Riihimäki aloittaa toukokuussa kokeilun, jossa robottipuhelujen avulla selvitetään kaupunkilaisten ja yritysten kuulumisia ja jaksamista koronapandemian keskellä. Puheluiden tavoitteena on löytää uusia keinoja kartoittaa ja kysyä tilannetta sekä palveluntarvetta.
Riihimäen kaupunki toteuttaa tämän vuoden aikana vähintään kahdeksan robottipuhelukierrosta. Puheluiden aihepiirit, kohderyhmät ja tavoitteet vaihtelevat. Kaupungin tarkoituksena on toteuttaa oma soittokierros asukkaiden lisäksi myös paikallisille yrittäjille. Kaupunki harkitsee puheluiden hyödyntämistä myös muissa kuin koronaan liittyvien palveluiden kehittämisessä.
Ensimmäinen puhelukierros toteutetaan tiistaina 12. toukokuuta, jolloin robotti soittaa noin 14 000 kaupunkilaiselle. Robotti ei soita alle 18-vuotiaille asukkaille, yritysnumeroihin tai numeroihin, joissa on markkinointikielto.
”Ensimmäisen puhelun tavoitteena on selvittää, miten koronapandemia on vaikuttanut kaupunkilaisten arkeen. Puhelun avulla saatava tieto auttaa meitä muokkaamaan palvelujamme kriisin keskellä”, Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoo.
Loviisassa kaksikielinen kokeilu, jonka kohderyhmänä nuoret
Loviisassa maanantaina 11.5. soitettavan ensimmäisen puhelukierroksen tavoitteena on löytää uusia keinoja kysyä kuulumisia 18-29-vuotiailta kuntalaisilta ja kertoa heille, mistä ja miten saada tarvittaessa apua.
Nuorten kohdalla suurin arkinen muutos koronavirusepidemian kohdalla on ollut koulujen sulkeminen. Poikkeusoloissa yhtenä riskinä voi olla myös sosiaalisten ongelmien kasautuminen.
Loviisan Ohjaamo koordinoi puhelun suunnittelua ja vastaa palvelulupaukseen olemalla yhteydessä kaikkiin, jotka puhelun aikana vastaavat tahtovansa tietoa tai tukea arkisiin huoliin.
”Ohjaamon henkilökunta neuvoo ja välittää kysymykset oikeille tahoille, esimerkiksi TE-toimiston nuorten asiantuntijalle, työllisyyskoordinaattorille, Ohjaamon psykiatriselle sairaanhoitajalle, psykologille tai sosiaaliohjaajalle. Olemme myös yhteydessä kouluihin saadun palautteen tarpeen mukaan”, projektityöntekijä Mia Heijnsbroek-Wirén Loviisan Ohjaamosta kertoo.
Asiantuntija Joonas Leppänen Sitrasta sanoo, että koronaepidemia on paitsi kriisi myös mahdollisuus kokeilla ja kehittää uusia toimintamalleja kansanvallan edistämiseksi.
”Loviisan kaupunki on monella tapaa hyvä kokeilukumppani. Nuorille suunnattu kokeilu kaksikielisessä kunnassa antaa arvokasta kokemusta siitä, miten erilaisia kieli- ja ikäryhmiä voidaan tavoittaa poikkeusoloissa. Tämä on tärkeää tietoa tulevaisuuden palvelujen kehittämiseksi myös muualla Suomessa, kun väestö edelleen monimuotoistuu”, Leppänen sanoo.
Kuhmoisissa soitettiin hyvien tulosten rohkaisemana jo toinen kierros
Kuhmoisten kunta toteutti robottipuhelujen ensimmäisen kierroksen jo huhtikuun lopussa. Soittokierroksen tulokset vastasivat tavoitteita ja kuhmoislaiset saatiin hyvin kiinni poikkeusoloista huolimatta.
Toinen kierros Kuhmoisissa soitetaan torstaina 7.5., ja siinä kerrotaan koronarajoituksiin tulevista muutoksista. Toisella puhelukierroksella puhelua on myös edelleen kehitetty teknisesti ja käytössä on ensimmäisen kierroksen jälkeen laajennettu yhteystietolista.
Kaikissa kolmessa kunnassa automaattipuheluiden teknisestä toteutuksesta vastaa On-Time Reaserch Solutions Oy. Puhelurobotti puhuu kunnanjohtajien äänillä, eli Riihimäellä äänessä on Sami Sulkko, Loviisassa Jan D. Oker-Blom ja Kuhmoisissa Anne Heusala.
Johtaja Antti Kivelä Sitrasta sanoo, että uudenlaisilla kuulemisen ja osallistamisen välineillä on mahdollista parantaa koko kansakunnan reagointikykyä ja kohdentaa rajallisia voimavaroja sinne, missä niitä eniten tarvitaan.
”Eri kunnissa tehtävillä kokeiluilla on osin omat painotuksensa, kohderyhmänsä ja tavoitteensa. Näin hankekokonaisuudesta saadaan mahdollisimman paljon valtakunnallisesti hyödynnettävissä olevaa tietoa”, Kivelä sanoo.
Sitra rahoittaa kokeilua osana Kansanvallan peruskorjaus -projektiaan, jonka yksi keskeinen tavoite on kehittää uudenlaisia osallisuuden tapoja sekä parantaa suomalaisen päätöksentekojärjestelmän uudistumiskykyä.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.