archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ponssen Juha Inberg ja Eniramin Jussi Pyörre valittiin vuoden 2015 teknologiajohtajiksi

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Kansainvälinen toiminta

Julkaistu

Vuoden 2015 teknologiajohtajina palkitaan tänään (4.2.) kaksi tuotekehityksen huippuosaajaa, Ponsse Oyj:n Juha Inberg ja Eniram Oy:n Jussi Pyörre. Kumpikin on ollut luotsaamassa yritystään menestykseen osallistumalla hyvin käytännönläheisesti sen tuotekehitykseen. Kustannussäästöjen lisäksi kumpikin yritys auttaa asiakkaitaan myös pienentämään päästöjään ja hiilijalanjälkeään.

Yrityksinä sekä Ponsse että Eniram ovat huipputeknologialla ja älykkäillä järjestelmillä maailmanmarkkinoille ponnistavia oman tiensä kulkijoita. Ponsse on yksi suomalaisista edelläkävijöistä kiertotalouden liiketoimintamallien kehittäjänä huoltaen ja myyden myös vanhoja koneita. Meriteollisuuden energianhallintajärjestelmiä ja analytiikkapalveluja tuottava Eniram taas valittiin vuonna 2014 yhdeksi viidestä vuosikymmenen cleantech-yrityksestä Euroopassa.

”Olen iloinen, että suomalaisten yritysten teknologiajohtajat pitävät hiilineutraaliutta niin tärkeänä kilpailukyvyn lähteenä. Vähähiilisyys ja resurssiviisaus rakentavat Suomen kilpailukykyä ja kasvua”, sanoo tuomaristossa mukana ollut Sitran johtaja Mari Pantsar-Kallio.

Metsäkoneiden uranuurtaja

Ponssen T&K-tiimi on tuotekehitysjohtaja Juha Inbergin johdolla kyennyt muuttamaan markkinat innovaatioillaan. Yhtiön uusi 8-pyöräinen puunkorjuukone yhdistää käyttäjäystävällisyyden ja uusimman teknologian. Niiden ansiosta yritys onkin pystynyt vahvistamaan jalansijaansa erityisesti markkinoilla, joilla puuta korjataan jyrkistä rinteistä ja heikosti kantavissa maastoissa. Niiden luoma pintapaine maastossa nimittäin vastaa 80-kiloista miestä.

”Juha Inberg on onnistunut tuomaan metsäkoneisiin uudenlaista lisäarvoa ja kilpailukykyä tietotekniikan avulla. Lisäksi hän on saanut koko yrityksen toteuttamaan nopeaa, tehokasta ja arvokasta tuotekehitystyötä”, toteaa tuomariston puheenjohtaja, professori Yrjö Neuvo TAF:sta.

Inberg pitää palkintoa tunnustuksena koko Ponssen tuotekehitykselle, eikä pelkästään henkilökohtaisena saavutuksena.

”Tuotekehitys on pitkäjänteistä työtä, jossa pidemmän aikavälin satsaukset ja asiakasyhteistyö kantavat tulosta. Vuoden 2009 jälkeen Ponsse on tuonut markkinoille edistyksellistä teknologiaa. Olemme haastavassa markkinatilanteessa pystyneet hyvin vastaamaan asiakkaiden uusiin tarpeisiin”, Inberg toteaa.

Meriteollisuuden energiansäästön edelläkävijä

Eniramin teknologiajohtaja Jussi Pyörre on yksi yhtiön neljästä perustajasta ja ensimmäinen ohjelmistokehittäjä, jonka kädenjälki näkyy vahvasti yrityksen menestystuotteissa. Eniram on edelläkävijä merenkulun ja meriteollisuuden murroksessa, ja Pyörteen tiimeineen kehittämä teknologia on mahdollistanut yrityksen nopean kasvun ja kansainvälistymisen.

”Informaatiotekniikka on juuri nyt mullistamassa merenkulkua enemmän kuin ala on muuttunut viimeiseen viiteenkymmeneen vuoteen. Viimeisin merkittävä muutos oli konttien keksiminen 1950-luvulla. Useat tuotteet ja ratkaisut, joita olemme kehittäneet, ovat tänä päivänä yleisesti hyväksyttyjä keinoja polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi”, Pyörre kertoo.

Eniram on rakentanut tyhjästä maailman parhaan keskittymän teollisen internetin osaajia meriteollisuuteen ja osoittanut, että uusia innovatiivisia ja kannattavia yrityksiä voi perustaa myös perinteisille aloille.

”Osaamisemme ydin on sujuvassa poikkitieteellisyydessä: meillä kapteenit, laivainsinöörit, matemaatikot ja ohjelmistokehittäjät vievät yhdessä teknologiaamme eteenpäin. On ollut hienoa huomata, että suorien kustannussäästöjen ohella laivojen miehistöt kisaavat nyt myös siitä, kuka pystyy navigoimaan tuottaen pienimmät päästöt”, Pyörre toteaa.

Teollisuuden toimintaedellytykset Suomessa varmistettava

Sekä Inberg että Pyörre lähettävät terveisinä päättäjille, että teollisuuden toimintaedellytyksistä ja Suomen kilpailukyvystä on pidettävä huolta. Inberg painottaa, että valmistuksen pitää olla lähellä, jotta tuotekehitys pysyy Suomessa. Hän myös kantaa huolta innovaatiojärjestelmän rahoituksesta ja pitää koulutusjärjestelmän toimivuutta kriittisenä menestystekijänä yrityksille. Päästövaatimusten tiukoilla aikatauluilla puolestaan ajetaan Inbergin mielestä alas eurooppalaista kilpailukykyä.

Pyörteen mielestä Eurooppa on ollut suunnan näyttäjä, sillä ilman tiukkoja vaatimuksia ei päästötasoja saada riittävän nopeasti alas. Eniramin liiketoimintaa tiukat päästövaatimukset ovat edistäneet, auttavathan heidän tuotteensa asiakkaita säästämään energiaa ja vähentämään päästöjä. Laivojen operoinnin energiatehokkuus onkin tällä hetkellä nopeasti kehittyvä alue ja markkinajohtaja-aseman säilyttäminen vaatii yritykseltä jatkuvaa uusiutumista ja innovointia.

Eniram vie eteenpäin myös koko suomalaista osaamista teollisessa internetissä. Kunnianhimoiset startupit ja kansainvälistä kasvua hakevat kasvuyritykset tarvitsevat Pyörteen mielestä kaiken mahdollisen tuen tavoitteissaan kohti suurempaa menestystä.

Kuvassa vasemmalta: Juha Inberg Ponsselta ja Jussi Pyörre Eniramilta.
 

Mikä on vuoden CTO -palkinto?

Vuoden CTO-palkinto jaetaan tunnustuksena teknologiajohtajalle, joka on työllään vaikuttanut yrityksensä teknologiakyvykkyyteen ja kasvumahdollisuuksiin, toimii inspiroivana johtajana sekä vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnallisissa verkostoissa. Nyt viidettä kertaa jaettava tunnustus jaetaan Tekniikan Akatemian (TAF), Sitran ja Spinverse Oy:n yhteistyönä.

Lisätietoja

Tekniikan Akatemian tiedote
Inbergin ja Pyörteen haastattelut ja kuvia: www.taf.fi

Mistä on kyse?