uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Miten metsien käyttöä voitaisiin ohjata kestävämpään suuntaan? Suomalaiset puntaroivat ohjauskeinojen hyväksyttävyyttä kansalaispaneelissa

Kymmenet suomalaiset kokoontuvat syyskesällä pohtimaan yhdessä, miten valtio voisi ohjata metsien käyttöä reiluilla ja hyväksyttävillä keinoilla. Paneelin osallistujat on valittu satunnaisotannalla eri puolelta Suomea. Kansalaisten metsäpaneeli laatii päätöksentekijöille suosituksia luonto- ja ilmastopolitiikan tueksi.

Kirjoittaja

Antti Koistinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Mitä suomalaiset toivovat metsien käytöltä tulevaisuudessa? Miten valtio voisi ohjata metsien käyttöä hyväksyttävällä ja reilulla tavalla? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin etsii vastauksia syyskesällä kokoontuva kansalaisten metsäpaneeli.

Metsät ovat suomalaisille valtavan tärkeitä monesta eri syystä. Metsät tarjoavat esimerkiksi työtä ja toimeentuloa, marjoja ja sieniä sekä paikan virkistymiselle ja rauhoittumiselle. Metsät torjuvat myös ilmastonmuutosta sitomalla hiiltä ja tarjoavat elinympäristön lukemattomille kasvi- ja eläinlajeille.

Metsien käyttöä haastavat kuitenkin muun muassa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat äärisäät ja luontokato. Metsien käytössä tarvitaan muutoksia, jotta niiden kyky kannatella luonnon ekosysteemejä ja luoda arvoa yhteiskunnalle turvataan jatkossakin.

Valtio ohjaa metsien käyttöä erilaisten lakien, tukien ja neuvonnan avulla. Kansalaisten metsäpaneelin tehtävänä on arvioida hyväksyttävyyden näkökulmasta joukkoa keinoja, joilla valtio voisi ohjata metsien käyttöä luonto-, ilmasto- ja vesistöystävällisempään suuntaan.

Paneeli perehtyy tutkimukseen perustuvaan taustatietoon, kuulee asiantuntijoita sekä käy keskustelua rakentavasti ja eri näkemyksiä kuunnellen. Tähän mennessä kansalaispaneeleita on käytetty harvoin metsien käyttöä koskevissa keskusteluissa.

”Puntaroivat kansalaiskeskustelut tuovat kuuluviin laajasti eri väestöryhmien näkemyksiä ja kokemuksia päätöksentekoa varten. Tämä voi osaltaan auttaa yhteiskuntaa löytämään mahdollisimman laajasti hyväksyttyjä ratkaisuja ja sitouttaa eri osapuolia pitkän aikavälin politiikkatoimiin”, sanoo Sitran asiantuntija Onni Pekonen.

”Puntaroivat kansalaiskeskustelut sopivat erityisen hyvin kysymyksiin, joihin liittyy osin toisilleen ristikkäisiä tavoitteita, kuten metsien käyttöön. On myös tärkeää, että osallistujien joukossa on riittävästi metsänomistajia”, painottaa Sitran johtava asiantuntija Tatu Torniainen.

Kansalaisten metsäpaneelin rahoittaa tulevaisuustalo Sitra ja sen toteuttavat yhteistyössä Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus.

Uusi osallistumisen tapa kansalaisille

Metsäpaneeliin kutsuttiin satunnaisotannalla 7 000 suomalaista ja ilmoittautuneiden joukosta valittiin kiintiöimällä 45 osallistujaa siten, että paneeli edustaa suomalaisia eri ikä- ja väestöryhmistä.

Osallistujista 23 prosenttia asuu maaseudulla ja kymmenen prosenttia on metsänomistajia. Osuudet vastaavat kutakuinkin maaseudulla asuvien ja metsänomistajien osuutta Suomen väestöstä.

Metsäpaneeli toteutetaan etäyhteyksillä, mikä mahdollistaa osallistumisen asuinpaikasta riippumatta. Paneeli kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 15. elokuuta. Tapaamisia on yhteensä viisi.

Paneelin pohdinnan tuloksena syntyy kirjallinen kannanotto, joka sisältää suosituksia päätöksentekijöille. Kannanotto julkaistaan myöhemmin osana metsien käyttöä tarkastelevaa Sitran hanketta, jossa tavoitteena on luoda nykyistä parempi ymmärrys metsien kestävän käytön edellyttämistä muutoksista ja keinoista, joilla muutoksiin voidaan päästä.

Kansalaisten metsäpaneeli on samalla osa Sitran työtä, jossa kokeillaan ja kehitetään kansalaisille uusia vaikuttamisen ja osallistumisen tapoja. Kansalaispaneeleja on käytetty eri puolilla maailmaa edustuksellisen demokratian tukena. Kokemukset osoittavat, että puntaroivaan keskusteluun osallistuminen vahvistaa kansalaisten tietotasoa, poliittista luottamusta ja toisten näkökulmien huomioon ottamista.

Lue lisää:

Metsien käytön tulevaisuutta puntaroiva kansalaispaneeli

Sitran hanke: Metsien käytön tulevaisuus ja tarvittavat ohjauskeinot

Uutinen: Monitieteinen selvitys luotaa metsien kestävän käytön tulevaisuutta ja etsii parhaita ohjauskeinoja

Puntaroivan demokratian kokeilut ja koulutukset

Mistä on kyse?