uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

EU-komissio seuraa Sitraa kiertotalouspalkinnon saajana

Tulevaisuustalo Sitra palkittiin viime vuonna maailman johtavana julkisen sektorin kiertotaloustoimijana Maailman talousfoorumin yhteydessä. Tänä vuonna The Circulars -palkinnon saa EU-komissio.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Sitran voitto viime vuonna The Circulars Awards -kisassa osoitti suomalaisten toimijoiden vahvan halun ratkaista globaali kestävyyskriisi yhdessä, siirtymällä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Kilpailussa valitaan vuosittain maailman johtavat kiertotaloustoimijat seitsemässä eri kategoriassa.

Sitra on tähdännyt työllään siihen, että jo tänä vuonna Suomi on uudenlaisen, tehokkaampaan talouteen perustuvan yhteiskunnan suunnannäyttäjä. Näemme, että menestyksemme ja kilpailukykymme alati uudistuminen vaatii paitsi välittömiä ilmastotoimia, myös uudenlaista talouden pelitapaa. Siinä kiertotalous näyttelee ratkaisevaa tekijää.

”Euroopan komissiolla on ollut samansuuntainen näkemys koko Euroopan osalta – se on nähnyt kiertotalouden olevan keskeinen lähde Euroopan kilpailukyvylle”, toteaa Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar, joka toimi tänä vuonna The Circulars -kisan tuomaristossa.

Johtajuus rakentaa globaalia kiertotaloutta

Ilmastonmuutoksen torjuminen tarvitsee kansainvälistä yhteistyötä varmaankin enemmän kuin koskaan aiemmin. Samaan aikaan yhteistyön perustukset uhkaavat murentua sulkeutuneisuuden ja äärinationalismin voimistuessa. Kiertotalous voi olla yksi avain yhteistyön uudenlaiselle aikakaudelle. Sitra onnittelee EU-komissiota, joka johtajuudellaan on rakentanut Euroopasta kiertotalouden edelläkävijää.

”60 prosenttia koko maailman kiertotalousprojekteista on Euroopassa”, Pantsar kertaa. ”EU-komissio on omassa luokassaan vaikuttavuudeltaan. Suuri osa maailman kiertotalousprojekteista saa vauhtia komission kiertotalouspaketista.”

Komission kunnianhimoinen, joulukuussa 2015 julkaistu kiertotalouspaketti kattaa toimenpiteitä, jotka edistävät kiertotaloutta koko tuotteen elinkaaren ajan lähtien tuotannosta ja kulutuksesta jätehuoltoon ja sekundääristen raaka-aineiden markkinan kehittämiseen. Paketin tavoitteena on maksimoida raaka-aineiden arvo säilyttämällä ne kierrossa mahdollisimman pitkään, parantaa energiatehokkuutta ja vähentää ilmastopäästöjä.

Uuden aikakauden hyödyt voivat olla valtavat. On arvioitu, että pelkästään Euroopan taloudelliset nettohyödyt voisivat olla jopa 1800 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Sitran ja European Climate Foundationin taannoin teettämä selvitys myös osoittaa, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin pääseminen edellyttää kiertotalouden toteutumista etenkin neljän keskeisimmän materiaalin (alumiinin, muovin, sementin ja teräksen) käytössä.

Suomi kirittää Eurooppaa

Euroopassa jo 11 eri maata on tehnyt oman kansallisen kiertotalouden tiekarttansa tai toimenpideohjelmansa. Suomi teki Sitran johdolla maailman ensimmäisenä maana oman kansallisen tiekarttansa vuonna 2016, jonka oppeja on käytetty usean maan tiekarttatyössä. Maaliskuussa julkaistaan Suomen tiekartan seuraava versio.

Sitran johdolla maailman kiertotalousasiantuntijat ovat saaneet oman huipputapahtumansa – The World Circular Economy Forumin (WCEF), joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä kesäkuussa 2017. Vuonna 2018 tuhatpäinen joukko kohtasi Jokohamassa Sitran ja Japanin ympäristöministeriön yhteistyön myötä. Ensi kesäkuussa 3.-5. kesäkuuta WCEF 2019 kokoaa pari tuhatta alan asiantuntijaa jälleen Helsinkiin. Toivotamme komission palkitut avainpelaajat lämpimästi tervetulleiksi alan keskeisimpään tapahtumaan!

Mistä on kyse?