uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Ketju-sovelluksen pilotointi alkaa Vaasan keskussairaalassa

Pilotissa Vaasan keskussairaalan työntekijät lataavat Ketju-sovelluksen ja käyttävät sitä kolmen viikon ajan. Sitran käynnistämän, koordinoiman ja rahoittaman hankkeen tavoite on varmistaa, että sovellus toimii luotettavasti ja tietoturvallisesti.

Julkaistu

Vaasan keskussairaalassa alkaa tänään maanantaina Ketju-sovelluksen pilotti. Ketju on koronavirukselle altistuneiden digitaaliseen tunnistamiseen kehitetty älypuhelinsovellus.

Sitran käynnistämän, koordinoiman ja rahoittaman pilottihankkeen tavoitteena on selvittää, toimiiko sovelluksen käyttämä Bluetooth-teknologia riittävän hyvin ja kirjaako sovellus käyttäjiensä kohtaamisia tarpeeksi luotettavasti. Rajatussa pilotissa sovellusta käyttävät Vaasan keskussairaalan työntekijät, jotka simuloivat sekä kansalaisia että terveydenhoidon ammattilaisia.

“On hienoa olla mukana etsimässä ratkaisuja epidemian hallitsemiseksi. Olin aluksi hieman epäileväinen koronasovellusten tietoturvasta, mutta kun kuulin, miten Ketju toimii, epäilykset laantuivat”, kuvailee Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikan osastonhoitaja Tarja Makkonen.

Pilotissa vain tekaistuja tartuntoja

Ketju pitää Bluetooth-teknologian avulla anonyymisti kirjaa puhelimen käyttäjän kohtaamista ihmisistä, jotka ovat asentaneet puhelimeensa saman sovelluksen. Se on kustannustehokas ja luotettava tapa tunnistaa ja varoittaa koronavirukselle altistuneita kansalaisia.

Pilotissa käytettävä sovellus pohjautuu niin sanottuun hajautettuun malliin, jossa sovelluksen käyttäjältä ei kysytä henkilötietoja. Käyttäjän kohtaamishistoria tallentuu anonyymisti ainoastaan hänen puhelimeensa, eikä hän näe sitä itse. Jos käyttäjällä todetaan tartunta ja hän kertoo siitä sovellukselle, sovellus lähettää ilmoituksen käyttäjän kanssa lähikontaktissa olleille ihmisille.

Pilotissa Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikan 33 vapaaehtoiseksi ilmoittautunutta työntekijää lataa töissä käyttämiinsä älypuhelimiin Ketju-sovelluksen, ja osa heistä pitää samalla käsin kirjaa kohtaamistaan ihmisistä. Näin voidaan vertailla todellista ja digitaalista kohtaamishistoriaa.

Pilotissa simuloidaan useita erilaisia tartuntaskenaarioita.

Pilotissa käytetään ainoastaan tekaistuja tartuntadiagnooseja, eikä sovellus ole missään yhteydessä potilastietojärjestelmään.

Sovellusta testataan monilla eri älypuhelinmalleilla, ja pilotissa kiinnitetään huomiota Bluetooth-teknologian tarkkuuden lisäksi muun muassa akun kestoon ja käyttäjien ohjeistukseen. Pilotissa simuloidaan useita erilaisia tartuntaskenaarioita.

Tulokset julkaistaan vapaasti hyödynnettäviksi

Vaasassa toteutettavan pilotin rahoittaa Sitra. Sovelluksen toimittavat ICT-yhtiö 2M-IT Oy sekä Ketju-sovelluksen valtakunnallista selvitystyötä kevään aikana edistäneet ohjelmistoyhtiöt Reaktor ja Futurice ja tietoturvayhtiö Fraktal.

Pilotti päättyy kesäkuun ensimmäisellä viikolla, ja sen tulosten avulla on mahdollista kehittää myös valtakunnallinen ratkaisu tartuntaketjujen jäljittämisen tueksi. Pilotin tulokset ja sovelluksen lähdekoodi ovat Suomessa vapaasti käytettävissä pilotin jälkeen.

“Pilotin avulla haluamme varmistaa, että Suomeen voidaan kehittää luotettava, viimeistelty ja tietoturvallinen valtakunnallinen ratkaisu tartuntaketjujen digitaaliseen jäljitykseen”, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo.

Lue lisää Ketjusta: ketjusovellus.fi

Lisätietoja:

Marina Kinnunen, Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja, puh. 044 323 1808

Heli Masa, Vaasan sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö, puh. 040 660 8134

Antti Kivelä, johtaja, Sitran Uudistumiskyky-teema, puh. 040 482 7435

Jari Nevalainen,  2M-IT Oy:n toimitusjohtaja, puh. 050 383 9455

Sampo Pasanen, Reaktorin Suomen toimitusjohtaja, puh.  050 564 3129

Paavo Punkari, Futuricen liiketoimintajohtaja, puh. 040 180 1295

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?