Miksi nopeasti lisääntyvä, omaa terveyttämme koskeva tieto ja digitalisaatio mullistavat käsityksemme hyvinvoinnista ja luovat kasvua? Minkälaisia uusia mahdollisuuksia suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseen tuo järjestöjen ja startup-yritysten uraauurtava yhteistyö? Miten kiertotalouden innovaatiot voivat kytkeä Suomen ja suomalaiset yritykset globaaliin cleantech-markkinaan, joka on arvioitu peräti 1 000 miljardin euron kokoiseksi?
Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia Sitran ja yhteistyökumppanien Slushin yhteydessä järjestämissä tilaisuuksissa marraskuun 11. ja 12. päivä. Vuodesta 2008 järjestetty Slush on kasvanut kansainvälisesti merkittäväksi sijoittajien, kasvuyritysten, vaikuttajien ja median konferenssiksi. Sitra on tänä vuonna yksi Slushin pääyhteistyökumppaneista.
Keskiviikkoaamuna 11.11. Sitra järjestää Slushissa jo toisena vuonna peräkkäin ratkaisukeskeisen, terveydenhuollon tulevaisuutta esittelevän, seminaarin päättäjille ja sote-alan vaikuttajille. Älykästä hyvinvointia Slushissa -seminaari keskittyy nimensä mukaisesti siihen, miten erilaisten terveystietojen entistä tehokkaampi hyödyntäminen ja niiden yhdistäminen tutkittuun lääketieteelliseen tietoon parantaa sote-palvelujamme ja tekee niistä entistä älykkäämpiä.
Kutsuvierastilaisuus on tarkoitettu terveydenhuollon tulevaisuuden kysymysten kanssa työskenteleville asiantuntijoille ja päättäjille.
Parhaat cleantech-ideat esiin innovaatiokilpailulla
Torstaina 12.11. Slushin yhteydessä järjestetään suuri cleantech-kilpailujen ilta, jossa etsitään bio- ja kiertotalouteen, vesiin, meriteknologiaan sekä energiaan liittyviä innovaatioita. Sitra isännöi Messukeskuksen Kokoustamossa tuolloin Slush Evening for Circular and Clean Solutions -iltaa, jonka aikana myös keskustellaan IoT-paneeleissa teollisen internetin mahdollisuuksista ja uhkatekijöistä. Illan järjestävät Sitran kanssa Finnish Water Forum ja Lahja Itämerelle ry, ja mukana ovat myös Fortum, Kemira, Ladec, UPM ja Wärtsilä.
Sitran selvityksen mukaan puhtaiden teknologioiden cleantech-markkinan arvo on jo noin 1 600 miljardia euroa, ja se on yksi maailman nopeimmin kasvavista liiketoiminta-alueista. Kiertotalouden globaali markkina on jo liki 1 000 miljardia euroa. Sitran selvityksen mukaan kiertotalous voi luoda Suomelle vähintään 1,5–2,5 miljardin euron vuosittaisen arvonlisän.
Järjestöjen ja startupien yhteistyöllä kohti vaikuttavampia palveluja
Slush tekee tänä vuonna uuden aluevaltauksen, kun se tuo merkittävän määrän kolmannen sektorin toimijoita yhteen startup-yritysten kanssa kutsuvierastilaisuudessa, jossa on mukana myös vaikuttavuusinvestoinnista kiinnostuneita sijoittajia. Sitra on yksi torstai-aamuna pidettävän tilaisuuden yhteistyökumppaneista. Suomenkielinen New Non-Profit -ohjelma kokoaa Messukeskukseen yhteensä 300 kutsuvierasta kansalaisjärjestöistä, julkiselta sektorilta ja yrityksistä.
Ohjelma alkaa Messukeskuksen Kokoustamossa keskiviikkona 11.11. kello 8.30, jossa osallistujat toivottaa tervetulleiksi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Aamutilaisuudessa esitellään voittoa tavoittelemattomia hankkeita, jotka toimivat kasvuyrittäjyyden keinoin. Slushin päiväohjelman jälkeen kokoonnutaan pienryhmiin jakamaan oppeja ja sopimaan käytännön askelia jatkolle.
New Non-Profit rohkaisee yrityksiä ja järjestöjä etsimään parempia ratkaisuja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseksi. Tavoite on näyttää, että kolmannella sektorilla voi ja pitää rakentaa nykyistä tehokkaampia toimintamalleja, joita kannattaa rahoittaa ja monistaa.
Vaikuttavuusinvestoimisessa tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi positiivisia ja mitattavia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Kyseinen sijoitus- ja toimintamalli on vahvassa kasvussa myös kansainvälisesti. Sitra rakentaa vaikuttavuusinvestoimiselle parhaillaan ekosysteemiä Suomeen ja valmistelee ensimmäisiä käytännön hankkeita, joiden tavoitteet liittyvät hyvinvoinnin edistämiseen. New Non-Profit kuuluu Slushin Impact-ohjelmakokonaisuuteen.
Suosittelemme