Sote-uudistuksessa laajeneva asiakkaan valinnanvapaus on herättänyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Vähemmän on puhuttu siitä, mitä se käytännössä voisi tarkoittaa palvelujen tuottamisen – ja sitä kautta myös palvelujen käyttäjien – kannalta.
Ohessa oleva tuore tietopaketti palvelujen tuottajille pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen monesta eri näkökulmista. Paketti on koottu asiantuntijayhteistyössä Sitran sekä kokeilussa mukana olevien kuntien kanssa.
Tietopaketissa esitellään 1) konkreettisia esimerkkejä osin jo käytössä olevista, joko yhteen toimijaan tai kumppanuusverkostoihin perustuvia sote-tuotannon toimintamalleja, 2) kokeilualueiden vaatimukset mukaan haluaville tuottajille sekä 3) kuvataan hakuprosessi kokeiluihin.
Mahdollisuus osallistua yrityksille, järjestöille, ammatinharjoittajille…
Sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjien valinnanvapaus laajenee Suomessa vuonna 2019. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat nykyistä laajemmin valita perustason palvelunsa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottajien välillä. Asiakaslähtöisyys on yksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeisistä tavoitteista.
Osana sote-uudistusta ja siihen valmistautumista, hallitus haluaa kokeilla valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kokeilut ovat osa sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi –kärkihanketta ja ne toteutetaan vuosien 2017-2018 aikana Keski-Uudenmaan sotessa (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula), Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Tampereella ja Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymässä (Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Vieremä).
Kokeilujen palveluntuottajaksi voi ilmoittautua mikä tahansa yksityinen yritys, ammatinharjoittaja, järjestö tai muu vastaava sote-palveluiden tuottaja. Tämän oppaan tavoitteena on madaltaa tuottajien osallistumiskynnystä valinnanvapauskokeiluihin. Tietopaketti kokoaa yhteen tärkeimpiä tietoja ajatellen palveluntuottajaksi ilmoittautumista, kuten esimerkiksi tuottajilta edellytettävien palvelusisältöjen laajuudet aluekohtaisesti.
Yksityiskohtaisempia tietoja kokeiluista löytyy tietopakettiin listatuilta, aluekohtaisilta info-sivustoilta. Sitran rooli kokeiluissa keskittyy erityisesti eri toimijoiden osallistamiseen ja laajan vuoropuhelun mahdollistamiseen.
Palveluntuottajan tietopaketti