ramboll Oy Kiertotalous teollisuudessa: Case Äänekoski / Kaija Pehu-Lehtonen, Metsä Fibre Ruokahävikki: Case Hävikkiruokaravintola / Johanna Kohvakka, Hävikkiruokaravintola LOOP |
14.30 |
Iltapäiväkahvi ja ideoita opetukseen: miten kiertotalous toteutuu?Kinkkutemppu / Kemianteollisuus ry & co. Havina ja hiilenkierto / Metsäyhdistys ry Telluskooppi- prototyypin testaus / Sitra & Eficode Yrityselämän nuoret sukupolvet ja Yrityskylä / Taloudellinen tiedotustoimisto Educycle-peli: Kestävä luonnonvarojen käyttö ja ilmastonmuutos / Neste Tuunaajamutsin kananmunakuorimosaiikkia Biotalouden ammatit -korttipeli / Metsäteollisuus ry Kemia kiertotaloudessa / Helsingin yliopisto ja LUMA-keskus Miten kiertotalous leivotaan kokonaiseen koulutusohjelmaan? / Helsingin yliopisto, Farmasian tiedekunta |
17.00 |
Aikaa tutustua näyttelyyn ja uusiin oppimisen välineisiin |
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.
MITÄ?