uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Fiksumpia päätöksiä kansalaisia kuulemalla – uusi verkkokoulutus tarjoaa käytännön työkaluja päätöksentekoon 

Haluatko oppia kuulemaan kansalaisia, asukkaita tai yhteisösi jäseniä paremmin päätösten tai ratkaisujen äärellä? Sitran uusi verkkokoulutus tarjoaa tietoja ja työkaluja puntaroivan kansalaispaneelin järjestämiseen.  

Kirjoittaja

Laura Seppälä

Päällikkö, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kohtaatko työssäsi aiheita, jotka jakavat voimakkaasti mielipiteitä? Haluatko oppia, miten saat harkitun näkemyksen päätöksiin tai asioiden valmisteluun yhteisöltäsi? Mietityttääkö, miten saat ihmiset sitoutumaan tehtyihin ratkaisuihin? 

Sitran on julkaissut yhteistyössä kehittämiskeskus HAUSin kanssa uuden verkkokoulutuksen, joka esittelee maailmanlaajuisesti kenties eniten käytetyn demokratiainnovaation: puntaroivan kansalaispaneelin.  
 
Siinä satunnaisesti valittu joukko kansalaisia kokoontuu perehtymään ja keskustelemaan päätöksenteon tai valmistelun asialistalla olevasta kysymyksestä ja tekemään tätä koskevia suosituksia.  
 
Sitran asiantuntija Perttu Jämsén toteaa, että kansalaisten kuuleminen auttaa päättäjiä tekemään rohkeampaa politiikkaa. Se myös vahvistaa ihmisten luottamusta 
päätöksentekoon sekä valittujen ratkaisujen laajempaa hyväksyttävyyttä. 
 
 ”Puntaroivat kansalaiskeskustelut sopivat erityisesti aiheisiin, jotka herättävät voimakkaita tunteita ja jakavat rankasti mielipiteitä”, Jämsén sanoo.  
 
Esimerkiksi Irlannissa kansalaisille on avattu mahdollisuus osallistua aborttioikeutta koskevan lainsäädännön kehittämiseen ja Islannissa ihmiset ovat osallistuneet perustuslakiuudistuksen valmisteluun.   

Tiivis verkkokoulutus sopii myös yrityksille ja järjestöille 

Verkkokoulutuksessa opit mitä tasa-arvoiseen ja kunnioittavaan keskusteluun perustuva puntaroiva demokratia on, millaisiin aiheisiin puntaroivat kansalaispaneelit sopivat ja miten sellaisia käytännössä järjestetään. Koulutus on maksuton ja sen voi suorittaa tiivisti tunnissa. 
 
Jämsén huomauttaa, että kurssi ei ole suunniteltu ainoastaan julkiselle sektorille. 
 
“Puntaroiva keskustelu sopii myös yrityksiin ja järjestöihin silloin, kun monimutkaisen ongelman ratkaisussa halutaan kuulla monipuolisesti koko henkilöstöä tai jäsenistöä.”  

Koulutus perustuu kansainvälisten demokratiakehittäjien useiden vuosikymmenien työhön, suomalaisten alan osaajien yhteiskehittämiseen sekä Sitran käytännön kokeiluihin kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa.  

Kurssi on saatavilla digitaalisessa eOppiva-oppimisympäristössä. Materiaalit ovat kaikille avoimia.  
 
Kurssi on laadittu osana Sitran Uuden vaikuttamisen tavat -projektia, joka kehittää ja kokeilee demokratiainnovaatioita, joilla vahvistetaan suomalaisten osallistumista päätöksentekoon sekä osallistumisen vaikuttavuutta.  
 
Sitra on käynnistänyt uuden rahoitushaun, jossa etsitään kuntia, jotka haluavat kokeilla kansalaispaneelien käyttöä talouden suunnittelussa. 


Mistä on kyse?