uutiset
Arvioitu lukuaika 5 min

12 innovatiivista kiertotalousratkaisua Afrikasta

Kokosimme Afrikan kiinnostavimpia kiertotalouden liiketoimintaideoita Ruandassa järjestettävän Maailman kiertotalousfoorumi WCEF:n alla. Lue 12 hankkeen lista ja inspiroidu!

Kirjoittaja

David J. Cord

Journalisti

Julkaistu

Afrikan manner voi näyttää maailmalle suuntaa kiertotalouteen perustuvan talousjärjestelmän luomisessa useasta syystä.

Tulevaisuus on nuorissa ja Afrikan väestö on maailman nuorinta. Afrikkalaisilla toimijoilla on myös mahdollisuus muokata materiaalien toimitusketjuja kestävämmiksi, sillä mantereella on pitkät perinteet raaka-aineiden lähteenä. Lisäksi iso osa Afrikasta kehittyy yhä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden välttää teollisuusmaiden virheet ja hypätä suoraan lineaaritalouden yli kestävämpään tulevaisuuteen esimerkiksi jättämällä hiilivoima väliin ja käyttämällä aurinkovoimaa mantereen sähköistykseen.

Näistä ja muista syistä Maailman kiertotalousfoorumi WCEF järjestetään vuonna 2022 ensimmäistä kertaa Afrikassa. Tapahtuman isäntämaana toimii Ruanda ja foorumin tapahtumia järjestetään ympäri maata.

Kokosimme tähän artikkeliin kiinnostavimpia kiertotalousratkaisuja yli 500 yrityksen listasta, jonka on koonnut pienten ja keskisuurten yritysten kestävää kehitystä tukeva kansalaisjärjestö Footprints Africa. Otimme mukaan esimerkkejä, jotka edustavat monia eri liiketoimintamalleja ja teollisuuden aloja.

Vaikka suurin osa näistä ratkaisuista keskittyy paikallisiin kysymyksiin, voivat ne silti innostaa ihmisiä ympäri maailman siirtymään kohti kiertotaloutta.

Rakennuselementtejä muovijätteestä

Tansanialainen Arena Recycling valmistaa rakennuselementtejä muovijätteestä ja hiekasta. Yrityksen tehtaat Dar es Salaamissa kierrättävät jopa 35 tonnia muovia kuukaudessa.

Aurinkoenergialla toimivat kylmiöt vähentävät ruokahävikkiä

Cold Hubsin rakentamien kylmiöiden avulla on pystytty pelastamaan jopa 50 000 kiloa ruokaa, joka muuten päätyisi hävikkiin. Yritys on rakentanut yli 50 aurinkovoimalla toimivaa kylmiötä maanviljelijöiden ja kauppiaiden käyttöön eri puolille Nigeriaa. Kylmäsäilytys on helppo tapa vähentää ruokahävikkiä, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja nostaa maaseudulla asuvien tulotasoa.

Kotitalouksien biojätteestä kompostimultaa puutarhoihin

Etelä-Afrikkalainen Compost Kitchen estää kotitalouksissa syntyvän biojätteen päätymisen kaatopaikoille. Kotitalouksista kerätty vanhentunut ruoka ja muu orgaaninen raaka-aine kompostoidaan kastematojen avulla, minkä jälkeen kompostimulta toimitetaan asiakkaiden puutarhoihin.

Rakennusjätteistä koteja vähävaraisille 

DigiYard kerää rakennustyömailta käyttämättömäksi jääneet materiaalit ja hyödyntää niitä rakentaessaan uusia koteja vähävaraisille yhteisöille Etelä-Afrikassa. Ratkaisu on hyödyllinen kaikille osapuolille: rakennusyritysten ei tarvitse huolehtia “jätteistään”, täysin käyttökelpoiset materiaalit eivät päädy kaatopaikoille ja vähävaraiset ihmiset saavat uusia koteja. 

Maatalousjätteellä ruokittuja hyönteisiä kanojen ravinnoksi

Ghanalainen Neat Eco-Feeds on kehittänyt nerokkaan kiertotalousratkaisun maataloussektorille. Yritys hyödyntää maanviljelyssä syntyviä sivuvirtoja, kuten teurasjätettä, mustasotilaskärpästoukkien ravintona. Toukat puolestaan syötetään kanoille. Näin sivuvirroista syntyy arvokasta, halpaa ja ravitsevaa kanan rehua, mikä myös auttaa nousevien hintojen kanssa kamppailevia viljelijöitä.

Lohkoketjuteknologia avuksi maanomistukseen 

OKO Forests huomasi, ettei moni Ghanalainen viljelijä käytä uudistavia viljelymenetelmiä, koska heiltä puuttuu tarvittavat asiakirjat maanomistuksensa vahvistamiseksi. Yrityksen  lohkoketjuteknologiaan perustuva ratkaisu auttaa maanviljelijöitä vahvistamaan maanomistuksensa. Näin viljelijät voivat lisätä ansiotulojaan myymällä satoja sekä istuttamalla puita päästöhyvityksiä varten. 

Tekstiilijätteestä uusiksi tuotteiksi

Muotiteollisuus kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja on siitä surullisen kuuluisa. Rewoven on vuodesta 2020 lähtien kerännyt ja lajitellut käytöstä poistettuja tekstiilejä Etelä-Afrikassa ja estänyt näin 460 tonnia tekstiilijätettä päätymästä kaatopaikalle. Uusien käyttökohteiden löytäminen käytetyille vaatteille tarjoaa uusia työpaikkoja ja samalla vähentää luonnonvarojen kulutusta, kun esimerkiksi vettä tarvitaan vähemmän puuvillan kasvattamiseen. Pelastettua tekstiilijätettä on käytetty materiaalina esimerkiksi lemmikkien peteihin, eristeisiin ja tyynyihin.

Maanviljelyn sivuvirroista luomulannoitteita ja biohiiltä

Ghanalainen Sabon Sake valmistaa sokeriruo’on ja riisin tuotannon sivuvirroista luomulannoitetta ja biohiiltä. Yritys on kehittänyt maatalousjätteestä hyödyllisen tuotteen, jonka avulla viljelijät voivat korvata kalliita lannoitteita omilla sivuvirroillaan.

Luomulannoitteen tuotantoa kyläyhteisöissä

SafiOrganics halusi keksiä paikallisen ratkaisun paikalliseen ongelmaan. Yritys on hajauttanut lannoitetuotantoa Keniassa keräämällä viljelykasvien sivutuotteet, käsittelemällä ne ja hyödyntämällä syntyvän lannoitteen samassa kylässä. SafiOrganics tuottaa lannoitteita ja maanparannusaineita, joilla voidaan parantaa maaperän ominaisuuksia, kuten vedensitomiskykyä.

Digitaalinen kauppapaikka hävikkiruoalle

Egyptiläinen Tekeya on kehittänyt digitaalisen kauppapaikan, jonka kautta ylijäämäruokaa myydään kuluttajille. Sovelluksen kautta kuluttajat saavat tiedon lähellä sijaitsevien ravintoloiden tai ruokakauppojen halvemmasta ylimääräruuasta. Mikäli ruoalle ei löydy ostajaa, se voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Verkosto elektroniikkajätteen kierrättämiseksi

WEEE Centre huolehtii, että elektroniikkajäte kierrätetään Keniassa asianmukaisesti. Vanhat elektroniikkalaitteet päätyvät usein kaatopaikoille tai ne poltetaan vaarallisissa olosuhteissa avotulella. WEEE Centre on rakentanut verkoston yrityksille, kansalaisjärjestöille ja kunnille, jotta elektroniikkajäte kierrätettäisiin oikein.

Turvallista juomavettä paikallisten puiden siemenillä

Ugandalainen Vepox Filter valmistaa vedensuodattimia paikallisten puiden siemenistä. Suodattimet voidaan ladata ja käyttää uudelleen. Ratkaisu vähentää tarvetta keittää juomavettä terveyssyistä, jolloin polttopuiden tarve vähenee ja sitä myötä metsäkatoa voidaan hillitä.

Haluatko tietää lisää Afrikan kiertotalousratkaisuista? Maailman kiertotalousfoorumi WCEF järjestetään tänä vuonna Ruandassa 6.–8. joulukuuta. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Mistä on kyse?