Suomalaiset haluavat innolla ratkaista yhteiskuntamme epäkohtia. Sitran Ratkaisu 100 -kilpailuun on lyhyessä ajassa tullut satoja ehdotuksia siitä, mikä on Suomen tärkein ongelma tai käyttämätön mahdollisuus. Ehdotusten haku on auki vielä viikon. Kun Suomen tärkein yhteiskunnallinen haaste on valittu, parhaan ratkaisun kehittäjät saavat idean toteuttamiseen miljoona euroa.
Lamaannus loistaa poissaolollaan tilanteessa, jota kuvaavat niin talouden ongelmat, vihapuhe kuin negatiivisen tunnelman yltyminenkin. Suomalaiset Torniosta Nakkilaan ovat kuuden viikon aikana nostaneet avoimessa haussa esille yli 500 ehdotusta siitä, mikä tärkeä yhteiskunnallinen pulma tulisi ratkaista. Ehdotuksista käydään myös vilkasta keskustelua, mistä kertoo yli 2000 kommentin määrä.
”Jo tähän mennessä saadut ehdotukset kertovat suomalaisten ratkaisukeskeisyydestä ja tulevaisuudenuskosta”, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.
Ehdotuksia ratkaistavaksi haasteeksi on sadellut niin yksittäisiltä henkilöiltä kuin erilaisilta yhteisöiltäkin. Esimerkiksi Nurmeksen kaupunki heitti haasteen karjalaisen kulttuurin säilyttämisestä. Yhdessä ehdotuksessa kysytään: ”Miten työtunnit saadaan tasattua työttömien työnhakijoiden ja ylityöllistettyjen yrittäjien välillä?” Toisessa ehdotuksessa kaivataan ratkaisua siihen, miten saada uutta elinvoimaa pienille taantuville paikkakunnille.
”Yhteiskunnallista ongelmaa on paha mennä ratkaisemaan ennen kuin meillä on laajempaa ymmärrystä, mitkä muutokset ja asiat ihmisiä arjessa askarruttavat”, toteaa Kosonen.
”Tämän takia olemme lähteneet hakemaan ratkaistavaa haastetta avoimella keskustelulla.”
Haastehaussa esille ovat nousseet esimerkiksi niin työttömyyteen, eriarvoistumiseen ja yksinäisyyteen liittyvät ongelmat. Ehdotusten aihekirjo onkin laaja ympäristön kantokyvystä, globaalista turvallisuudesta, osaamisen kehittämisestä aina hyvinvointiin. Huomiota ovat saaneet myös mielenterveysaiheet, tuloerojen kasvu sekä työn murroksen tuomat muutokset.
Omat ehdotuksensa ratkaistavasta ongelmasta ovat antaneet myös muun muassa ympäristöjärjestö WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie, kehitysmaille mobiilimaailman oppimistyökaluja tarjoavan Funzin perustaja Aape Pohjavirta ja köyhyystutkijana tunnetuksi tullut sosiologian professori Juho Saari.
Kaikkia ehdotuksia pääsee selailemaan www.ratkaisu100.fi-sivulla, jossa voi jättää vielä uusia haaste-ehdotuksia 15.4. asti.
”Viimeisellä viikolla otamme vastaan ehdotuksia vaikkapa postikortilla”, sanoo Kalle Nieminen, joka työskentelee haastekilpailun parissa Sitrassa.
Loppukevään ja kesän aikana asiantuntijaraati analysoi ehdotukset tutkijoiden tuella ja tuo alkusyksystä kolmesta viiteen haastetta yleisön äänestettäväksi. Tässä äänestyksessä eniten ääniä saanut ongelma valitaan kilpailussa ratkaistavaksi haasteeksi.
Sitra järjestää kaksivuotisen haastekilpailun Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ja Sitran 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Kilpailun tavoitteena ei ole ainoastaan löytää vaan myös toteuttaa ratkaisu: päästä käytännössä puheista tekoihin sekä mahdollistaa voittavan innovaation vienti käytäntöön.
Haaste-ehdotuksia – mikä on Suomen tulevaisuuden kannalta tärkein huoli, ongelma tai mahdollisuus – voi kertoa verkossa sivulla www.ratkaisu100.fi vielä 15.4.2016 saakka. Ehdotuksen voi myös lähettää postikortilla osoitteeseen Sitra / Ratkaisu 100, PL 160, 00181 Helsinki.
Lisätietoja:
Mikko Kosonen, yliasiamies, mikko.kosonen@sitra.fi, +358 294 618 403
Kalle Nieminen, avustava asiantuntija, yhteiskunnallinen koulutus, kalle.nieminen@sitra.fi, +358 408435324
Heli Nissinen, asiantuntija, viestintä, heli.nissinen@sitra.fi, +358 407671822
Suosittelemme