Sitran päättyvä Intia-ohjelma on lisännyt kiinnostusta nyky-Intiaa kohtaan. Reilun kolmen vuoden aikana ohjelma on sekä tuottanut suomalaisille tietoa Intiasta että esitellyt suomalaista osaamista intialaisille.
Intia-ohjelman tuottamat lukuisat julkaisut ja sen levittämä uusi ja relevantti Intia-tietous ovat johtaneet tiedotusvälineiden kasvaneeseen kiinnostukseen Intiaa kohtaan, julkisen Intia-keskustelun tason nousuun sekä monen päättäjän vierailuun Intiassa.
Ohjelma on myös edistänyt Suomen ja Intian osaajavaihtoa. Esimerkiksi vuonna 2007 noin 20 korkeatasoista intialaista tutkijaa sai apurahan tulla suomalaiseen yliopistoon ja yksi suomalainen sai apurahan Intiaan. Sitran työtä jatkaa CIMO, ja tänäkin vuonna on lisää stipendiaatteja tulossa.
Intia-ohjelma on myös luonut verkostoja sekä lisännyt Suomi-tietoisuutta intialaisten päättäjien keskuudessa. Erityisesti Suomen ympäristö- ja terveydenhuolto-osaaminen kiinnostivat Intiassa, ja näillä aloilla saatettiin alkuun konkreettista yhteistyötä, jota jatkaa esimerkiksi Ympäristöyritysten liitto.
– Ohjelman yksi keskeinen saavutus onkin ollut sekä Suomea että Intiaa hyödyttävän yhteistyön pohjan luominen, Intia-ohjelmaa luotsannut Vesa-Matti Lahti sanoo. Esimerkiksi ympäristö- ja terveydenhuoltoalat ovat ns. win-win -aloja, joissa Intialla on tarve ja Suomesta löytyy tarvetta vastaavaa osaamista, hän jatkaa.
Helsingin yliopistolla 15.4.2008 järjestetty Intia-ohjelman loppuseminaari keskittyi syrjimättömyyden teemaan ja siihen, kuinka Intian talouskasvun hedelmät voisivat paremmin jakautua kaikille yhteiskuntaryhmille. Seminaarissa puhui Intian entinen presidentti Dr. A.P.J Abdul Kalam, joka keskittyi erityisesti teknologian rooliin syrjimättömän ja kestävän tulevaisuuden luomisessa. Kalam on ollut erittäin merkittävä vaikuttaja Intian pyrkiessä muuntumaan kehitysmaasta kehittyneeksi tietoyhteiskunnaksi ja hän on ollut inspiroiva esikuva erityisesti nuorten keskuudessa.
Dr. Mallika Sarabhai, kuuluisa tanssija-koreografi sekä sosiaalikysymysten aktiivinen kommentaattori puolestaan totesi, että pelkästään teknologiaan ja talouden kasvuun panostamalla ei Intiasta saada hyvinvoivaa yhteiskuntaa. Keskeistä menestyvän yhteiskunnan saavuttamiseksi on tasa-arvoisuus sekä yhteisöllinen, ei rahakeskeinen individualistinen, ajattelu. Tähän tarvitaan hänen mukaansa vielä melkoista asenteiden muutosta erityisesti esimerkiksi suhteessa naisiin.
Inclusive India oli osa keväällä 2008 järjestettyä neljän tilaisuuden sarjaa, jotka jokainen käsittelivät Suomen ja Intian yhteistyötä eri aloilla.
Lisätietoja
Vesa-Matti Lahti, johtaja, Intia-ohjelma, Sitra
Puh. 050 387 3188
Eeva Lahti, tiedottaja, Sitra
Puh. 044 360 4714
etunimi.sukunimi@sitra.fi
Seminaarin videotallenne »
(julkaistaan 16.4.2008)