Organisaatiot tunnetaan usein historiansa kautta. Sama pätee Sitraan, jolla on pitkä ja monien hyvin muistama historia pääomasijoittajana aina 1980-luvun loppupuolelta lähtien. Sitra kumppaneineen toi pääomasijoittamisen mallin Suomeen.
Pääomamarkkinoiden kehitys lähti Suomessa 1990-luvulla hyvään vauhtiin, joten 2000-luvun alussa pääomasijoittamisen painoarvoa Sitran toiminnassa pienennettiin ja painopistettä siirrettiin muille yhteiskunnan osa-alueille. Julkisena toimijana Sitra kehittää tehtävänkuvaansa aina yhteiskunnan tarpeiden mukaan.
Vuonna 2014 Sitra lopetti kokonaan suorat sijoitukset pk-yrityksiin. Päätöksen taustalla vaikutti se, että kyseisten sijoitusten volyymi oli ollut Sitran osalta jo jonkin aikaa varsin pientä. Toinen merkittävä syy liittyi siihen, että muut julkiset toimijat, kuten Tesi, Business Finland ja Finnvera, olivat ottaneet roolia mahdollisten markkinapuutteiden paikkaajina.
Tämän jälkeen Sitra on jatkanut pk-yrityksiin kohdistuvaa sijoitustoimintaa rahastojen kautta. Tämä on ollut yksi osa sen sijoitusomaisuuden hoitoa jo 1990-luvun alusta lähtien.
Sitralla on tällä hetkellä lähes 100 miljoonan euron sijoitussitoumukset rahastoihin, jotka sijoittavat suomalaisiin pk-yrityksiin. Näistä sitoumuksista on kutsumatta noin 36 miljoonaa euroa. Rahastot kutsuvat tätä jäljellä olevaa pääomaa lähivuosien aikana sekä uusiin sijoituksiin että nykyisiin salkkuyrityksiinsä.
Uusia kotimaahan kohdistuvia sijoitussitoumuksia Sitra on tehnyt noin 10 miljoonan euron vuosivauhtia. Sitran salkussa olevat rahastot ovat viime vuosina sijoittaneet esimerkiksi useisiin koronapandemian kannalta kiinnostaviin yrityksiin. Näitä ovat muun muassa infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia International, lääketieteellisen tiedon keräämiseen ja analysointiin erikoistunut BCB Medical, vasta-aineita ja antigeenejä valmistava HyTest ja valokuituverkkoja rakentava Valokuitunen. Kiertotalouteen liittyviä esimerkkejä ovat puolestaan muoville vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja kehittävä Sulapac, käytettyjen matkapuhelimien huoltoon ja myyntiin erikoistunut Swappie sekä rakennus- ja purkualalla toimiva Vaipurco Holding (Vaihtolavacom Oy & Purkucom Oy).
Sitran pääomat paineessa koronakriisin aiheuttamassa myllerryksessä
Koronavirus on ihmisten terveyteen kohdistuva huomattava uhka, jonka seurauksena talouden rattaat ovat pysähtyneet lähes kaikkialla maailmassa. Osake-, korko- ja valuuttamarkkinat ovat niin ikään reagoineet kriisiin voimakkaasti.
Myös Sitran sijoituksiin kohdistuu paineita markkinoiden myllerryksessä. Niiden markkina-arvo laski tammi-maaliskuussa 933 miljoonasta eurosta 816 miljoonaan euroon. Sijoitusten tuotto oli vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä noin -12 prosenttia.
Sitran toiminta rahoitetaan sijoitusten tuotoilla, eli Sitra ei saa lainkaan budjettirahoitusta valtiolta. Näin ollen sijoituksilla on sen toiminnalle suuri merkitys. Sijoitusten kehitystä tarkastellaan kuitenkin pitkällä aikavälillä, ei vuosineljänneksittäin.
Sijoitusmarkkinat reagoivat tulevaisuudennäkymien muutoksiin nopeasti – todennäköisesti myös siihen, kun pandemia aikanaan väistyy. On kuitenkin vielä epäselvää, miten virus selätetään ja miten pitkäaikainen negatiivinen vaikutus koronakriisillä on reaalitalouteen ja sitä kautta sijoitusmarkkinoihin.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.