Nykykirjailijoidemme terävin kärki kuvitteli Sitran pyynnöstä, millainen Suomi voisi olla kahdenkymmenen vuoden kuluttua ja miltä tulevaisuuden demokratia mahdollisesti tuntuu ja näyttää. Kynään tarttuivat Emmi Itäranta, Juhani Karila, Markus Leikola, Maria Matinmikko, Marisha Rasi-Koskinen, Mikko Rimminen, Harry Salmenniemi, Pajtim Statovci, Miina Supinen ja Saara Turunen. Kirjoituksista koottiin 2040 – Tarinoita demokratian tulevaisuudesta -novellikokoelma.
”Kun kirja oli valmis, tajusimme, että käsissämme on opus, joka olisi mitä mainioin ja hyödyllisin väline tukimateriaaliksi esimerkiksi yhteiskuntaopin tai kirjallisuuden kursseille. Tekstit ovat helppolukuisia ja mukaansatempaavia”, kertoo johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitrasta.
Novelleissa kuvataan, miten teknologia kohtaa filosofian, politiikka runouden ja tutkimusteksti yksisarvisen. Tarinoissa käsitellään muun muassa virtuaalisen valvonnan uhkakuvia kuin myös sitä, millaista sympatiaa robotit voivat meissä herättää.
”Demokratiaa koetellaan tänä päivänä monin tavoin, joten on tärkeää, että myös nuoret pohtivat demokratian merkitystä ja vaikutuksia sekä omaan elämään että yhteiskuntaan. Nuorissahan on myös demokratian tulevaisuus”, Tiihonen painottaa.
Tarjolla 3 000 kirjaa – OAJ koordinoi tilaukset vuoden loppuun mennessä
Sitra lahjoittaa kouluille ja oppilaitoksille, kuten yläkouluille ja lukioille, yhteensä noin 3 000 kirjaa. OAJ:n jäsenet voivat tilata niitä opetuskäyttöön joulukuun ajan postikuluja vastaan. Enimmäismäärä on 50 kappaletta, jotta kirjoja riittäisi mahdollisimman moneen opinahjoon. Postitus tapahtuu arviolta helmikuussa 2022. Kirjojen tilauslinkki (OAJ:n jäsenille) löytyy täältä.
”Hienoa, että voimme yhteistyössä Sitran ja Teoksen kanssa tarjota tämän tärkeän uutuusteoksen jäsenillemme. Toivomme, että kirja innostaa osaltaan opettajia pohtimaan yhdessä oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa demokratian tulevaisuutta”, kertoo OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil.
”Antologiassa on erinomainen kattaus eturivin nykykirjailijoita, jotka lähestyvät aihetta hyvin erilaisin tyylein ja äänin. Loistava ja varmasti inspiroiva kokoelma koulujen käyttöön”, toteaa puolestaan toimitusjohtaja Nina Paavolainen Teoksesta.
Demokratian tila on heikentynyt maailmalla, eikä Suomikaan ole muutostrendien ulottumattomissa. Vaikka Suomi on yhä vahvan luottamuksen maa, meilläkin luottamus julkisiin instituutioihin, hallintoon ja poliittiseen järjestelmään on lasku-uralla. Siksi on hyvä pohtia, millaista tulevaisuutta haluamme, sekä ennakoida tulevaa.
Novellit kuvaavat hyvin sitä, mitä demokratia ylipäänsä on ja kuinka se vaikuttaa arkeemme. Ne kertovat myös siitä, miten jokainen meistä voi tehdä demokratiaa vahvistavia tai heikentäviä toimia omassa toimintaympäristössämme.
Lisätiedot:
Tuula Tiihonen, johtava asiantuntija, Sitra, puh. 040 1609 070
Nina Paavolainen, toimitusjohtaja, kustannusosakeyhtiö Teos, puh. 040 5008 342
Jenni Arnkil, järjestöpäällikkö, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, puh. 040 7542 088
Lue lisää: Millaiseksi taipuu demokratia, kun huippukirjailijat pääsevät vauhtiin?
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.