Sitra selvittää parhaillaan mahdollisuuksia pilotoida maksupäätteiden hyödyntämistä ihmisen koronatietojen tarkistamisessa. EU-maiden johtajat pääsivät torstaina EU-huippukokouksessa periaatteelliseen sopuun eurooppalaisen, mahdollisesti digitaalisen, rokotetodistuksen kehittämisestä. Todistuksesta toivotaan apua matkustusrajoitusten höllentämiseen ja yhteiskuntien avaamiseen rokotusten edetessä. Rokotepassin käytännön toteutustavasta ja siinä käytettävästä teknologiasta ei kuitenkaan toistaiseksi ole tietoa.
”Rokotuskattavuuden lisääntyessä liikkuminen mahdollistuu ja yhteiskunnat alkavat avautua. Silloin tarvitaan tietoa: oletko rokotettu, kannatko virusta, oletko immuuni virukselle koska olet sairastanut koronan? Tietoa tarvitaan valtioiden rajoilla, matkustamisessa, yleisötapahtumissa ja monissa palveluissa koronan leviämisen estämiseksi”, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo.
Globaali pandemia vaatii globaaleja ja nopeasti käyttöön otettavia ratkaisuja
Kivelän mukaan Sitra selvittää parhaillaan maksu- ja luottokorttijärjestelmän käyttämistä henkilön koronastatuksen välittämisessä globaalisti. Järjestelmä toimisi seuraavasti: asiakas esittää pankki- tai luottokorttinsa palveluntarjoajan maksupäätteelle samalla tavalla kuin maksaessaan pikkuostoksen. Maksupääte kertoo, onko koronastatus kunnossa vai ei. Pääte ei kerro mitään tarkempia potilastietoja. Järjestelmä toimii ainoastaan kansalaisen lukuun ja toimeksiannosta hänen käyttäessään itse omaa määräysvaltaansa saada omat rokotustietonsa. Keskusteluja toimintamallin kokeilemisesta on käyty mm. kansainvälisen maksuvälitysyrityksen kanssa.
”Olemme jo selvittäneet ratkaisun teknistä ja juridista toimivuutta alustavasti ja parhaillaan keskustellaan pilotoinnin mahdollisuuksista Suomessa ja globaalisti. Poikkeukselliset olot vaativat poikkeuksellisia ratkaisuja, rohkeutta ylittää toimialarajoja ja kykyä uudenlaiseen yhteistyöhön kansalaisten hyväksi. Pandemian luonteen vuoksi myös ratkaisujen tulee olla globaaleja. Maksukorttijärjestelmä toimii jo ennestään maailmanlaajuisesti ja koko infra sekä kortit ovat valmiina”, Kivelä sanoo.
Sitra on viimeksi kuluneen vuoden aikana ollut käynnistämässä ja rahoittamassa epidemianhallintaan liittyviä pilottihankkeita myös Vaasassa ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa. Vaasassa kokeiltiin koronajäljitykseen kehitettyä Ketju-mobiilisovellusta ja Etelä-Karjalassa muun muassa robottipuhelujen hyödyntämistä osana terveydenhuollon prosesseja epidemianhallinnassa.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.