uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Helsingin Sanomien, Sitran ja WWF:n vaalitentissä mitataan puolueiden tahto turvata hyvinvointimme edellytykset

Onko puolueiden johdolla selkärankaa ottaa ilmastokriisin hillintä ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen osaksi kaikkea poliittista päätöksentekoa nyt ja yli vaalikausien? Suuri vaalitentti selvittää, ovatko puolueet aidosti sitoutuneita 1,5 asteen politiikkaan.

Julkaistu

Sitra ja WWF Suomi järjestävät yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa suuren vaalitentin ilmastonmuutoksesta Sanomatalon Mediatorilla torstaina 14. helmikuuta. Paneeli keskittyy yhteiskuntamme perustaa uhkaaviin ilmastokriisiin ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. 

Vuosi 2018 osoitti, että hyvinvointimme perusteet ovat vaarassa. Luonnon monimuotoisuus on heikentynyt hälyttävälle tasolle, ja maapallon keskilämpötila jatkaa nousuaan. Maapallo on jo lämmennyt asteen esiteollisesta ajasta, mikä näkyy hirmumyrskyjen, sään ääriolosuhteiden ja nälkäkriisien lisääntymisenä. Keskinäisriippuvaisessa maailmassa muutokset muualla heijastuvat nopeasti Suomeen. Hallitsemattoman ilmastonmuutoksen hinta voi olla hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaminen.  

”Ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuva järjestelmä on jo tiensä päässä. Jotta suuren mittakaavan muutos olisi mahdollinen, ilmasto- ja luontokriisin ratkaisun tulee ohjata kaikkea muuta päätöksentekoa – sen tulee olla talous-, energia-, työllisyys- ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan kova ydin”, painottaa WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder 

Tuleva hallitus on vallassa vuodet, joina ratkaistaan hyvinvoinnin tulevaisuus sekä Suomessa että sen rajojen ulkopuolella. Jahkailuun ei ole aikaa vaan päätöksiä pitää tehdä pikaisesti.  

”Päästöt pitää saada alas. Vaalitentissä selviää, ovatko puolueet ymmärtäneet haasteen mittakaavan. Onko heillä selkärankaa ottaa ilmastokriisin hillintä ja monimuotoisuuden turvaaminen osaksi kaikkea poliittista päätöksentekoa nyt ja yli vaalikausien? Ennen kaikkea odotan panelisteilta konkretiaa siitä, mitä keinoja he aikovat seuraavan vaalikauden aikana ottaa käyttöön”, sanoo johtaja Mari Pantsar Sitrasta.  

Pantsarin ja Rohwederin mukaan vaaditaan uutta otetta, jossa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa tehdään nykyistä pitkäjänteisemmin. Verot, tuet, kiellot ja lainsäädäntö on valjastettava systemaattisesti päästövähennysten ja luonnonsuojelun ajureiksi.  

Vaalipaneelissa keskustelevat vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen. Päättäjiä tenttaavat Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari ja Sitran Ilmastoratkaisut-projektin johtaja Janne Peljo. 

”Ilmastonmuutokseen liittyvät asiat ja erityisesti sen hillitsemiseen liittyvä päätöksenteko kiinnostavat suomalaisia valtavasti. On tärkeää, että poliittinen keskustelu aiheesta on analyyttistä ja selkeää. Suuren aiheen ympärille kannattaa pysähtyä kokonaisen paneelikeskustelun ajaksi”, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi 

Vaalitentti torstaina 14. helmikuuta klo 18–19.30 Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä. Tilaisuus on kaikille avoin ja se lähetetään myös suorana Helsingin Sanomien verkkosivuilla osoitteessa hs.fi.

Vaalitentin talenne on katsottavissa täällä. 

Mistä on kyse?