Asukkaiden yhteiskäyttöpyörä, aurinkopaneelit kerrostalon katolle ja taloyhtiön kylmäkellarin vuokraus ulkopuoliselle toimijalle – resurssiviisaan asumisen pilottitaloyhtiöissä on suunnitteilla kuluvan syksyn aikana monenlaisia uudistuksia ja kokeiluja.
Ensimmäisenä konkreettisena kokeiluna pilottikohteissa on käynnistynyt kesällä koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kimppapyöräkokeilu, jossa testataan, kuinka sähköavusteinen lastipyörä toimii asukkaiden yhteiskäyttöpyöränä. Kokeilu on osoittanut, että lastipyöräily sopii kaikenikäisille: nuorin kyytiläinen on ollut 1-vuotias ja vanhin ajaja 79-vuotias.
– Pyörä oli loistava apu ylämäissä sekä tavaroiden kuljetuksessa. Pyöräilin Jyväskylästä Laukaaseen ja takaisin, yhteensä 55 km, ja akku riitti hyvin koko matkalle, kertoo Aatoksenkatu 6:n pilottitaloyhtiön asukas, 79-vuotias Eino Korhonen.
Pyörällä on ehditty ajaa tähän mennessä jo satoja kilometrejä ja säästetty samalla kymmeniä kiloja hiilidioksidipäästöjä verrattuna siihen, että sama matka olisi kuljettu autolla. Lastipyörällä hoituu kätevästi monenlaiset kuljetustarpeet.
– Kokeilun aikana kävimme pyörällä muun muassa puutarhamyymälässä taimiostoksilla sekä ruokaostoksilla. Meno oli kevyttä sähköavustuksen ansiosta, ja kauppareissulla lapset lauleskelivat kuomun alla koko matkan, kertoo Lyhdekatu 4:ssa asuva Mikko Simula.
Seuraavien parin viikon ajan pyörä on kokeilujaksolla Kortepohjan ylioppilaskylässä, jossa päästään testaamaan, kuinka lastipyörä toimii vaikkapa uuden opiskelijan apurina muutossa – montako muuttolaatikkoa lastipyörään mahtuukaan?
Tilat toimiviksi ja sähkölaskut kuriin
Resurssiviisas asuminen on yksi Sitran ja Jyväskylän kaupungin pilottihankkeista, jotka liittyvät luonnonvarojen kulutuksen ja päästöjen vähentämiseen. Hankkeen tavoitteena on samalla lisätä hyvinvointia alueella. Resurssiviisas asuminen -pilottihankkeen toteuttaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry.
Kuluvan syksyn aikana resurssiviisauden edistämistyö jatkuu neljässä resurssiviisaan asumisen pilottitaloyhtiössä muun muassa energian- ja vedenkäytön tehostamisen ja resurssien yhteiskäytön edistämiseen liittyvien kokeilujen ja toimenpiteiden parissa.
Suunnitelmissa on esimerkiksi aurinkopaneelien asentaminen Aatoksenkatu 6:ssa sijaitsevan kerrostalon katolle kiinteistön sähkölaskua pienentämään – samalla saataisiin pienennettyä hiilidioksipäästöjä jopa 2500 kg vuodessa. Energiansäästöä tavoitellaan myös Lyhdekatu 4:n suunnitteilla olevalla uudella led-valaistuksella – sen avulla valaistuksen energiankulutus vähenee jopa 75 %.
Yksi keskeinen osa asumisen resurssiviisautta on myös tehokas tilankäyttö, ja pilotin avulla etsitäänkin uudenlaisia keinoja neliöiden saamiseksi hyötykäyttöön. Suunnitteilla on esimerkiksi kokeilu, jossa Pitkäkatu 29:ssä sijaitsevan taloyhtiön vajaakäytöllä olevaa kylmäkellaria vuokrataan ulkopuoliselle toimijalla ja saadaan näin kasvatettua tilojen käyttöastetta. Kokeilulla pyritään kehittämään ja tuomaan esiin uusia hyödyntämismahdollisuuksia taloyhtiöiden usein vajaakäytöllä oleville kylmiöille, sillä ison taloyhtiön kylmäkellarin kulutus voi olla jopa omakotitalon kotitaloussähkön kulutuksen luokkaa.
– Ajatuksena on, että vuokraamme taloyhtiöltä kylmäsäilytystilaa perunoille, porkkanoille ja muille juureksille. Tästä yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet – me saamme tarvitsemaamme varastotilaa hyvältä paikalta ja taloyhtiö vuokratuloja, kertoo lähi- ja luomuruokaosuuskunta Mukulaarin Silja Parri.
Kivipelto 2:ssa asukkaat ovat ehtineet tarttua lapion varten jo kesän aikana, ja pihalle on istutettu talkoovoimin muun muassa omenapuu ja rakennettu viljelylaarit, sekä aloitettu puutarhajätteiden kompostointi omalla tontilla. Omasta pihasta saatava lähiruoka ja ravinteiden kierrätys omalla tontilla kompostoimalla ovat pieniä, mutta konkreettisia askeleita kohti resurssiviisaampaa asumista. Syksyn aikana työ jatkuu, kun myös taloyhtiön pyörävarasto ja kerhohuone kokevat muodonmuutoksen.
– Toiveissa siintää asukkaiden yhteinen olohuone, jossa voisi majoittaa tarvittaessa myös kyläileviä vieraita, ja pyörävarasto, jonne asukkaiden kulkupelit mahtuisivat vaivatta ja pyörä olisi nopea ottaa käyttöön, visioi Kivipelto 2:n taloyhtiön asukas Tytti Solankallio-Vahteri.
Tulevaisuuden taloyhtiössä aurinkopaneelit ja tavaroiden yhteiskäyttö arkipäivää?
Pilottikohteissa toteutettavat kokeilut ja toimenpiteet osoittavat, että resurssiviisauden vaikutukset ovat moninaiset – resurssiviisaus voi näkyä suoraan euroina esimerkiksi taloyhtiön sähkölaskussa, mutta yhtä lailla pyöräilyn lisääntymisenä asukkaiden keskuudessa ja sitä kautta pienentyneinä hiilidioksidipäästöinä, tai asumismukavuuden kasvuna yhteisten hankintojen ja lisääntyneen yhteisöllisyyden kautta. Samalla päästöt pienenevät, kun resursseja käytetään viisaasti ja tehokkaasti.
Suomalaisista yli kaksi miljoonaa asuu asunto-osakeyhtiöissä, ja taloyhtiöissä käytetään peräti kymmenesosa kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta.
– Vaikka yksittäiset muutokset voivat tuntua pieniltä, monistuessaan ja levitessään niillä voidaan saada aikaan isoja vaikutuksia päästöihin ja luonnonvarojen kulutukseen – ja jopa parantaa asukkaiden terveyttä. Toivottavasti siis aurinkopaneeleista, vettäsäästävistä suuttimista, yhteiskäyttöpyöristä ja monista muista taloyhtiöissä vielä harvinaisista asioista tulee pian arkipäivää kaikissa taloyhtiöissä, sanoo asiantuntija Hanna-Leena Ottelin Sitrasta.
Lisätietoja:
Koordinaattori Kati Kankainen, 0400 361 365, etunimi.sukunimi@jkl.fi
Suosittelemme