Sähkön verkkoon syöttö helpottuu
Suomi on vaatinut pientuottajien sähkön verkkoon syötöltä enemmän kuin monet EU-maat. Tämä on heikentänyt pientuotannon kannattavuutta, kaventanut valikoimaa ja nostanut hintoja. Jotkin kotimaiset verkkoyhtiöt ovat myös kieltäytyneet kytkemästä täällä verkkoon Saksassa yleisesti käytössä olevia järjestelmiä vedoten Energiateollisuuden antamiin suosituksiin. Ei ihme, ettei Suomessa aurinkosähkö ole yleistynyt toivotulla tavalla. Nämä vaikeudet ovat kuitenkin kohta historiaa.
ET suosittelee Saksassa käytettävien laitteiden hyväksymistä
Energiateollisuus on maaliskuun alussa päivittänyt mikrotuotantoon liittyviä ohjeita niin, että niissä suositellaan Saksan normit täyttävien invertterien hyväksymistä jakeluverkkoon kytkettäväksi Suomessakin. Tämä on todella hyvä uutinen niin laitetoimittajien kuin kuluttajien kannalta.
Aurinkosähkön käyttöön ottamisen vaikeudesta on viime vuosina käyty kuumaa keskustelua. Sitrakin turhautui tähän tilanteeseen ja kokosi viime vuonna työryhmän tuottamaan keskustelupaperin, jossa tunnistettiin esteitä pientuotannon yleistymiselle ja ehdotettiin ratkaisuja näille. Lisäksi järjestimme 13. syyskuuta aurinkosähköseminaarin, joka veti salin aivan täyteen. Kiinnostus ja tuska tuntui olevan valtavaa. Seminaarin jälkeen TEM käynnisti työryhmän pohtimaan ratkaisuja pientuotannon verkkoon liittämisen helpottamiseksi.
– Mahtavaa, että ET on vihdoin uudistanut ohjeistustaan niin, että se helpottaa aurinkosähkön käyttöönottoa. Toivon, että suomalaiset verkkoyhtiöt ryhtyisivät pikimmiten noudattamaan ET:n uutta suositusta, toteaa johtava asiantuntija Karoliina Auvinen Sitrasta.
Kuluttajat haluavat uusiutuvaa energiaa
On tärkeää, että Suomen vaatimukset ovat yhtenäiset muiden, isompien markkina-alueiden kanssa, sillä näin avataan uusiutuvan energian markkinoita Suomessa ja samalla parannetaan kuluttajien mahdollisuuksia tuottaa omaa puhdasta sähköä. Tämä tukee myös aurinkosähkön ja muun uusiutuvan sähkön tuotantoa ja edesauttaa alan liiketoiminnan kasvua Suomessa.
– Kuluttajia pitää kohdella tasavertaisesti, ovatpa he tekemisissä minkä tahansa verkkoyhtiön kanssa. Verkkoon liittämisen käytännöt eri verkkoyhtiöillä tuleekin yhtenäistää ja verkkoon liitännästä täytyy tehdä helppo ilmoitusasia. Eikä käsittely saa kestää kuukausitolkulla. Kyllä muutaman viikon käsittelyajan pitää riittää ilmoituksen käsittelyyn, Auvinen sanoo.
Teksti: Tuula Sjöstedt