archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailu taklaa viheliäisiä ongelmia

Satavuotiaan Suomen sekä Sitran 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Sitra haluaa vastata yhteiskunnallisiin ongelmiin haastekilpailulla.

Kirjoittaja

Heli Nissinen

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Tämän päivän maailmassa meillä on entistä vaikeampia yhteiskunnallisia ongelmia, jotka tulevat lähelle ihmisten arkea. Näiden ratkaisemiseksi tarvitaan uudenlaista tulevaisuudenuskoa, yhdessä tekemistä ja keinoja. Satavuotiaan Suomen sekä Sitran 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Sitra haluaa vastata yhteiskunnallisiin ongelmiin haastekilpailulla.

Ratkaisu 100 -haastekilpailussa valitaan suomalaisia koskettava yhteiskunnallinen ongelma, johon eri taustoista ponnistavat tiimit lähtevät kehittämään ratkaisuja parantamaan ihmisten arkea. Parhaan idean kehittäjät saavat ratkaisun toteuttamiseen miljoona euroa. Tavoitteena kilpailulla ei ole ainoastaan löytää vaan myös toteuttaa ratkaisu: päästä käytännössä puheista tekoihin sekä mahdollistaa voittavan innovaation vienti käytäntöön.

”Yhteiskuntamme haasteet ovat monimutkaisia ja lähellä ihmisten arkea. Moniin ongelmiin ei ole mahdollista löytää ratkaisua ilman avointa yhteiskehittelyä ja poikkiyhteiskunnallista ongelmanratkaisua”, kommentoi Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

”Haastekilpailu on oiva tapa löytää uusia ratkaisijoita ja ratkaisuja annetulle haasteelle, vauhdittaa yhteistyötä ja luoda ratkaisukeskeistä ja tulevaisuuteen katsovaa toimintakulttuuria.”

Sitran tehtävä on ennakoida tulevaa ja etsiä uusia toimintamalleja yhteiskuntamme käyttöön. Haastekilpailu on yksi tutkittu ja hyväksi todettu tapa tarttua monimaisiin haasteisiin ja synnyttää uudenlaista ajattelua monimutkaisten ongelmiemme ratkaisemiseksi.

Ratkaisu 100 -haastekilpailu etenee kolmessa vaiheessa:

  1. Kysymme suomalaisilta, mikä on koko Suomea koskettava yhteiskunnallinen haaste.
  2. Eri taustoista ponnistavat ratkaisijat kokoavat tiimejä selättämään valittu ongelma.
  3. Juhlavuonna 2017 tiimit kisaavat siitä, kuka kehittää parhaan ratkaisun haasteeseen.

Mikä haaste Suomen on ratkaistava? Kysymme suomalaisilta.

Jotta tiedämme, mihin haasteeseen Ratkaisu 100 vastaa, täytyy meidän ymmärtää paremmin, miten isot muutostrendit näkyvät ihmisten arjessa. Siksi lähdemme rajaamaan ratkaistavaa haastetta avoimella keskustelulla.

Kutsumme kaikki mukaan keskustelamaan haasteista, jotka todella ovat läsnä yhteiskunnassa ja arkipäivässä. Asiantuntijoiden tuella määritellään ongelmia, joita voidaan lähteä ratkaisemaan haastekilpailun keinoin. Kerro siis meille, mikä on mielestäsi Suomen tulevaisuuden kannalta tärkein haaste: huoli, ongelma tai mahdollisuus. Haasteita voi jakaa verkossa sivulla www.ratkaisu100.fi. Kevään 2016 aikana järjestämme myös haastetyöpajoja Jyväskylässä, Oulussa ja Helsingissä.

Lopuksi valitsemme yhdessä haasteista yhden, johon lähdemme etsimään ratkaisua.

”Haastekilpailu toimii parhaiten monimutkaisten ongelmien kanssa, joiden ratkaiseminen vaatii laajasti ymmärrystä eri aloilta”, kertoo haastekilpailuprojektissa työskentelevä Kalle Nieminen Sitrasta. ”Parhaimmillaan haastekilpailu toimii rinnan muun yhteiskunnallisen kehittämisen kanssa ja kiihdyttää muutosta.”

”Nyt jos koskaan tarvitsemme tiivistä yhteishenkeä ja ennakkoluulotonta ongelmanratkaisua”, jatkaa Mikko Kosonen. ”Toivomme, että Ratkaisu 100:sta tulee aidosti jokaisen suomalaisen oman haastekilpailu, jossa löydetään uusia ratkaisuja satavuotiaan Suomen hyväksi.”

Hae mukaan kilpailuun syksyllä 2016

Kun kisan haaste on määritelty syksyllä, kutsumme koolle terävimmät tiimit vastaamaan valittuun haasteeseen.  Kisavaiheessa vuonna 2017 tiimejä autetaan kehittämään ideasta käytännön ratkaisu valittuun ongelmaan. Ratkaisut kohtaavat myös tosielämän testin: kehitettyjä ideoita kokeillaan ja jatkojalostetaan pilotointivaiheessa.

Ratkaisu 100 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ja Sitran 50v-juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Lisätietoja:

Mikko Kosonen, yliasiamies, mikko.kosonen@sitra.fi, +358 294 618 403
Kalle Nieminen, avustava asiantuntija, yhteiskunnallinen koulutus, kalle.nieminen@sitra.fi, +358 408435324
Heli Nissinen, asiantuntija, viestintä, heli.nissinen@sitra.fi, +358 407671822

Mistä on kyse?