uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Kuusi kuntaa otti asukkaat mukaan talouden suunnitteluun: Kansalaispaneelit tukivat päättäjiä viisaiden valintojen tekemisessä

Kuntalaisten tietopohjainen osallistuminen talouden suunnitteluun vahvistaa kuntien päätöksentekokykyä, tukee niiden itsehallintoa ja toteuttaa hallinnon läheisyysperiaatetta. Tämä selvisi, kun kuusi kuntaa kokeili Sitran tuella kansalaispaneeleita taloussuunnittelussa.

Kirjoittajat

Antti Koistinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Pauli Saloranta

Asiantuntija, Ohjelmat

Julkaistu

Kuntien kannattaa hyödyntää tavallisia kuntalaisia nykyistä enemmän myös kuntataloutta koskevassa päätöksenteossa ja sen valmistelussa. Kuntien tekemät kokeilut osoittivat, että kuntalaiset pystyvät ottamaan kantaa vaikeisiinkin talouskysymyksiin, kun saavat sopivan perehdytyksen.

Sitra rahoitti vuosina 2023–2024 kokeiluja Turussa, Jyväskylässä, Salossa, Pieksämäellä, Merikarvialla ja Rautalammilla. Satunnaisotannalla kootut kansalaispaneelit ottivat kantaa kuntien taloudessa tunnistettuihin tärkeimpiin haasteisiin talouden suunnittelun eri vaiheissa.

Kuntalaiset puntaroivat perehdytyksen pohjalta talouden tasapainotusta, strategista ohjausta ja arviointia, investointeja sekä asuntotarjontaa. Kansalaispaneelit laativat päättäjille suosituksia, jotka muun muassa puolsivat pitkäjänteistä taloudenpitoa, esittivät uusia ratkaisuja ja tukivat päätöksentekijöitä hyväksyttävien säästökohteiden löytämisessä.

”Paneelin julkilausuma validoi virkatyönä tehtyjä vaikutusarviointeja säästöjen seurauksista. Se toi päätöksentekoon varmuutta, että nuo arviot ovat olleet oikeita myös kaupunkilaisten tulokulmasta”, Jyväskylän talousjohtaja Vesa Voutilainen kuvaa kokeilun antia.

”Paneelityöskentely sopii pulmallisiin tilanteisiin, joissa ratkaisut eivät ole itsessään selviä. Etuna on myös se, että se on korostetun ei-poliittista. Käsityksemme mukaan se antaa tilaa ajatella puhtaalta pöydältä, ratkaisukeskeisesti”, arvioivat puolestaan kunnanjohtaja Anu Sepponen ja hallintojohtaja Merja Koivula-Laukka Rautalammin kunnasta.

Kokeilujen opit on nyt koottu yksiin kansiin kaikkien hyödynnettäväksi. Sitran työpaperi esittelee kokeilujen tuloksia, aiempia kokemuksia Suomesta ja maailmalta sekä tekee suosituksia kunnille.

Osallistuminen vahvistaa päätöksentekokykyä ja luottamusta

Kuntien tehtävät ja talous ovat suuressa murroksessa. Uudet ratkaisut on löydettävä paikallisesti.

”Tarvitaan yhteinen tahtotila, joka tulee todeksi talouden suunnittelussa. Kuntalaiset voivat auttaa tässä, sillä he näkevät panostusten lopputulokset ja yhteisvaikutukset arjessa”, painottaa Sitran asiantuntija Pauli Saloranta.

Sitran tuoreen Tulevaisuusbarometrin mukaan suomalaiset kuitenkin suhtautuvat erittäin pessimistisesti omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa juuri kuntatasolla. Vain 16 prosenttia vastaajista kokee, että voi osallistua riittävästi keskusteluun asuinkuntansa tulevaisuudesta. Vielä harvempi kokee, että voi vaikuttaa tulevaisuuteen.

”Uskomme Sitrassa, että kuntalaisten oikea-aikainen mukaan ottaminen talouden suunnitteluun antaa päättäjille selkänojaa viisaiden valintojen tekemiseen. Sitä kautta vahvistuu myös luottamus omaan kuntaan ja laajemmin yhteiskuntaan”, Saloranta sanoo.

Kuntalaisten osallistuminen on taloussuunnittelun voimavara

Puntaroivassa kansalaispaneelissa satunnaisotannalla valittu joukko tavallisia kansalaisia perehtyy ja valmistelee kannanoton ajankohtaiseen poliittiseen kysymykseen. Paneeli tuottaa harkitun, tietopohjaisen kansalaismielipiteen valmistelun ja päätöksenteon tueksi.

Sitra suosittelee kunnille satunnaisotannalla valitun, puntaroivan kansalaispaneelin käyttämistä talouden suunnittelun tukena erityisesti kysymyksissä, jotka koskettavat laajasti eri väestöryhmiä ja jakavat vahvasti mielipiteitä.

Kokeilujen perusteella keskeistä on toimeksiannon rajaus, osallistujien perehdytys, oikean aikaikkunan tunnistaminen sekä työskentelyn kytkentä valmisteluun, päätöksentekoon ja arviointiin. Jatkossa toteutuksen kehittämisessä voidaan alentaa kustannustasoa muun muassa käyttämällä harkitusti ulkoistamista ja hyödyntämällä tekoälyä osallistumisen tukena.

”Kun tietopohjainen kuntalaisten osallistuminen nähdään talouden suunnittelun voimavarana, se vahvistaa kuntien päätöksentekokykyä, tukee niiden itsehallintoa sekä toteuttaa hallinnon läheisyysperiaatetta”, Saloranta summaa.

Sitra on avannut julkisen sektorin toimijoille kaksi uutta rahoitushakua, joiden tavoitteena on vahvistaa päätöksentekoa kaikilla julkisen hallinnon tasoilla ottamalla käyttöön ja vakiinnuttamalla uusia kansalaisosallistumisen menetelmiä.

Lue lisää: 

Kuntalaisten tietopohjainen osallistuminen talouden suunnittelussa – Kokemuksia kuntien kokeiluista 2023–2024

Asukaspaneeli- ja Polis-kokeilut hyvinvointialueilla 2023–2024. Oppeja ja suosituksia demokratian kehittäjille 

Sitra avaa kaksi uutta rahoitushakua – tavoitteena lisätä kansalaisten osallistumista päätöksentekoon uusilla tavoilla

Mistä on kyse?