UUSI TURVALLISUUS
Uusi turvallisuus -foorumi
Sitra kokosi syksyllä 2013 30 hengen poikkiyhteiskunnallisen joukon pohtimaan, mitä on tämän päivän ja tulevaisuuden uusi turvallisuus. Uusi turvallisuus -foorumi teki myös kokeiluja, joilla testattiin, kuinka uusia turvallisuushaasteita voidaan konkreettisesti ratkoa ja mahdollisuuksia edistää. Foorumi vietti puolen vuoden aikana 14 päivää yhdessä Suomessa sekä oppimatkalla Kööpenhaminassa. Foorumin oivallukset on nyt koottu verkkoalustalle! Löydät sieltä myös yli 60 mielenkiintoista blogia ja videota, lisätietoa foorumin kokeiluista ja hyviä jo olemassa olevia tapoja edistää uutta turvallisuutta.
Uusi turvallisuus vatkautuu rakenteisiin
Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut. Ilmastonmuutos, sosiaalinen eriarvoistuminen, yksinäisyys ja osattomuuden tunne, digitaalisen kybermaailman uhat tai kriiseille altis talousjärjestelmä ovat monimutkaisia haasteita, joiden seuraukset voivat olla yllättäviä ja levitä verkottuneessa maailmassa ennakoimattomalla tavalla. Turvattomuuden tunne lisääntyy, kun maailma näyttäytyy monille kaoottisena sotkuna, jossa oman elämän kulkuun on entistä vaikeampaa vaikuttaa.
Perinteisesti turvallisuusajattelussa turvallisuus on tuotu jostain muualta, erillisenä osana ja tarpeen mukaan yleensä siinä vaiheessa, kun jotain turvallisuutta uhkaavaa on jo ehtinyt tapahtua. Yllättävät mullistukset ovat kuitenkin tulevaisuudessa entistä todennäköisempiä ja niihin on vaikeaa varautua etukäteen. Siksi on viisasta rakentaa yhteiskuntaa niin, että sen rakenteet joustavat ja sopeutuvat yllättäviinkin tilanteisiin. Uusi turvallisuus onkin ennen kaikkea pureutumista ongelmien syihin jo ennen, kuin seuraukset kasvavat mittaviksi turvallisuushaasteiksi. Sen sijaan että paloautot pumppaavat joka kevät vettä pois tulville alttiissa kaupunginosassa, alueelle tehdään jo rakennusvaiheessa vettä kuljettavia kanavia ja viheralueita. Näin alueen turvallisuus, mutta myös viihtyvyys ja toimivuus paranevat. Turvallisuus onkin kuin kananmuna, joka vatkataan jo tekovaiheessa taikinaan, ei kuorrutus, joka lisätään vasta valmiiseen kakkuun.
Turvallisuus on tunne, joka ei synny kielloista
Luottamus on liima, joka pitää yhteiskunnan kasassa. Suomen vahvuus on se, että pieni ja verraten tasa-arvoinen maa selviää yllättävistä kriiseistä ja menestyy, sillä täällä kanssaihmisiin voi tukeutua ja uskoa. Luottamus luo turvaa. Suomalaiset ovat perinteisesti luottaneet myös viranomaisiinsa, syystäkin. Turvallisuus on kuitenkin ennen muuta tunne eikä mikään viranomainen tai tukku suojelevia lakeja voi yksinään luoda turvallisuuden tunnetta. Turvallisuuden tunne syntyy oman elämän hallinnasta, merkityksellisestä tekemisestä, vaikutusmahdollisuuksista ja siitä, että on osa jotain suurempaa yhteisöä. Laeilla pitää turvata toimivat peruspalvelut ja -oikeudet kaikille, mutta ne eivät saa halata kuoliaaksi kansalaisten kykyä ja intoa itse ja yhdessä muiden kanssa kehittää elinympäristöään parantavia ja ilahduttavia ratkaisuja. Organisaatioiden rooliksi jää tarjota rakenteiden lisäksi osallistumisen ja vaikuttamisen paikkoja. Uudessa turvallisuudessa viranomainen on yhteisön palvelija, aito civil servant.
Resilientti joustaa, muttei katkea
Koska maailma on entistä vaikeammin ennustettava, uusi turvallisuus edellyttää resilienssiä. Resilienssi tarkoittaa järjestelmien kykyä sopeutua ja toimia joustavasti häiriötilanteissa, sekä toipua ja kehittyä jopa entistä vahvemmiksi kriisin jälkeen. Äärimmäisen tehokkuuden ja toimintojen keskittämisen sijaan yhteiskunta pitää rakentaa niin, että sen osat voivat toimia myös itsenäisesti, jos yksi osa kaatuu. Tulevaan varautuminen on entistä vaikeampaa, mutta juuri siksi on järkevää ennakoida: etukäteen kartoittaa erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia ja tapoja toimia niissä.
Suomalainen yhteiskunta on vahva turvallisuustuote
Suomi nimetään toistuvasti maailman vakaimmaksi, turvallisuuden, onnellisuuden tai länsimaisen demokratian mallimaaksi. Meillä on hyvä maine luotettavana, korkeasti koulutettuna ja innovatiivisena kansana. Suomalainen yhteiskunta on vahva turvallisuustuote, jolla voimme houkutella tänne kansainvälisiä yrityksiä ja osaavaa työvoimaa perustamaan perheitä ja tekemään tuottavaa työtä.
Suomella on hyvä maine ja vahvaa osaamista konfliktien sovittelussa ja rauhan rakentamisessa kriisimaissa. Myös liiketoiminnalla on tärkeä rooli globaalin kehityksen vauhdittajana sekä erityisesti kriisien ennaltaehkäisyssä ja niistä toipumisessa. Inhimillisen turvallisuuden liiketoiminta, esimerkiksi terveyttä ja ruoka- tai ympäristöturvallisuutta parantavat ratkaisut, ovat mahdollisuus suomalaisille yrityksille. Suomella olisi myös kaikki valtit profiloitua kyberturvallisuusosaamisen huippumaana.
Nopeasti muuttuvan maailman kyydissä pysyy parhaiten, kun ajatusta tai suunnitelmaa testaa mahdollisimman nopeasti käytännössä. Uusi turvallisuus -foorumikin teki 11 kokeilua, joilla mm. kehitettiin oman asuinympäristön turvallisuutta, opetettiin lapsille arjen kyberturvallisuustaitoja ja muotoiltiin julkisia palveluja niin, että käyttäjän ääni kuuluu suunnittelussa paremmin.
Mitä muuta uusi turvallisuus on? Mitä kokeiluista opittiin? Foorumin oivallukset kokoava verkkojulkaisu ilmestyy toukokuussa. Keskustelua käydään jo nyt Twitterissä #uusiturvallisuus ja Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/uusiturvallisuus, tule mukaan!
AJANKOHTAISTA