Miten Suomessa käytetään talouspoliittista valtaa? Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola kirjoitti Sitralle muistion talouspoliittisen vallankäytön historiasta ja politiikan muutoksesta.
Suomella on pitkä ja kunniakas historia laajaan yhteisymmärrykseen pohjaavasta talouspoliittisesta vallankäytöstä. 1960–70 -luvun tulopolitiikan valtakaudesta ja konsensukseen perustuvasta talouspolitiikasta on kuljettu pitkä tie yhteiskuntaan, jossa avoimuuden vaade alkaa näkyä politiikassakin. Kysymys kuuluukin, onko konsensukseen perustuva toimintamalli Suomessa vielä toimiva? Kyetäänkö ja halutaanko Suomessa tehdä ratkaisuja, joiden taakse saadaan mahdollisimman laaja kannatus? Vai onko konsensukseen perustuvan mallin aika jotenkin ohi? Tai onko konsensus muuttumassa: olisiko sitä päivitettävä jollakin tavalla?
Kantola kuvaa muistiossa talouspoliittisen konsensuksen historiaa ja nykytilaa: miten Suomessa on käytetty talouspoliittista valtaa toisen maailmansodan jälkeisenä aikana ja millaisia taloustieteen virtauksia politiikassa on ollut vallalla. Kantola pohtii myös, miksi politiikan rakentaminen näyttää 2000-luvulla erityisen vaikealta. Miten talouspolitiikkaa pitäisi tehdä, kun yhteiskunta, sen rakenteet, puolueet, yritykset, kansalaiset ja myös poliitikot ovat muuttuneet?
Kantola kaipaa rohkeampaa ja avoimempaa julkista keskustelua suomalaiseen talouspolitiikkaan. Pienessä maassa kaikkien resurssit olisi saatava käyttöön, ja suomalaiset ovat edelleen valmiita ”suureen yhteiseen projektiin” hyvän asian puolesta, mutta mikä olisi sellainen suuri tavoite, joka keräisi ison osan kansasta taakseen tänä aikana? Onko sellaista enää löydettävissä?
Muuttuuko maan tapa? Miten Suomessa käytetään talouspoliittista valtaa -muistio on kirjoitettu Sitran Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutuksen taustamateriaaliksi. Julkaisu on saatavana ainoastaan pdf-muodossa. Voit ladata sen tästä.
Julkaisun tiedot:
Anu Kantola
Muuttuuko maan tapa? Miten Suomessa käytetään talouspoliittista valtaa.
ISBN 978-951-563-947-9 (PDF) www.sitra.fi
Julkaisua koskevat tiedustelut: julkaisut@sitra.fi
Suosittelemme