Tulevaisuuden kotitalous -hanke innosti jyväskyläläisiä: mukaan haki lähes kymmenen kertaa enemmän talouksia kuin mukaan mahtui. Hankkeen etenemistä voi seurata Sitran verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
Viisi kotitaloutta kokeilee ensi syksynä, millaista voisi olla tulevaisuuden resurssiviisas elämä. Sitra on yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa valinnut Jyväskylästä viisi erilaista taloutta, joiden kanssa testataan ja simuloidaan selvästi nykyistä vähemmän luonnonvaroja kuluttavaa elämäntyyliä.
Hankkeeseen pyrittiin valikoimaan mukaan keskenään erilaisia, erikokoisia ja eri elämäntilanteessa olevia talouksia. Mukana on yksin asuva nuori nainen, pieni opiskelijakimppakämppä, nelihenkinen pikkulapsiperhe, viisihenkinen lapsiperhe ja pariskunta, jonka lapset ovat jo muuttaneet kotoa.
”Mukaan haki yllättävän paljon aiheesta kiinnostuneita jyväskyläläisiä, ja oli todella vaikeaa valita osallistujat heidän joukostaan. Suuri hakijamäärä kertoo siitä, että kestävät elämäntavat ja resurssiviisaus kiinnostavat – ja ihmiset todella haluavat olla mukana vaikuttamassa. Painotimme valinnassa lähinnä sitä, että saimme mukaan laajan kirjon erilaisessa elämäntilanteessa olevia ja erilaisen elämäntyylin omaavia ihmisiä”, sanoo hankkeesta vastaava asiantuntija Hanna-Leena Ottelin Sitrasta.
Tulevaisuuden kotitalous -hankkeessa mitataan kotitalouksien materiaalijalanjälki, joka kertoo, kuinka paljon talous kuluttaa luonnonvaroja. Hankkeen kuluessa kunkin talouden materiaalijalanjälkeä pyritään erilaisin keinoin pienentämään vastaamaan tulevaisuudessa käytettävissä olevia resursseja. Suomalaiset kuluttavat keskimäärin 40 000 kiloa luonnonvaroja vuodessa. Ennusteiden mukaan vuonna 2050 maailmassa on yhdeksän miljardia ihmistä ja yhden ihmisen kestävän kulutuksen taso on saksalaisen Wuppertal-instituutin tutkimusten mukaan on noin 8000 kiloa. Hankkeessa hahmotellaan tiekarttaa kohti kestäviä elämäntapoja, selvitetään tulevaisuuden palvelutarpeita ja liiketoimintamahdollisuuksia.
”Tulevaisuuden resurssiviisas elämä ei ole pienemmästä materiaalikulutuksesta huolimatta niukkuutta ja luopumista vaan rikasta ja hyvää. Tässä hankkeessa mietimme myös, mitä tulevaisuuden hyvinvointi on ja mistä se koostuu. Suomalaisten kestävä hyvinvointi on myös Sitran toiminnan ytimessä”, sanoo johtava asiantuntija ja Kohti resurssiviisautta -hankkeen vetäjä Johanna Kirkinen.
Hankkeen etenemistä voi seurata Sitran verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien, kuten Facebookin, kautta. Käytännössä hanke pyörähtää käyntiin elokuussa, kun hankkeesta järjestetään aloitustilaisuus ja kotitaloudet alkavat mitata omaa kulutustaan.
Tulevaisuuden kotitalous -hankkeessa ovat mukana:
Laukkariset Antti, 42, Mari, 42, Vilho, 14, Saimi, 12, Vilppu, 4
Kuohulla vanhassa hirsirunkoisessa talossa asuva viisihenkinen perhe.
”Olemme monessa suhteessa tyypillinen lapsiperhe harrastuksineen, työmatkoineen ja velkoineen. Emme ole esimerkiksi arjen sujuvuuden kannalta löytäneet vaihtoehtoa kahden auton taktiikalle, tai ainakaan vielä vanhaan taloon soveltuvaa taloudellista ja teholtaan järkevää vaihtoehtoa öljylämmitysjärjestelmälle.”
Lue lisää: Kyläelämää lasten ehdoilla
Kimmo Suomi, 60, ja Eeva-Liisa Vihinen, 57
Muuratsalon saaressa omakotitalossa asuva pariskunta, kolme lasta muuttaneet kotoa.
”Meillä on tuhlaileva ja kerskakuluttava elämäntyyli, asumistapa ja elämäntilanne: on siis tuhlausta asua liian isossa talossa, liian kaukana kaupunkikeskustasta. Haluaisimme oppia elämään pienemmällä hiilijalanjäljellä ja saada tietoa, kuinka uudenlaista elämänorientaatiota on mahdollista toteuttaa.”
Lue lisää: Työkiireitä ja luonnon rauhaa
Liina Vartia, 33
Asuu yksin kerrostalossa Jyväskylän keskustassa.
”Yhden hengen taloudet ovat kasvussa ja etenkin sellaiset, keiden talous on vakaa ja rahaa jää jopa säästöön. Kiinnostusta ekologisempiin ratkaisuihin kyllä on, mutta kiireinen elämä on tekosyy siihen, ettei vaihtoehtoja etsi esimerkiksi internetistä.”
Lue lisää: Työmatkoja maan päällä ja ilmassa
Titta Simola, 25, ja Eveliina Keinonen, 23.
Opiskelijat asuvat yhdessä kimppakämpässä kerrostalossa Lutakossa.
”Hanke kuulostaa erittäin innovatiiviselta ja haluaisimme olla mukana sen toteuttamisessa. Olemme molemmat tulevia liikunnan- ja terveystiedon opettajia, sopeutumiskykyisiä ja avoimia muutoksille ja täten valmiita myös näkemään vaivaa asian eteen.”
Lue lisää: Kimppakämppiksiä yhdistää liikkuminen
Pehkoset Salla, 26, Juho, 28, Salme, 4, ja Milja, 1
Perhe asuu rivitalossa Heinälammella.
”Pyrimme pienempään hiilijalanjälkeen, ja se näkyy arjessamme. Mutta paljon olisi vielä korjattavaa, mihin tarvitsisimme apua. On hienoa olla mukana tällaisessa tulevaisuuteen tähtäävässä ryhmässä, muutokset eivät jää kuukauden mittaisiksi, lupaamme sen!”
Lue lisää: Koko perhe pyörän päällä
Suosittelemme