Mitä jos lapset ja nuoret voisivat osallistua tulevaisuudesta käytävään keskusteluun ja kertoa näkemyksiään toivottavista tulevaisuuksista? Mitä jos vähemmistöt saisivat äänensä kuuluviin alueellisessa ennakointityössä? Mitä jos tulevilla sukupolvilla olisi edustaja päätöksentekopöydässä?
Tulevaisuuden kannalta ei ole yhdentekevää, ketkä määrittelevät mahdollisia ja toivottavia tulevaisuuksia eli käyttävät tulevaisuusvaltaa Tulevaisuusvalta Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa tulevaisuusnäkymiin eli siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Avaa termisivu Tulevaisuusvalta . Mielikuvat tulevaisuudesta vaikuttavat päätöksiin tässä hetkessä, ja siksi ei ole yhdentekevää, mitä tulevaisuudesta ajatellaan.
Mitä moninaisempi joukko ihmisiä voi osallistua tulevaisuudesta käytäviin keskusteluihin, sitä paremmat edellytykset meillä on rakentaa tulevaisuuksia, jotka ovat mahdollisimman hyviä mahdollisimman monelle. Tulevaisuusvaltaa laajentamalla voidaan myös vahvistaa ihmisten uskoa parempaan tulevaisuuteen ja omiin vaikutusmahdollisuuksiin – ja luodaan näin edellytyksiä demokratian vahvistumiselle.
Sitra avaa rahoitushaun hankkeille, joissa edistetään tulevaisuusvallan laajentamista ja ennakointia päätöksenteossa. Rahoituksen avulla Sitra pyrkii vahvistamaan Suomessa käytävän, yhteiskunnallisesti merkittävän tulevaisuuskeskustelun moniäänisyyttä tukien hankkeita, jotka tavoittelevat tulevaisuusvallan laajentamista päätöksentekoon liittyvissä tilanteissa ja prosesseissa.
Rahoitushakua edeltävät Sitran vuosina 2024–2025 tukemat tulevaisuusvalta-kokeilut. Näissä kokeiluissa tulevaisuusvallan äärelle on päästy muun muassa työelämän ulkopuolella olevien maahanmuuttajaäitien, vaelluskalojen, lasten ja nuorten sekä maaseutukylien asukkaiden kanssa. Kokeilut ovat osoittaneet, että tulevaisuusvaltaa on mahdollista laajentaa hyvin erilaisissa konteksteissa
”Kokeilujen yhtenä oppina on noussut esille se, että tulevaisuusvallan laajentamisen kytkeminen yhteiskunnallisesti merkittävään päätöksentekoon ei ole helppoa. Päätöksenteon toimintatavat ja ajatusmallit ovat usein vahvasti vakiintuneita. Niiden muuttaminen on monimutkaista, vaikka haluttaisiin ottaa eri näkemykset tulevaisuudesta paremmin huomioon ja luoda edellytykset laajemmalle osallistumiselle. Siksi nyt avattava rahoitushaku keskittyy erityisesti päätöksenteon paikkoihin ja toimintamalleihin”, rahoitushausta vastaava Sitran ennakoinnin asiantuntija Terhi Ylikoski toteaa.
Millaisia hankkeita haussa rahoitetaan?
Rahoitettavissa hankkeissa voidaan esimerkiksi kehittää ja ottaa käyttöön uusia tulevaisuusvallan laajentamista edistäviä toimintamalleja, vahvistaa katveeseen jäävien ryhmien osallisuutta päätöksentekoon kytkeytyvissä ennakointiprosesseissa tai skaalata hyviä tulevaisuusvaltaa laajentavia käytäntöjä osaksi jonkun toimijan tai toimijajoukon toimintaa.
”Emme ole halunneet määritellä rahoitettaville hankkeille liian tarkkoja reunaehtoja. Tulevaisuusvallan laajentaminen voi ottaa monenlaisia muotoja, ja odotamme mielenkiinnolla, missä kaikissa erilaisissa konteksteissa ja rakenteissa hakijat toimivat”, tulevaisuusvalta-tiimissä työskentelevä ennakoinnin asiantuntija Sanna Rekola kertoo.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.
Rahoitushaku: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa
Rahoitushaun hakuinfo: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa
Kysymyksiä ja vastauksia rahoitushausta: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa
Tulevaisuusvalta
Tulevaisuusvalta