Kiinnostuitko?
Koulutuksissamme ollut alumni, tule mukaan tapaamisiin! Muutoksentekijä, liity Muutoksentekijöiden Facebook-ryhmään.
Täältä löydät lukulistasi. Voit lisätä juttuja lukulistalle painamalla sisällön esikatselussa tai sisältösivulla.
Lista on tyhjä
Tällä listalla näet jutut, joita et ole lukenut loppuun asti. Listalla näkyy viisi viimeisintä aloittamaasi juttua.
Lista on tyhjä
Sitran koulutukset vahvistavat päättäjien ja muutoksentekijöiden kykyä ja halua rakentaa kestävää tulevaisuutta yhdessä.
Sitra kouluttaa muutokseen.
Tulevaisuuskeskustelu Suomessa on kapeaa, eikä kytkeydy riittävästi päätöksentekoelimiin ja arjen valintoihin. Se vaikeuttaa reilun, kestävän ja innostavan tulevaisuuden rakentamista.
Toimintaympäristö on muuttunut entistä monimutkaisemmaksi ja ennalta-arvaamattomaksi. Ongelmia ratkotaan edelleen siiloissa ja erilaiset jakolinjat ovat syventyneet entisestään. Yhteiskunnallisten uudistusten tekeminen on vaikeaa.
Monimutkaisia ongelmia ei kukaan ratkaise yksin. Sitra tukee päättäjiä ja muutoksentekijöitä yhteisen tilannekuvan rakentamisessa ja edesauttaa tapoja tunnistaa ja tarttua keskeisiin tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin yhdessä.
Perinteisen kouluttamisen sijaan luomme monitieteisiä ja -alaisia oppimisympäristöjä, tilanteita ja prosesseja, jotka mahdollistavat yhdessä ajattelun, oppimisen ja kehittämisen.
Järjestämme vuodessa kaksi Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutusta ja EU:n tulevaisuuden johtamiskoulutusta. Kurssit tarjoavat monipuolisen ja moniäänisen oppimisympäristön, jossa osallistujat voivat yhdessä rakentaa ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin.
Tuloksena syntyy uutta ajattelua, ymmärrystä, kyvykkyyttä ja uusia verkostoja sekä ratkaisuja.
Vuodesta 2013 järjestettyihin Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutuksiin on osallistunut jo yli 500 päättäjää.
Sitran matka yhteiskunnallisena kouluttajana alkoi 1977, kun Sitran perustamisesta oli kulunut kymmenen vuotta. Koulutus käynnistettiin aikana, jolloin Suomen teollisuustuotanto jatkoi nollakasvulinjalla, markka devalvoitiin ja kansainvälinen öljykriisi painoi päälle. Tarve tuoda päättäjiä yhteen talouspolitiikan äärelle oli ilmeinen.
Taustalla vaikutti ns. Korpilammen henki. Kurssit tähtäsivät paitsi taloudellisen näkökulman avartamiseen, myös taloudellisten päätösten teossa tarvittavien tietojen ja taitojen kehittämiseen. Oleellisen tiedon lisäksi kursseilla painotettiin alusta lähtien käytännöllisiä valmiuksia talouspoliittisten ongelmien ratkaisuun.
70–90-luvuilla vaikuttajille ja päätöksentekijöille rakennettujen talouspolitiikkakurssien painopiste oli talous- ja finanssipolitiikan johtamisessa. Vuoteen 2005 mennessä oli ehditty järjestää 63 kurssia ja kouluttaa 2 000 päättäjää.
2013 alkoi talouspolitiikkakurssien uusi vaihe, jossa keskityttiin kestävän talouspolitiikan johtamiseen. Näkökulmaksi tuli, miten yhdistää hyvinvoinnin ja talouden realiteetit sekä maapallon reunaehdot päätöksentekoon ja monimutkaisen maailman vaatimaan johtajuuteen.
Syksyllä 2023 käynnistyi uusi, EU:n tulevaisuuden johtamisen koulutus.
Vuosina 2017–2018 toteutettu julkishallinnon johtamiskoulutus tähtäsi edistämään julkisen hallinnon tulevaisuusorientoituneempaa otetta ja keskinäistä yhteistyötä. Asiakaslähtöinen ajattelu ja tiedon entistä parempi hyödyntäminen päätöksenteossa olivat koulutuksen ytimessä. Koulutusohjelma oli suunnattu ylimmälle virkamiesjohdolle
Ratkaisu 100 -haastekilpailussa kilpailutiimit etsivät ratkaisuja siihen, miten osaaminen saadaan paremmin käyttöön kansainvälistyvässä maailmassa. Haaste valittiin avoimella ideahaulla ja yleisöäänestyksellä yhdessä suomalaisten kanssa vuoden 2016 aikana, minkä jälkeen kuka tahansa saattoi hakea mukaan kisaan. Kilpailun päätteeksi voittajat saivat ratkaisunsa toteuttamiseen miljoona euroa. Vuosina 2016–2017 järjestetty kilpailu oli osa satavuotiaan Suomen ja 50-vuotiaan Sitran juhlavuotta 2017.
Vuosina 2010–2015 Sitran järjestämät Elinvoima-foorumit kokosivat yhteen yhteiskunnan vaikuttajia ruohonjuuritason tekijöistä poliittisiin päättäjiin. Viisi foorumia käsitteli työtä, demokratiaa, taloutta, turvallisuutta ja koulutusta. Osallistujat etsivät rohkeita ratkaisuja siihen, millaisia muutoksia Suomessa olisi kuhunkin teemaan liittyen tehtävä.
Muutososaaminen mielessä? Rohkeasti vaan.
Ajankohtaista
Näistä puhutaan nyt.