Maailman suuria yhteiskunnallisia muutoksia hahmottelevan Sitran trendilistan tämänvuotinen artikkelisarja on tullut päätökseensä. Viimeinen artikkeli, joka käsittelee keskinäisriippuvuuden lisääntymistä, julkaistiin aiemmin tällä viikolla.
Sitran trendilistaan olemme koonneet 13 tulevaisuuden kannalta keskeistä globaalia muutosilmiötä.
Trendilistamme on tänäkin vuonna herättänyt paljon kiinnostusta. Trendilistan suomenkielistä versiosta on ladattu Slidesharessä jo liki 31 000 kertaa ja englanninkielistäkin versiota jo melkein 3000 kertaa. Itse trendiartikkeleiden lukukerrat liikkuvat samoissa luvuissa.
Trendiartikkeleista luetuimpia ovat tähän mennessä olleet artikkelit työn muutoksesta, voimaantuvista yhteisöistä sekä siitä, kuinka tulevaisuudessa taidot haastavat tiedot.
Artikkelisarjan suosio kertoo yhteiskuntamme murroksesta. Kiihtyvällä vauhdilla globalisoituvassa ja keskinäisriippuvaisessa maailmassa meidänkin täytyy katsoa yhä kauemmas tulevaisuuteen ja pysyä kartalla ympärillämme tapahtuvista muutoksista. Emme voi enää käpertyä itseemme vaan meidän on seurattava yhä tiiviimmin mitä rajojemme ulkopuolella tapahtuu.
On silti muistettava, että pinnalla olevien ilmiöiden lisäksi taustalla on jatkuvasti muitakin muutosilmiöitä. Tulevaisuutta pohtiessa on pystyttävä hahmottamaan kokonaisuuksia, ja siksi hitaastikin etenevät muutokset on pidettävä muistissa. Koska todellisuudessa muutosilmiöt ovat subjektiivisia, monimutkaisia ja toisistaan riippuvaisia, näkemyserot ovat luonnollisia.
Sitran trendityö on koostunut kokoavasta tiedonhankinnasta, asiantuntijahaastatteluista sekä erilaisista ryhmätyöpajoista. Työhön on osallistunut lukuisia henkilöitä, mm. kansallisen ennakointiverkoston asiantuntijoita. Suuri kiitos trendityöhön työpanoksensa antaneita!
Olemme koonneet tämänvuotisen trendilistan kaikki artikkelit vielä tähän uutiseen. Lukuiloa!
Sitran trendilistan 2014-2015 kaikki artikkelit:
Voimaantuvat yhteisöt haastavat instituutiot
Ilmastonmuutoksen seuraukset laajenevat
Sitran trendilista toimii työkaluna ja keskustelupohjana toimintaympäristön muutoksia tarkasteltaessa esimerkiksi strategiatyön yhteydessä. Trendilista on vapaasti kaikkien käytettävissä.
Tämän vuoden trendilistan rakenne on seuraava:
- Megatrendi kuvataan lyhyellä muutoksen suuntaa ilmaisevalla virkkeellä
- Megatrendit on ryhmitelty painotuksen mukaan:
- Keltainen = hyvinvointiin painottuva megatrendi
- Punainen = yhteiskuntaan painottuva megatrendi
- Sininen = talouteen ja rakenteisiin painottuva megatrendi
- Vihreä = ympäristöön painottuva megatrendi
- Violetti = kompleksisuuteen painottuva meta-/megatrendi
- Megatrendikuvauksissa esitetään
- trendejä
- vastatrendejä
- kysymyksiä Suomen näkökulmasta
- linkkejä signaaleihin, joista trendit koostuvat
Suosittelemme