archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Äänestä haasteesta, joka saa taakseen huipputiimit ja miljoona euroa

Keväällä kysyimme suomalaisilta, mikä on Suomen tulevaisuuden tärkein haaste. Yli tuhannesta ehdotuksesta on nyt valittu neljä yleisöäänestykseen, jossa valitaan lopullinen kysymys syksyllä 2016 alkavaan Ratkaisu 100 -haastekilpailuun. Eniten ääniä kerännyt haaste saa ratkaisijakseen huipputiimit ja miljoonan euron tuen. Haasteista voi äänestää osoitteessa www.ratkaisu100.fi syyskuun loppuun saakka.

Kirjoittaja

Heli Nissinen

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Suomi kamppailee suurten ja monimutkaisten ongelmien parissa. Hyvinvointi ja terveys, työelämän tulevaisuus, kestävyyskysymykset ja osaaminen puhuttavat. Kaikkiin pulmiin on kuitenkin löydettävissä ratkaisuja. Mikä tulevaisuuden Suomessa on paremmin?

Keväällä kysyimme suomalaisilta, mikä tärkeä yhteiskunnallinen ongelma pitäisi ratkaista. Kysymys sai aikaan aktiivista keskustelua: saimme yli tuhat ehdotusta Suomen tärkeimmästä ongelmasta sekä verkon että postikorttien välityksellä – ja työpajoissa ympäri Suomen.

Riippumaton haasteraati on nyt rajannut kaikista saamistamme ehdotuksista neljä, joista yhdestä tulee haastekilpailulla ratkaistava ongelma. Tässä neljä haastevaihtoehtoa, jotka tulevat nyt yleisöäänestykseen:

  1. Jokaisesta energian tuottaja. Kehitä yhteisöjen voimaa hyödyntävä ratkaisu, joka saa suomalaiset ryhtymään energian tuottajiksi.
  2. Kaikkien osaaminen käyttöön. Kehitä ratkaisu, joka mahdollistaa osaamisen ja kykyjen paremman tunnistamisen ja hyödyntämisen maailmassa, jossa ihmiset ja tieto liikkuvat entistä enemmän maasta toiseen.
  3. Välitöntä hoivaa. Kehitä skaalautuva ratkaisu, jonka avulla ihminen saa tukea hyvinvointiinsa juuri silloin kuin sitä tarvitsee. Ratkaisun tulee hyödyntää teknologiaa tai yhteisöjen voimaa.
  4. Työtä varmasti, vaikka paloina. Kehitä ratkaisu, joka auttaa yhdistämään joustavan työnteon ja toimeentulon pitkäjänteisen suunnittelun heille, joiden työ ja toimeentulo tulevat useista eri lähteistä. Ratkaisun mahdollistaman työn tulee vastata ja kehittää ihmisen osaamista.

Ennen haasteiden valintaa haasteraati tutustui eri aiheiden taustalla olevaan tieteellisen tutkimukseen ja tapasi aiheiden parissa toimivia asiantuntijoita.

”Siihen nähden, että maailmassa tuntuu nyt korostuvan eri ryhmien heikkenevä yhteisymmärrys, näimme suomalaisen yhteiskunnan kohtaamat haasteet aikalailla samansuuntaisesti”, kertoo kirkon tiedotuskeskuksen viestintäpäällikkö Lari Lohikoski, yksi kahdestakymmenestäviidestä haasteraatilaisesta.

”Erilaisista taustoista huolimatta näimme Suomen tarvitsevan enemmän rohkeutta astua totutun ulkopuolelle, yhdessä tekemistä ja avarakatseisuutta sekä laajempaa käsitystä työstä ja hyvinvoinnista”, Lohikoski jatkaa.

Entä sitten, kun haaste on valittu?

Ratkaistavan ongelman määrittely on haastekilpailun onnistumisen kannalta tärkeä vaihe.

”Liian usein lähdetään kehittämään ratkaisua tuntematta itse ongelmaa tarpeeksi hyvin. Haasteen syvälliseksi ymmärtämiseksi tulee yhdistää tieteellistä tutkimusta ja kokemustietoa niiltä, joita haaste oikeasti koskettaa”, kommentoi haastekilpailuprojektissa työskentelevä Kalle Nieminen.

”Tästä syystä halusimme, että jo haasteen määrittelyyn pääsee osallistumaan iso joukko ihmisiä”, jatkaa Nieminen.

Kun haaste on määritelty, haemme mukaan poikkiyhteiskunnallisia tiimejä kehittämään ratkaisuja valittuun ongelmaan. Ratkaisijahaku aukeaa lokakuussa. Parhaiden ratkaisujen kehittäjiä, eli kilpailun voittajia, tuetaan miljoonalla eurolla.

”Suurten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan uudenlaista tulevaisuudenuskoa, yhdessä tekemistä ja keinoja”, kommentoi Sitran yliasiamies Mikko Kosonen. ”Siksi Sitra haluaa tarttua yhteiskunnallisiin ongelmiin myös haastekilpailun keinoin.”

Äänestys haasteista on avoinna 8.-30.9. verkossa osoitteessa www.ratkaisu100.fi. Äänestää voi kuka vain. Valittu haaste julkistetaan 27.10.2016.

Keskustelua haasteista viritellään Sitran, SuomiAreenan ja Akateemisen kirjakaupan yhteisessä tilaisuudessa Helsingin keskustan Akateemisessa kirjakaupassa 8.9. klo 17–18. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkon välityksellä Ratkaisu 100 -verkkosivulla. Twitterissä käytämme tunnistetta #Ratkaisu100.

Ratkaisu 100 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ja Sitran 50v-juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Mistä on kyse?