Suomen itsenäisyyden juhlarahasto osallistuu maailman ensimmäiseen avoimen tiedon festivaaliin.
Avoimen tiedon asiantuntijat kokoontuvat syyskuussa viikoksi Helsinkiin Open Knowledge
-suurtapahtumaan OKFestivaliin. Maailman ensimmäisen OKFestivalin tarkoituksena on keskittyä tiedon avaamisen hyötyihin, uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja uudenlaisen läpinäkyvyyden vaikutuksiin yhteiskunnassa. Jo nyt tapahtumaan on ilmoittautunut 400 osallistujaa ympäri maailmaa yrityksistä, järjestöistä ja julkiselta sektorilta. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat The Open Knowledge Foundation, Suomen Lontoon instituutti sekä Aalto Media Factory. Sitra rahoittaa tapahtumaa 25 000 eurolla. Muita rahoittajia ovat muun muassa oikeusministeriö, Aalto-yliopisto, Helsingin Sanomat ja IBM.
”Uskomme, että avoin data on Suomelle iso bisnesmahdollisuus. Tiedon avoimuus demokratisoi innovointia, sillä pienillä kustannuksilla voidaan synnyttää menestyviä kaupallisia keksintöjä. Erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille avoin data tarkoittaa uusia kasvumahdollisuuksia”, kommentoi Sitran johtava asiantuntija Ossi Kuittinen, joka puhuu tapahtumassa suomalaisista avoimen datan liiketoimintasovelluksista.
Kuittisen mielestä avoimen datan suurtapahtuman rahoittaminen ja siihen osallistuminen sopivat hyvin Sitralle. Jo tapahtuman valmistelussa syntyy uusia globaaleja verkostoja, jossa suomalaiset toimijat saavat rakennettua suhteet maailmaluokan verkoston muihin toimijoihin.
”Tekemisen kulttuuri ja positiivinen yhdessä tekemisen henki on se, mitä komitea- ja raportti-Suomi kaipaa. Avoin data liittyy Sitran edelläkävijärooliin. Kompleksinen ja epäjatkuva maailma vaatii nopeaa hajautettua päätöksentekoa ja osallistumista – ja avoin data on väline systeemisten ongelmien ratkaisemiseksi. Se lisää läpinäkyvyyttä ja kansalaisten osallistumista, mikä on Sitralle tärkeää”, Kuittinen jatkaa.
Viikon mittaisen festivaalin ohjelma koostuu työpajoista, luennoista, hackathon-ohjelmointisessioista sekä verkkovälitteisistä tapahtumista, joiden aiheet ulottuvat hallinnon läpinäkyvyyden lisäämisestä avoimiin laitteistoihin ja uusiin avoimen datan liiketoimintakonsepteihin.
”Uskon, että esimerkiksi geodatan alueella tulee tapahtumaan paljon. Myös naisten osallistuminen ja tasa-arvokysymykset ovat vahvasti esillä, mikä on mielenkiintoista, koska perinteisesti ohjelmointitapahtumat ovat olleet nuorten miesten juttu”, Kuittinen sanoo.
Avoin tieto tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Maanmittauslaitos antaa karttansa ja ilmakuvansa ilmaiseksi kansalaisten ja yritysten käyttöön tai että Helsingin kaupunki julkaisee joukkoliikenteen aikataulutietonsa ja käyttäjät kehittävät siitä sovelluksia arkikäyttöön. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan niissä maissa, joissa esimerkiksi julkisesti tuotettu maantietieteellinen tieto on ollut vapaasti tarjolla, yritykset ovat kasvaneet vuosittain keskimäärin 14—15 prosenttia enemmän kuin yritykset maissa, joissa tieto hinnoiteltu kustannusperusteisesti.
Open Knowledge Festival 17. -22.9. Helsingissä. Festivaalilippuja voi ostaa 16. syyskuuta saakka.
Lue aiheeseen liittyen lisää kirjoituksesta: ”Sokea taluttaa näkevää – ja hienosti menee!”