archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Millainen olisi uusi, älykäs työn markkina?

Avaimet toimivampaan työn markkinaan löytyvät tiedon ja digitalisaation hyödyntämisestä, työvoimaviranomaisten ja työnvälitysmarkkinoiden paremmasta työnjaosta sekä työn vastaanottoa edistävästä sääntelystä.

Julkaistu

Suomessa tulisi edistää ennakkoluulottomasti ja kunnianhimoisesti sellaisia kehityskulkuja, jotka aikanaan johtavat työnhaun automatisoitumiseen – siis työnhaun poistumiseen ihmisten omalta työlistalta, todetaan Sitran Uusi työn markkina -keskustelualoitteessa.

”Tällaisessa tilanteessa jokaisen työikäisen olisi vaivatonta hakeutua uusiin sopivampiin töihin yrittäjänä tai palkansaajana, ja työuramuutoksia tapahtuisi nykyistä enemmän”, visioi Sitran neuvonantaja Mikko Kesä.

Työn markkinoiden isommista liikkeistä hyötyvät niin työlliset, työttömät kuin uutta osaamista etsivät työantajat. Työnhaun automatisoituessa myös mahdolliset työttömyysajat voitaisiin käyttää uuden oppimiseen siihen saakka, kunnes tarjolle tulee seuraava työ.

Tällaiseen tilanteeseen ei päästä ihan heti, mutta jo nyt olisi tärkeää sysätä työn markkinoiden kehitys haluttuun suuntaan. Ensimmäinen askel olisi avata, laajentaa ja laadullistaa tietolähteitä, joiden perusteella älykkäät koneet ja digitaaliset ratkaisut kykenisivät ohjaamaan ihmisiä heille sopiviin uusiin töihin. Julkishallinnon olisi luotava kehitykselle suotuisa toimintaympäristö ja edellytykset sille, että markkinoilla syntyy aidosti uusia toimintamalleja ja innovaatiota.

”Digitaalisten mahdollisuuksien osalta olemme vasta alkutaipaleella ja siksi yhteiskunnan tulisi luoda pikemminkin toimintaympäristöjä kuin keksiä itse palveluita ja ratkaisuja”, sanoo Sitran johtaja Timo Lindholm.

Epävarmuutta voidaan poistaa myös sääntelyä parantamalla. Työelämän monimuotoistuessa sääntelyn tulisi olla yksiselitteistä ja harkintavalta tulisi minimoida. Ihmisten oma muutoshalu ja luottamus omaan työuraan olisi myös otettava paremmin uudistusten keskiöön.

Työ on muutoksessa, joka luo monille epävarmuutta jatkuvuudesta: ”Yksilöiltä vaaditaan rohkeutta, joka usein saavutetaan vasta, kun olosuhteet ovat riittävän turvatut. Turvaa voitaisiin lisätä jo sillä, että ihmiset kokisivat uusien töiden saamisen nykyistä helpommaksi”, Lindholm painottaa.

Keskustelualoite suomalaisen työn markkinan uudistamiseksi on syntynyt Sitran Työelämän taitekohdat -avainalueen oppien ja laajojen sidosryhmien kuulemisen tuotoksena. Ulkopuoliset asiantuntijat Maria-Kaisa Aula, Osmo Soininvaara, Olli Kärkkäinen ja Ralf Sund ovat kommentoineet aloitetta ja tuovat sen pohjalta esiin omia näkemyksiään.

Uusi työn markkina: ehdotus edistyksellisemmän työn markkinan luomiseksi Suomeen
Timo Lindholm, Mikko Kesä, Paavali Kukkonen, Perttu Jämsén ja Mikko Hyttinen
22.8.2017

Keskustelualoitteen pohjalta järjestetään Sitra Debatti tiistaina 22.8. klo 8.30 – 10.00. Lisätiedot tilaisuuden ohjelmasta ja linkki livelähetykseen löytyvät täältä

Mistä on kyse?