archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra Debatissa väiteltiin valinnanvapaudesta sote-palveluissa

Sitra Debatissa puhuttiin valinnanvapaudesta sote-palveluissa. Tilaisuudessa julkaistiin myös Huomisen sote-selvitys, jossa kerrotaan, miten nykyjärjestelmää tulee muuttaa.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Pitääkö yksityiset palveluntuottajat ja kolmas sektori ottaa julkisten toimijoiden rinnalle sosiaali ja terveyspalveluissa? Pitäisikö rahan seurata asiakasta ja tulisiko ihmisille itselleen antaa valta valita, mistä haluavat palvelunsa hankkia? Onko Ruotsin tie sote-palveluissa myös Suomen tie?

Näistä ja monista muista ajankohtaisista sote-kysymyksistä keskusteltiin torstaina Sitra Debatissa, jonka aiheena oli Valinnanvapaus sote-palveluissa – rikkaiden ohituskaista vai kaikkien etu?

Keskustelemassa oli kuuden puolueen eduskuntavaaliehdokkaat: Anne Berner (kesk), Laura Räty (kok), Maarit Feldt-Ranta (sdp), Arja Juvonen (perus), Pekka Tuomola (vihr) ja Eva Biaudet (rkp).

Yksi tunteikkaimmista sananvaihdoista käytiin kokoomuksen Laura Rädyn ja sdp:n Maarit Feldt-Rannan välillä siitä, mitä sopiiko yrittäjyys terveyspalveluihin ja siitä, mistä julkisen puolen lääkäripula oikeasti johtuu.

Tilaisuudessa myös esimerkiksi Pekka Tuomola (vihr) vastasi kysymykseen, jääkö sosiaali- ja terveyspolitiikka vihreissä ympäristökysymysten jalkoihin sekä sen, millaisena luottamusmiestaustainen, pitkän uran vanhushoitajana tehnyt perussuomalaisten Arja Juvonen näkee työterveyshuollon tulevaisuuden.

Katso tallenne paneelikeskustelun verkkolähetyksestä tästä linkistä.

Tilaisuudessa julkistettiin myös Sitran Huomisen sote -selvitys, joka kokoaa Sitran sote-ajattelua ja kertoo, minkälaiseen sote-järjestelmään eidän tulisi pyrkiä ja miten muutos tehdään.  Sitran näkemyksen mukaan sote-järjestelmän rahoituksesta tulisi päättää samaan aikaan palvelujen järjestämisestä ja hallintomalleista päätettäessä.

Mistä on kyse?