Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt. Olet kuitenkin tervetullut kuulemaan Perustulohackin tuloksia hackin lopputapahtumaan Sitrassa tiistaina 8.3.2016 klo 9-11.
—–
Onko mielessäsi visualisointi, malli, testitapa tai simulaatio, joka liittyy perustuloon? Osallistu Perustulohackiin!
Perustulohackissa kohtaavat perustulon kehittämisestä kiinnostuneet koodarit, tutkijat, aktivistit, yhteiskunnalliset keskustelijat, ajattelijat, poliitikot, graafikot, informaatiomuotoilijat ja viestijät.
Ideat tulevat sinulta. Onko mielessäsi vaikkapa visualisointi, malli, testitapa tai simulaatio, joka liittyy perustuloon? Hae mukaan idealla. Voit hakea yksin tai tiimillä. Mukaan mahtuu rajattu määrä ihmisiä. Paras mahdollisuus päästä mukaan on monipuolisilla tiimeillä, joilla on hyvä idea. Ideoita voi jättää 15.2.2016 asti.
Mistä on kyse?
Suomeen suunnitellaan sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuutta purkavaa perustuloa. Kelan johtama, eri tutkimuslaitosten tutkijoista koostuva ryhmä kehittää parhaillaan perustulokokeilua vuodelle 2017. Työn muutos on nostanut perustulokeskustelun esiin eri puolilla maailmaa. Nyt on oikea aika saada erilaiset perustuloa koskevat ideat esiin. Sitä varten järjestetään kaksipäiväinen kehittäjätapahtuma Perustulohack.
Mitä Perustulohackissa kehitetään?
Perustulohackissa kehitetään erilaisia työkaluja perustulokeskusteluun ja perustulokokeilun tueksi. Tuotoksia voivat olla esimerkiksi erilaiset simulaattorit, visualisoinnit, viestintämateriaalit – tavoitteena ei kuitenkaan ole rajata projekteja. Muutama esimerkki alla.
- Perustulomalli: Näytä mikä olisi toimiva tapa laskea perustulo tai sen osa. Miten se toimisi, kun ajat mallin läpi esimerkiksi Tilastokeskuksen datalla?
- Ehdotus perustulokokeilusta: Kelan johdolla Suomeen suunnitellaan nyt perustulokokeilua. Miten jokin tietty tapa järjestää perustulokokeilu toimisi parhaiten? Simuloi kokeilumalli tai sen osa.
- Argumenteja perustulokeskusteluun: Miten perustulokokeilusta voisi parhaiten viestiä? Infograafi, argumenttipankki, fact sheet tai Reddit-kanava. Näitä kaikkia on jo maailmalla. Kehitä väline keskustelun vauhdittamiseen Suomessa.
- Luovia kulmia perustuloon: Luo perustulopelejä, -taidetta, -tapahtumia tai mitä tahansa muuta toimintaa aktivoivaa.
Aineistot
Tapahtumassa on valmistauduttu tukemaan datan käyttöä eri lähteistä, ja eri tietokantojen asiantuntijoita on prosessin aikana valmentamassa tiedon käyttöä. Valmentajamme tukevat osallistujia datan valitsemisessa ja käytössä.
Tässä muutamia esimerkkejä toimeentuloturvaan liittyvästä datasta, joita voi käyttää työn taustalla:
- THL sosiaalimenot ja rahoitus (Visualisoituna täällä)
- Tilastokeskuksen sosiaaliturva -osaston datoja
- Eduskunnan tietopalvelujen laatima perustulon SISU-simuloinnin raportti
- Sisu-mallikoodi
- Tulonjakotilasto, mm. saadut ja maksetut tulonsiirrot kotitalouden rakenteen mukaan (1987-2013). Tästä voisi saada yksinkertaisen etuisuuskriteeri-simulaattorin.
- Tulonjaon kokonaistilasto, Saadut ja maksetut tulonsiirrot tulodesiileittäin (9 eri tulonsiirtolajia, 1995-2014), löytyy myös ikärymittäin, kunnittain/maa- ja seutukunnittain,
- FLEED-aineisto edustaa Suomen populaatiota keskimäärin.
- Eläketurvakeskuksen Vaittisen ja Vanteen tarkastelu eri ikäryhmien palvelunkäytöstä ja verokertymästä (sivu 28 tässä pdf:ssä, toimii pohjana tälle: budjettipeli.fi)
Säännöt
Kuka tahansa voi jättää idean ja hakea mukaan Perustulohackiin. Kaikki ideat ja hakijat tulevat valintaprosessin aikana näkyville Trello-työkaluun, jossa ideoita kommentoidaan, tiimejä kootaan ja tiimit vertaisarvioidaan äänestämällä. Järjestäjäorganisaatiot valitsevat äänestystuloksen perusteella hackiin pääsevät ideat ja niiden toteuttajat.
Tapahtuman tuotoksien aineettomien oikeuksien (IPR) alkuperäiset kehittäjät sopivat oikeuksista tiimeittäin. Lisensoinnin on mahdollistettava aineiston käyttö perustulokokokeilua valmisteleville tutkijoille ja virkamiehille. Idean alkuperäinen ehdottaja on tiimin yhteyshenkilö, ellei tiimi toisin päätä. Tiimin palkinto maksetaan yhteyshenkilön kautta.
Ohjelma ja paikka
4.–5.3.2016, Koulutuskeskus Sofia, Vuosaari, Helsinki
Kuljetus Vuosaareen lähtee perjantaiaamuna klo 8:30 Helsingin keskustasta. Työskentely, ruokailut ja yöpyminen järjestetään Sofiassa ja yhteiskuljetus Helsingin keskustaan lähtee Vuosaaresta lauantaina klo 17:00.
Tuloksia esitellään ja sparrataan lauantai-illan yhteistapahtumassa Demokratia-hackathonin kanssa. Lisäksi niitä esitellään seuraavalla viikolla järjestettävässä tilaisuudessa virkamiehille, tutkijoille ja medialle.
Palkinnot
Jokainen Perustulohackiin valittu tiimi, joka hackin lopuksi esittää kokonaisen lopputuotoksen saa 800 euron palkinnon. Lisäksi järjestäjäorganisaatoista koostuvan raadin parhaaksi valitsema työ saa 2000 euroa. (Poiketen aimmin ilmoitetusta 1000 eurosta)
Ilmoittaudu mukaan!
Näin tie Perustulohackiin kulkee:
- Ideoita voi jättää 15.2.2016 asti. Voit jättää idean tiiminä tai yksin.
- Ideat tuodaan yhteiselle Trello-työskentelyalustalle, jossa niitä kehitetään ja muodostetaan noin 4–5 hengen tiimejä. Ideoista 8–12 valitaan yhdessä toteutettavaksi hackissa.
- 22.2.2016 mennessä päätetään, mitkä ideat ja ketkä toteuttajat ovat mukana.
- 4.–5.3. tiimit työskentelevät ankarasti.
- Tapahtuman jälkeen tulokset esitellään perustulokokokeilua valmisteleville tutkijoille ja virkamiehille.
Perustulohackin järjestävät Sitra, Demos Helsinki, Open Knowledge Finland ja se toteutetaan osana Kelan johtamaa perustuloselvityshanketta.
Heräsikö kysyttävää? Laita sähköpostia osoitteeseen perustulohack@okf.fi
Suosittelemme