Jo neljättä kertaa Suomessa järjestetty, Euroopan suurimmaksi muodostunut hackathon, Junction, keräsi viikonloppuna Espoon Dipoliin 1300 koodaria, suunnittelijaa ja kehittäjää. Työstettävänä oli kaikkiaan 46 haastetta, joihin tiimit koodasivat kahden energiajuomantäyteisen vuorokauden aikana ratkaisuiksi ohjelmistosovellusten aihioita.
Sitra oli Junctionissa mukana uutta reilua datataloutta visioivalla Mastering My Data -haasteellaan. Haasteessa etsittiin tulevaisuuden palveluita, joissa datan liikkuvuus ja käyttäjän aktiivisuus ovat keskiössä. Näissä reilun datan ratkaisuissa käyttäjä pystyy hallinnoimaan ja hyödyntämään itsestään kertynyttä tietoa sekä luvituksen avulla saamaan räätälöityjä ja uudenlaisia palveluita.
Jyväskyläläistiimin digikaksonen vei voiton
Sitran Mastering My Data -haaste onnistui osallistujien houkuttelussa erinomaisesti, sillä haasteeseen jätti ratkaisunsa kaikkiaan huikeat 35 tiimiä, toiseksi eniten koko tapahtumassa. Haasteen voitti Digital Twin -tiimi, jonka luoma virtuaalinen kaksonen kuvastaa käyttäjän fyysistä minää yhdistämällä muun muassa sosiaalisen median dataa liikkumis- ja hyvinvointidataan. Digital Twin pisteyttää käyttäytymistä ja pyrkii helposti ymmärrettävän avatarin ja tunneikonien kautta auttamaan käyttäjää muuttamaan huonoja elintapoja sekä juurtuneita rutiineja.
Voittoisa jyväskyläläisten ohjelmistoinsinöörien ryhmä, Lauri Mäkinen, Miika Avela, Atro Lähdemäki, Mikko Huuhka ja Sami Autio, tunsi toisensa jo entuudestaan ja on aiemminkin osallistunut Junctioniin hyvällä menestyksellä.
”Sitran tämänvuotisessa haasteessa viehätti sen laaja-alaisuus, sillä siihen ei oltu annettu valmiiksi mitään dataa tai teknologiaa”, kertoo Digital Twin -tiimissä konseptoinnista vastannut Lauri Mäkinen.
”Alkuun haasteita tuottikin ongelman rajaaminen, mutta idean selkeydyttyä pääsimme vauhtiin. Yksi iso juttu oli, että tulevaisuuden ratkaisun demoaminen tämän päivän teknologioilla vaati luovuutta ja tasapainottelua teknisen toteuttamisen sekä konseptoinnin välillä. Tiimin teknisen kyvykkyyden lisäksi voittavan ratkaisun luomiseen tarvittiin Sitran monialaista mentorijoukkoa. Tulevaisuus luodaan avoimella keskustelulla ja oletuksia haastamalla”, summaa Mäkinen.
Sitran tuomarijoukolle voittajan valinta yli 30 idean joukosta oli vaativaa.
”Voittajatyössä erottui selkeä konsepti, omaperäisyys ja erinomainen idean esittely. Suuren vaikutuksen teki myös ahkera sparrailu Sitran mentorien kanssa. Tiimillä oli selkeä visio ratkaisustaan ja halu voittaa”, kuvailee viikonloppuna tiimien tukena päivystänyt Sitran johtava asiantuntija Markus Kalliola.
Partnereille suoraa palautetta sekä tuoreita ja yllättäviä ideoita
Sitralle oli tärkeää olla jälleen mukana Euroopan suurimmassa koodaustapahtumassa.
”Meille Junction oli loistava tilaisuus saada suoraa palautetta uudesta reilun datatalouden ajatusmallistamme. Haasteeseemme osallistui huomattavasti odotettua enemmän tiimejä, mikä oli meille positiivinen yllätys ja kertoo hankkeemme ajankohtaisuudesta ja kiinnostavuudesta”, iloitsee Kalliola.
Sitran haasteen toisen sijan nappasi ranskalaisen Horizon-tiimin virtuaalinen elämäntapavalmentaja -sovellus ja kolmanneksi tuli Aalto-yliopiston opiskelijoiden We Don’t Wanna Hook Up -tiimin uudenlaista yhteisöllisyyttä tapahtumasuositusten avulla luova ratkaisu.
”Haasteeseen tulleet palveluaihiot yllättivät meidät innovatiivisuudellaan ja tuoreudellaan, ja juuri tällaista ajattelua kaipasimmekin”, Kalliola jatkaa. Reilua datataloutta edistävä IHAN®-tiimi suunnitteleekin jo täyttä häkää osallistumista Junctioniin myös ensi vuonna.
Junction-tapahtuman pääpalkinnon voitti Oneiro-tiimi. Lue lisää Junctionin tämänvuotisten sarjojen ja haasteiden voittajista.
Katso myös Sitran johtavan asiantuntijan ja järjestelmäarkkitehdin Juhani Luoma-Kyynyn haastattelu (alkaen 30:00/1:12:13) tapahtuman aikana.
#IHAN #hackthefuture #Junction2018
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.