Suomen Kokkimaajoukkue, kuusi marjoja hyödyntävää yritystä, alan tutkimuslaitokset ja opiskelijat ovat tehneet viime kesästä lähtien tiivistä yhteistyötä Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAn rahoittamassa projektissa. Ratkaistava kysymys oli, voidaanko uudenlaisella yhteistyöllä luoda uutta menestystä marja-alalla. Jo nyt on saatu vastaus: uusi yhteistyömuoto hyödyttää kaikkia. Teollisuus saa uusia tuoteinnovaatioita ja kokit herkullisia ja uudenlaisia jälkiruokatuotteita.
Kokkimaajoukkueelle uusia raaka-aineita
Marjojen aromit kiinnostavat hankkeen kaikkia osapuolia ja niitä tutkitaan projektissa monipuolisesti. Yhteistyö on jo hyödyttänyt kokkeja. Kokkimaajoukkueen jäsenet kehittivät Lignell & Piispasen tuotekehitysvaiheessa olevasta tuotteesta mustikkaliköörikonvehdin Kokkiolympialaisten kilpailupöytään. Konvehtiin saatiin herkullinen mustikan maku, mutta ei sen tummaa väriä. Kokkiolympialaiset pidetään Saksassa 19.- 22.10.2008.
Ravintola-alalla on tällä hetkellä kaksi tärkeää trendiä: Pohjoismainen keittiö ja molekyyligastronomia.
– Olemme trendien harjalla. Yhteistyössä oikeitten kemistien ja teollisuuden kanssa olemme löytäneet pohjoisista marjoistamme mahdollisuuksia, joista emme aiemmin voineet edes uneksia, Kokkimaajoukkueen johtaja Jari Hämäläinen sanoo.
Kokit ovat innoissaan myös pakastekuivattujen marjojen ja marjasiirappien antamista mahdollisuuksista. Marjoista on alan yrityksissä kehitetty laadukkaita marjajauheita, jotka tuovat tuotteisiin makua ja väriä täysin luonnollisilla tavoilla. Hankkeessa hyödynnetään molekyyligastronomiaa. Meille se tarkoittaa sitä, että kokit hyödyntävät kemian ja teknologian oppeja ruoanvalmistuksessa.
– Meille on ollut yllättävää huomata miten monta hyvää kokeiltua ratkaisua teollisuudella on kokkien haasteisiin, Hämäläinen tunnustaa.
Ihan uudenlaiset osaajat samassa pöydässä
Hankkeessa mukana olevat yritykset ovat Kiantama Oy, Lignell & Piispanen Oy, Luomutila Olli, Pakkasmarja Oy, Saarioinen Oy ja Suomen Sokeri Oy.
– Meille tämä yhteistyö tuo mahdollisuuden saada tietoa marjojen käyttösovellutuksista suoraan kokeilta. On todella kiinnostavaa tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Muut alan yritykset, yliopiston väki ja intoa ja ideoita puhkuvat opiskelijat antavat meille hyvää pohjaa tulevaisuuden kehitystyölle, sanoo tuotekehittäjä Eeva Koivisto Lignell & Piispanen Oy:stä.
Parempaa katetta
Marja-alamme ongelma on se, että edelleen suuri osa marjoista viedään jalostamattomana. Se ei tuo katetta eikä hyödynnä Suomessa olevaa vahvaa osaamista.
– Maku ja terveys-projekti on ihan uudenlainen kehitysprojekti, joka avaa kaikkien osallistujien ajattelua ja luo uutta innovaatiopohjaa konkreettiselle kehitystyölle, Sitran marjaklusteria vetävä kehitysjohtaja Liisa Rosi toteaa.
Projekti jatkuu vuoden loppuun. Sitä vetää dosentti Anu Hopia Stimulus Consulting Oy:stä. Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä kaikki hankkeessa olevat tahot ovat saaneet aihioita uusiin tuotteisiin. Luotu yhteistyömalli tuo kilpailuetuja Suomen marja-alalle tulevaisuudessakin.
Lisätietoja
Sitra, Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA
Rosi Liisa, kehitysjohtaja
puh. (09) 6189 9262, etunimi.sukunimi@sitra.fi
Stimulus Consulting Oy
Anu Hopia, dosentti
puh. 050 378 9919, etunimi.sukunimi@stimulusconsulting.fi
Kokkimaajoukkue
Juha Rissanen, Kokkimaajoukkueen kapteeni
Puh, 050 569 7617, etunimi.sukunimi@chefs.fi
Jari Hämäläinen, Kokkimaajoukkueen johtaja
Puh. 040 551 0868, etunimi.sukunimi@chefs.fi
Lignell & Piispanen
Eeva Koivisto
Puh. 040 594 4559, etunimi.sukunimi@lignellpiispanen.fi