archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Maapalloliigan finalistit valittu: Nämä järjestöjen ideat innostavat suomalaisia ympäristötekoihin arjessa

Maapalloliigan finalistit kokeilevat uusia tapoja innostaa suomalaisia elämään kestävää arkea. Sitra valitsi kymmenen parasta järjestöjen ideaa mukaan syyskuussa alkavaan kehitysohjelmaan. Finalistit saavat kukin 10 000 euron kokeilurahan ja tukea ratkaisunsa kehittämiseen.

Kirjoittaja

Sanna Autere

Julkaistu

Maapalloliigan tavoitteena on kehittää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, tapahtumia tai palveluja, jotka tekevät kestävästä arjesta helppoa ja houkuttelevaa suomalaisille.

”Lähes 70 prosenttia Suomen ilmastopäästöistä syntyy kuluttajien valinnoista: siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Tavallisilla arjen valinnoilla voimme myös pienentää päästöjä huomattavasti. Järjestöjen ja yhdistysten rooli kansalaisten innostamisessa ja yhteiskunnallisten muutosten aikaansaamisessa on keskeinen”, sanoo Sitran asiantuntija Sari Laine.

Maapalloliigaan valitut ideat kannustavat suomalaisia monenlaisiin kestävän arjen tekoihin: äänestämään ilmastoystävällisiä päättäjiä, kuluttamaan kohtuullisesti, elämysmatkailemaan lentämisen sijaan ja liikkumaan lähialueilla. Mukana on esimerkiksi erilaisia kampanjaideoita, mobiilisovelluksia ja seikkailupäiviä.

”Oli hienoa nähdä, että ilmastonmuutokseen ja kestävään arkeen löytyi niin monta uutta lähestymistapaa. Kehitysohjelmaan valitut ideat ovat konkreettisia ja rohkeasti kokeilevia. Odotan innolla, mihin suuntaan ratkaisut kehittyvät Maapalloliigan aikana”, sanoo Sitran asiantuntija Riina Pulkkinen.

Valintaprosessissa huomioitiin erityisesti ihmisten arkea lähelle tulevat ratkaisut, jotka innostavat mahdollisimman monia ja tuovat jonkin uuden ja raikkaan näkökulman hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Maapalloliigaan tuli 66 hakemusta eri puolilta Suomea, ja kymmenen ratkaisua pääsee syyskuussa käynnistyvään kehitysohjelmaan. Pääkaupunkiseudun lisäksi finalistijoukkueita tulee Jyväskylästä, Oulusta ja Soinista.

Maapalloliigassa järjestöt toteuttavat ja testaavat ideaansa kohderyhmän kanssa loppuvuoden aikana. Ratkaisun tulee innostaa ihmisiä kestävän arjen tekoihin ja valintoihin, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä ja säästävät luonnonvaroja.

Kehitysohjelmaan valitut joukkueet saavat 10 000 euroa ideansa testaamiseen ja toteuttamiseen, ja ratkaisunsa pisimmälle vienyt saa 20 000 euroa sen edelleen kehittämiseen ohjelman päätteeksi ensi vuoden helmikuussa. Kehitysohjelmassa joukkueet myös oppivat lisää palvelumuotoilusta, vaikuttavuudesta, markkinoinnista ja viestinnästä sekä resurssiviisaasta arjesta.

”Tulevaisuus tehdään yhdessä. Yhteisöllisyys on resurssiviisauden ja kestävän arjen ytimessä. Järjestöjen ja yhdistysten kautta on mahdollista innostaa iso joukko suomalaisia tekemään kestäviä valintoja”, Sari Laine sanoo.

Maapalloliigan finalistit

  1. Eettisen kaupan puolesta ry: Lempivaatteeni-kampanja, joka innostaa kuluttajia kertomaan lempivaatteistaan ja kantamaan niitä ylpeinä sen sijaan, että ostavat uutta.
  2. Jalkapalloseura Hercules ry: Lähirähinälähettiläät pienentävät urheilun ja liikunnan ilmastopäästöjä aktivoimalla ihmisiä hyödyntämään lähiliikuntapaikkoja.
  3. Jyväskylän Nykyteatteriyhdistys ry: ”Miltä nyt tuntuu?” -somekampanja tarjoaa aistikokemusten ja huumorin kautta uuden lähestymistavan ilmastonmuutoskeskusteluun.
  4. Maan ystävät ry: Ilmastosankari Joulupukki -viestintäkampanja nostaa ilmastonmuutoksen eduskuntavaaliteemaksi ja herättelee suomalaisia ymmärtämään poliittisen päätöksenteon tärkeyden vaalien alla.
  5. MLL Laajasalon paikallisyhdistys ry ja Reason ry: Lelutohtori-konsepti tarjoaa kohtuukulutuskasvatusta kasvaville ja kasvattajille.
  6. Nuoren Voiman Liitto ry: LitAdvisor-sivusto innostaa ihmisiä valitsemaan lentomatkailun sijaan elämyksellisen ja yhteisöllisen lukumatkailun.
  7. Save Pond Hockey ry: Ilmastoseikkailupäivä, jonka aikana pelataan pipolätkää luonnonjäällä ja kannustetaan lapsia ja vanhempia tekemään ilmastotekoja yhdessä.
  8. Soinin 4H-yhdistys: Kuluttajalähtöinen palkkio- ja motivointijärjestelmä muovin kierrätysongelmaan.
  9. Winter Cycling Federation ry: Toimintamalli, joka kannustaa kuntapäättäjät talvipyöräilemään ja kerää kokemukset dokumenttielokuvaksi.
  10. Yhteys ry: Vapaaehtoistyön IIDA-mobiilisovellus tarjoaa helpon väylän ilmastoahdistuksesta kohti konkreettisia tekoja.

Lisää tietoa kehitysohjelmasta Maapalloliigan verkkosivuilla.

Mistä on kyse?