uutiset
Arvioitu lukuaika 5 min

Arviointi: Sitran tehtävä yhä tärkeämpi – kehittämissuositukset huomioitu uudessa strategiassa

Tarve Sitran tulevaisuuteen suuntautuvalle työlle on suurempi kuin pitkään aikaan, toteaa Sitran roolia ja asemoitumista tarkastellut ulkoinen arviointi. Kehitettävää löytyy perustavanlaatuisten yhteiskunnallisten muutosten ajamisessa ja ketteryydessä. Arvioinnin suositukset on jo huomioitu Sitran uudessa strategiassa.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee ratkaisuja vaikeisiin ja tulevaisuuttamme määrittäviin ongelmiin. Ratkaisemiseen tarvitaan ennakointia ja määrätietoista työtä muutosten toteuttamiseksi. Osaavia ja kykeneviä yhteiskunnallisia muutostoimijoita on vähän, ja siksi tarve Sitralle on syyskuussa julkaistun arvioinnin mukaan suurempi kuin aikoihin.

Arviointi korostaa, että Sitra on onnistunut tarkastelujaksolla eli vuosina 2019–2023 strategisissa valinnoissaan, sen kansainvälinen toiminta on vahvistunut ja asiantuntijuus on arvostettua. Kehitettävää kuitenkin löytyy. 

Arviointi huomauttaa, että Sitran uskottavuus, asema ja lisäarvo ovat pääosin rakentuneet sen asiasisältöjen kautta. Sitralla on oltava jatkossakin vahvoja osaamiskärkiä, joiden ympärille voidaan rakentaa pitkäjänteistä yhteistyötä kumppaneiden kanssa.

Toiminnan suhdetta Sitran lakisääteiseen perustehtävään pitäisi arvioinnin mukaan kirkastaa. Sitran tulee keskittyä yhteiskunnallisesti merkittäviin avauksiin ja ajaa nykyistä enemmän muutosvoimaisuutta eli yhteiskunnan perustavanlaatuista uudistumista.

Myös asemoitumista rahoittajana on selkeytettävä. Viime vuosina kumppaneiden työhön kanavoitu rahoitusosuus on vähentynyt ja hankerahoituksen määrä on ollut kokonaisuutena suhteellisen vähäinen ja jakautunut useisiin pieniin hankkeisiin. Arvioijien mukaan myös kokeilutoimintaa tulisi systematisoida, ja toimintamallia pitäisi kehittää ketterämmäksi.

“Arvioinnin suositukset ovat tarkoituksenmukaisia ja uudistamisen tarve on ollut meille selkeä. Uuden strategian myötä Sitra kirkastaa tehtäväänsä. Nostamme lakisääteisen roolimme eli Suomen hyvinvoinnin ja kestävän talouskasvun edistämisen keskiöön”, sanoo Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen.

Suositukset huomioitu jo uudessa strategiassa

Arvioinnilla oli vahvasti toimintaa kehittävä lähestymistapa. Arviointi tehtiin keväällä 2024 Sitran strategiauudistuksen rinnalla ja siihen kehittämissuosituksia tuottaen. Suositukset on jo suurelta osin huomioitu syyskuun alussa voimaan tulleessa strategiassa.

“Arviointitapa ja ajankohta mahdollistivat sen, että pystyimme hyödyntämään arvioinnin tuloksia jo ikään kuin lennossa uuden strategian valmistelussa ja toimintamallin kehittämisessä. Saimme myös arvokasta tietoa sidosryhmien odotuksista. Ne kirkastivat näkemyksiä siitä, mihin Sitran toimintaa tulee suunnata seuraavien vuosien aikana”, Jääskeläinen korostaa.

Sitran työ keskittyy uuden strategian myötä hyvinvoinnin ja kestävän talouskasvun edistämiseen sekä Suomen uudistamiseen.

Strategia tuo Sitran työskentelyyn kolme keskeistä muutosta. Sitra vahvistaa ennakointitiedon tuottamista Suomen tulevaisuuden suurista haasteista, edistää Suomen uudistumista yhteiskunnallisilla innovaatioilla ja lisää yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa Suomea koettelevien ongelmien ratkaisemiseksi.

Arviointi pähkinänkuoressa

Sitran työtä, toimintaa ja vaikuttavuutta on arvioitu koko sen historian ajan. Nyt julkaistu arviointi on tarkastellut Sitran roolia, strategisia valintoja ja asemoitumista tulevaisuusorganisaationa ja yhteiskunnallisen muutoksen tekijänä vuosina 2019–2023.

Se sisältää myös kehittämissuosituksia seuraavalle viiden vuoden jaksolle.

Arvioinnin osana on koottu ja analysoitu Sitran toimintaa koskevia tietoaineistoja, kyselytutkimuksia, selvityksiä, Sitrasta annettuja lausuntoja ja vaikuttavuusarviointeja sekä Sitran sisäisiä selvityksiä, strategisia suunnitteluasiakirjoja ja muita dokumentteja.

Arviointiin on haastateltu Sitran toiminnan kannalta keskeisiä asiantuntijoita, kumppaneita ja muita sidosryhmiä, ja esiin nousseista havainnoista on keskusteltu työpajoissa sitralaisten ja heidän sidosryhmiensä kanssa.

Arvioinnin toteuttajaksi valittiin avoimen kilpailutuksen perusteella 4FRONT Oy yhdessä Owal Group Oy:n kanssa.

Tutustu arviointiin: Sitran strategisen asemoinnin arviointi

Mistä on kyse?