archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Raskausajan älykäs neuvonta-chat voitti Junction Hackathonin Riihi-haasteen

"Yllätti, kuinka paljon tiimejä täällä oli ja millä intensiteetillä täällä rakennettiin ratkaisuja", Jari Porrasmaa sanoo.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Juuri päättymässä olevassa Junction Hackathonissa kokeiltiin ehkä ensimmäistä kertaa Suomessa, mitä tapahtuu, kun hakkerit ja startupit otetaan isoin joukoin mukaan kehittämään uusia lähestymistapoja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.

Niin että mitä tapahtui? Ripeää toimintaa ja ratkaisuja.

Sitra oli mukana kahdessa haasteessa, Riihi-haasteessa ja Isaacus-haasteessa. Lue haasteista tarkemmin täältä.

Riihi-yhteisön haasteessa kehittäjiltä toivottiin ratkaisuja ensi vuonna aloittavan OmaKanta-palvelun tekemiseksi asiakaslähtöiseksi ja aktiiviseksi toimintaympäristöksi. Lue lisää haasteen tavoitteista täältä.

Tekoäly+tietokannat+etäyhteys=älykäs raskausneuvonta

Riihi-haasteen voittajaksi valittiin Timo Kettusen yhdessä kollegansa Tuomas Sointeen kanssa kehittämä OmaKantaPregnancyBot, joka yhdistää Kantaan jo tällä hetkellä tallennettua tietoa, Skypen tekoälybotin, ja HUSin dataa, joista sitten koottiin oma tietokanta, joka osaa avainsanoja tunnistamalla neuvoa esimerkiksi rokotteista ja ravinnosta tai että onko esimerkiksi syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

”Tämä voi toisaalta madaltaa kynnystä kysyä neuvoa ja toisaalta paljon neuvoa kysyvät voivat ensin etsiä täältä apua”, Timo Kettunen sanoo. 

Hänen mukaansa palvelua voidaan vastedes soveltaa monella eri tavalla, yhtenä esimerkkinä yksinäisten neuvominen. Tuoreen voittajan koko haastattelun voit katsoa täältä.

Hakkerit hommiin jatkossakin?

Viikonlopun ajan Riihi-haasteeseen liittyen paikalla ollut sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Jari Porrasmaa kertoo olevansa vaikuttunut  – ja myönteisesti yllättynyt.

”Se yllätti, kuinka paljon tiimejä täällä oli ja millä intensiteetillä täällä rakennettiin ratkaisuja, ja sekin, että niitä toimivia ideoita alkoi myös löytyä. Eiväthän ne ideat yhden viikonlopun aikana valmiiksi tuotteiksi tule, mutta olen vaikuttunut siitä, millä tahdilla täällä työskenneltiin. Itse tulen kontekstista, missä projektit kestävät vähän pidempään”, Porrasmaa sanoo.

Hänen mukaansa Junction Hackathon tuskin jää viimeiseksi kerraksi, kun hakkerit kutsutaan hommin sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen.

”Ehdottomasti lisää tämäntyyppistä toimintakulttuuria julkisellekin sektorille.”

Isaacus-haasteessa puolestaan ei tällä kertaa löydetty voittajaa.

 

 

Mistä on kyse?