UUSI TYÖ

Uusi työ on purskeista, yrittäjämäistä ja monimuotoista. On selvää että työ on murroksessa. Mutta miten muuttuu Suomi?

AJANKOHTAISTA

Puheenvuoro

Sitra yhteiskunnallisena kouluttajana: 1970-luvun kursseista tulevaisuus­laboratorioon

Ihmisiä rautatieasemalla
archived

Kivuliaan hidas muutos

Kuvaaja: Pia Kojo
uutiset

Kohti toimintakykyistä politiikkaa

Sapattivapaan hyödyt ulottuvat yksilön hyvinvointia paljon laajemmalle, kirjoittaa Vesa-Matti Lahti.
archived

Tutkimustiimin viikon varrelta #47: Miksi vuorotteluvapaa

Sitran trendlista 2014/2015 julkaistiin lokakuussa.
artikkelit

Sitran trendit: Vakaa työ murenee

archived

Oppiminen muuttuu, millaista on uusi koulutus?

uutiset

Pelastetaan duunit kuvaa suomalaisten teknologiayritysten selviytymiskamppailua kiristyvillä markkinoilla

uutiset

Mitä on uusi turvallisuus?

archived

Loppuuko työ?

Seinäkiipeilijöitä
artikkelit

Kolme kestävän kehityksen polkua yrityksen menestykseen

Kuva logomon kahvilasta
uutiset

Avoimen datan kilpailu Apps4Finland 2013 käynnistyy tänään

archived

Nestan näkymiä vuodelle 2013

artikkelit

Suomen mentorit ry aloittaa toimintansa

artikkelit

Kokeilukulttuuri kouluissa – työelämäviikko

Kolme ihmistä fläppitaulun ympärillä
artikkelit

Kehitä ja kehity kokeilemalla

uutiset

Miltä Suomi näyttää 2062?

Millainen on uusi elinvoimainen työelämä?

Elinvoima-foorumissa etsitään sitä, mistä Suomi voi ammentaa elinvoimansa. Ensimmäinen foorumi pohti mitä on uusi työ ja kokeili ratkaisuideoitaan käytännössä. Sitran Elinvoima-foorumit kokoavat yhteen monialaisen joukon etsimään yhdessä uusia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin sekä kokeilemaan niitä käytännössä. Kokeiluista syntyy kokonaan uutta tekemistä. Uskomme, että tämän päivän haasteisiin ei ole olemassa yhtä suurta ratkaisua vaan tuhat pientä.

Uusi työ on ainakin joustavaa, monimuotoista, mahdollistavaa, verkottunutta, kokeilevaa ja purskeista ja sitä tehdään monessa roolissa yhtä aikaa. Eri ikäisten ja taustaisten tulee saada tehdä itselleen merkityksellistä työtä, kaikenlainen potentiaali tarvitaan käyttöön. Uuden työn maailmassa liikutaan joustavasti yli perinteisten rajojen. Työnteon tapaa ei myöskään ole enää lineaarista tai tiettyyn vuosikelloon sidottua kuten ennen vanhaan – siksi myös työkulttuuria on muutettava vastaamaan tätä päivää. Uutta työtä syntyy jos uskallamme paremmin yrittää  ja myös välillä epäonnistua. Jos koskaan ei kokeilla uutta, ei sitä myöskään synny. Työelämässä tarvitaankin tulevaisuudessa yhä enemmän yrittäjämäistä asennetta ja työnteon tapaa. Tämä ei tarkoita vain vastuunkantoa vaan myös vapautta ja merkityksellisyyttä. Työ voi olla myös hauskaa.

Haasteina jäykät rakenteet ja teollisen ajan työkulttuuri

Työelämän suurimpana haasteena Suomessa ovat tällä hetkellä jäykät rakenteet ja toisaalta teollisen ajan linjatuotantoon perustuva työkulttuuri niilläkin aloilla, joissa työ on jo purskeista, monimuotoista ja kaikkea muuta kuin suoraviivaista.

 Elämä nähdään edelleen etenemisenä koulunpenkiltä opiskelemaan, uralle jossa tasaisesti yletään kunnes eläköidytään. Epäonnistumisia ja riskejä pelätään ja valtavasti potentiaalia menee hukkaan kun esimerkiksi maahanmuuttajia tai nuoria ei uskalleta työllistää.

On kaikkien etu jos ihmisten vahvyydet ja potentiaalit saadaan paremmin käyttöön kaikkialla. Työelämäkulttuurin pitää tukea, sallia ja hyödyntää monimuotoisuutta paremmin. Liikkumisen joustavasti yli perinteisten rajojen ja siilojen tulisi olla joustavampaa työelämässä.  Kokeileva ja yrittäjämäinen tapa tehdä työtä sopii tähän päivään paremmin kuin lineaarinen, aikaan ja paikkaan sidottu työskentelytapa.

Kohti uutta työtä

 

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Suuret haasteet vaativat pieniä tekoja kaikkialla yhteiskunnassa

Uuden työn haasteita ratkonut Elinvoima-foorumi I vastasi uuden työn haasteisiin ja tavoitteisiin ideoimalla konkreettisia ratkaisuehdotuksia ja kokeilemalla niitä käytännössä. Voit lukea kokeilujen onnistumisesta ja miten ne jatkuvat Suosittelemme -osiota.

Julkisen sektorin työkierto liikuttaa virkamiehiä pois siiloistaan.

Ammatillisen palvelukioskin kokeilu tarjoaa nuorille ammatillista palveluneuvontaa pop-up -store -konseptilla siellä missä nuoret liikkuvat.

Draamaretki päättäjille jonka puitteissa päättäjät ja virkamiehet pääsisivät elämyksellisen ja oppimisen ja todellisen kohtaamisen kautta oppimaan maahanmuuttajien todellisuudesta Suomessa liittyen työhön.

Koulutusta toimittajille liittyen maahanmuuttajiin ja maahanmuuttoasioihin jotta uutisointi saataisiin paremmin todellisuutta vastaavaksi.

Avoin ammattikoulu, jossa pääsee kokeilemaan erilaisia ammatteja lyhyinä pätkinä ikään kuin tekemään ”ammattien approja”. Näin oman työelämäpolun etsiminen helpottuisi niillä, joille se on vaikeaa.

HR-ammattilaisten valmennus ja mentorointi monimuotoiseen rekrytointiin, jossa valmentajina ja mentoreina toimivat maahanmuuttajat.

TET-haastekampanja, jossa haastetaan yritykset mukaan ottamaan työelämään tutustumisjaksoon maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Junnut neuvoo -idea. Nuoret opettavat vanhemmille työpaikoilla osaamista, jota heillä ei ole. Vastavuoroisesti nuoret saavat kokeneempien osaamista käyttöön ja työkokemusta.

Uuden työn keskus. Uusi työ on ja elää yhteiskunnassa epätyypillisinä työsuhteina, itsensä työllistäjien, downsiftaajien, osuuskuntien tai muuten uudenlaisen tekemisen kautta. Siksi jo olemassa olevien työtä koskevien neuvontapalvelujen oheen rakennetaan neuvontaa ja tietoa koskien uutta työtä ja sen tekemistä. Vipuvoimaa tähän etsitään Aallon Mind Labista sekä Elinvoimaryhmän osuuskunta- ja vapaaehtoistyön osaajien voimin.

Kokeilukulttuurin edistäminen kouluissa lanseerataan edistämään kokeilukulttuurin levittämistä kouluissa. Kokeilussa voisi olla mukana ensin vaikkapa jonkin alueen koulut. Ajatuksena on etsiä keinoja levittää ajatusta, että kouluissa ollaan oppimassa, ei opiskelemassa ulkoa.

Epäonnistumiskampanja muistuttamaan meitä että vain yrittämällä voi onnistua ja onnistuminen vaatii usein ensin epäonnistumisia. Suomessa epäonnistumiset ovat edelleen enemmän häpeä kuin ylpeydenaihe. Mietitäänpä vaikka kuinka monta kertaa Mikael Granlundin ilmaveivi on epäonnistunut ennen kuin tuli nappisuoritus? Kokeilussa lähdettiin tukemaan suunnitteilla ollutta valtakunnallista epäonnistumiskampanjaa.

Eläkeläisten osaamisen hyödyntäminen. Promotoidaan niitä jo olemassa olevia hyvä käytäntöjä joita jo tehdään eläkeläisten ja firmojen taholla vanhempien ihmisten mukana olemiseksi työelämässä. Kokeilussa eläkeläiset toimivat muun muassa projektimentoreina yrityksille, kielikahvilan vetäjinä maahanmuuttajille ja hiljaisen tiedon jakajina lapsille.

Avoimen verkostojohtamisen valmennusohjelma. Verkostojohtamisen osaaminen on se mitä Suomessa tarvitaan kipeästi.  Kokeilussa lanseerattiin avoin verkosto, johon kuka tahansa asiaan kiinnostusta tunteva voi tulla mukaan. Verkoston konseptia ja ideaa olivat työstämässä Elinvoimaryhmän johtamiseen ja innovaatioihin erikoistunut porukka.

Julkisen sektorin hyvien käytäntöjen tunnistaminen, paketointi ja tuotteistaminen vientituotteiksi.

Born Global -sertifikaatti, jonka saavat yritykset, jotka ovat lähtökohtaisesti tähtäämässä kansainvälisille. Sertifikaatin saisivat vain harvat ja valitut, jolloin kriteeristön tulisi olla aidosti laadukas. Sertifikaatti helpottaisi halukkaita sijoittajia ja yrityksiä löytämään heidät.

Elämänpelissä kokeillaan simulaation avulla, miltä tuntuu ottaa riskejä ja pelata vähän kovempaa yrityselämässä sen sijaan että ottaisi asuntolainan ja grillailisi takapihalla. Koska pelin avulla se on turvallista ja kokeiltavissa ennen kuin hommaan lähtee oikeasti.

Elinvoima-foorumi I osallistujat

Pirkka Aunola, strategiapäällikkö    

Katja Bjerstedt, pääekonomisti    

Nikolas Elomaa, edunvalvontajohtaja    

Tuula Haatainen, apulaiskaupunginjohtaja    

Tuomas Hyyryläinen, strategiajohtaja    

Niina Immonen, projektijohtaja, toiminnanjohtaja    

Simo Karetie, johtava asiantuntija  

Timo Kontio, puheenjohtaja    

Juha Kostiainen, puheenjohtaja, johtaja  

Jari Kuusisto, johtaja    

Mats Nyman, ministeriryhmän erityisavustaja

Sami Oinonen, hallituksen puheenjohtaja    

Hanna Ojamo, puheenjohtaja    

Anitta Raitanen, toiminnanjohtaja  

Marja-Leena Rinkineva, elinkeinojohtaja    

Eeli Saarinen, tutkija    

Alexandra Salmela, kirjailija    

Päivi Salo, hallitusneuvos    

Markku Salomaa, johtaja    

Taneli Tikka, johtaja    

Ville Turkka, toiminnanjohtaja

 

 

 

 

Ota yhteyttä

ihmiset
Hannele Laaksolahti
Johtava asiantuntija, Ratkaisut
ihmiset
Elina Kiiski Kataja
ihmiset
Hanna Häppölä
Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Mistä on kyse?