uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

15-vuotias Martta Pyykönen valtaa päiväksi Jyrki Kataisen paikan

Sitra on mukana Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempauksessa, jossa tytöt astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin osana YK:n kansainvälistä tyttöjen päivän (11.10.) juhlintaa. Tänä vuonna tempaus nostaa esiin tiedon vaikutusta tasa-arvoon.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen luovuttaa paikkansa 28.9., kun 15-vuotias Martta Pyykönen astuu Sitran johtoon. Valtaus on osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tempausta, joka nostaa esiin maailman huomion tyttöjen kohtaamaan syrjinnän mutta myös heidän valtavan potentiaalinsa.

”Mielestäni juuri Sitran valtaaminen on mahtavaa siksi, että Sitralla on tärkeä rooli reilun, kestävän ja innostavan sekä myös tasa-arvoisen tulevaisuuden rakentamisessa. Sitra myös tutkii erilaisia asioita ja kehittää ratkaisukeinoja monenlaisiin ongelmiin, joita Suomi voi kohdata nyt ja tulevaisuudessa. Olen kiinnostunut tuomaan tasa-arvonäkökulmaa sekä nuorten näkökulmaa näihin haasteisiin”, Martta Pyykönen sanoo.

Suomessa #GirlsTakeover järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Viime vuonna Planin nuoret valtasivat yhteensä kahdeksan johtopaikkaa. Maailmanlaajuisesti tytöt ovat vallanneet jo 5 600 johtajan paikat yhteensä 70 maassa vuoden 2016 jälkeen.

#GirlsTakeoverin teemana on tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tytöt ja nuoret kaikkialla maailmassa tarvitsevat luotettavaa ja faktoihin perustuvaa tietoa voidakseen varmistaa oikeuksiensa toteutumisen. Väärät tiedot, uskomukset ja myytit ylläpitävät syrjiviä rakenteita ja epätasa-arvoa.

”Halusimme osallistua Planin #Girlstakeoveriin, koska tavoittelemamme reilu, kestävä ja innostava tulevaisuus ei ole mahdollinen ilman tyttöjä. Tämän vuoden teema on tärkeä, sillä sen lisäksi, että tarvitsemme tyttöjä tiedon äärelle, tarvitsemme heitä myös tuottamaan itse tietoa, keskustelemaan erilaisista tulevaisuuksista sekä toimimaan halutun tulevaisuuden eteen”, Jyrki Katainen sanoo.

Koronaviruspandemian aikana luotettavan tiedon merkitys on entisestään korostunut. Samalla sen saaminen on vaikeutunut, kun koulut eri puolilla maailmaa ovat olleet kiinni tai lapset ovat olleet etäopetuksessa. Internet on täynnä tietoa, mutta sen luotettavuutta on usein vaikea arvioida.

”Tiedon saantia vaikeuttaa myös se, että kaikilla ei ole yhdenvertaista pääsyä verkkoon ja digilaitteisiin. Erityisesti tytöt uhkaavat pandemian myötä pudota kelkasta. Vaikka koulut jossain vaiheessa aukeavat kaikkialla maailmassa, moni tyttö ei enää koskaan palaa kouluun. Tämän ovat monet aiemmat kriisit osoittaneet”, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Tytöt osallistuvat aidosti päätöksentekoon

Poliittiset päättäjät, viranomaiset, instituutiot ja yritykset voivat toimillaan edistää luotettavan tiedon saantia ja tasa-arvoa.

Tänä vuonna Plan International Suomen nuoret valtaavat Sitran lisäksi myös Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokisen, Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holsteinin, Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanackerin ja Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholmin paikat. Mukana on myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka saa työparikseen 16-vuotiaan Nella Salmisen.

#GirlsTakeoverissa tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan päivän aikana tehtäviin päätöksiin. Sitra tarjosi kaikille valtaajille jo ennakkoon eväitä tulevaisuusajatteluun ja muutoksen tekemisen taitoihin Tulevaisuustaajuus-työpajassa. Työpajan tarkoituksena oli kehittää tyttöjen kykyä kuvitella ja rakentaa toisenlaisia tulevaisuuksia.

Valtauspäivänä Pyykönen sparraa Sitrassa etenkin reilun datatalouden projekteja ja tuo vaikeisiin aiheisiin nuorten ja tyttöjen näkökulmaa.

”Datataloudessa on vielä paljon tehtävää tasa-arvon suhteen. Esimerkiksi vain 22 prosenttia tekoälyn kehittäjistä on tällä hetkellä naisia. Tyttöjä ja naisia tarvitaan niin kehittämään datalähtöisiä palveluita kuin päättämään datan käytöstä, jotta saadaan parempia ja useammille sopivia palveluja”, Katainen sanoo.

 

Mistä on kyse?