Syyskuussa julkaistaan historian ensimmäinen suomalaisten kaivosten yhteiskuntavastuuraportti. Raportin julkaisee keväällä 2014 perustettu Kestävän kaivostoiminnan verkosto, joka jatkaa toimintaansa itsenäisesti uuden hallinnollisen isäntänsä Kaivosteollisuus ry:n alla. Verkoston pääsihteerinä aloittaa 1. syyskuuta Eero Yrjö-Koskinen, joka on aikaisemmin toiminut Suomen luonnonsuojeluliitossa ja osallistunut verkoston rakentamiseen alusta alkaen.
Verkoston uusi hallitus koostuu kahdeksasta jäsenestä varapuheenjohtaja mukaan lukien. Edustajia on kaksi kustakin ryhmästä: kaivosteollisuudesta, luonnonsuojelujärjestöistä, muista elinkeinoista ja paikallisyhteisöistä. Puheenjohtajana toimii Hannele Pokka ympäristöministeriöstä ja varapuheenjohtajana Tommi Siivonen maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:sta. Kaivosvastuuta edistävän verkoston työtä tukenut Sitran avainalue päättyi heinäkuun lopussa.
”Verkoston työ on lähtenyt hienosti käyntiin. Kiitokset Sitran tiimille, ilman sen tukea ja suurta työpanosta verkosto ei olisi saanut tällaista lentävää lähtöä”, toteaa Pokka.
Verkoston ensimmäinen toimintakertomus valmistui kesän alussa, jolloin myös luotiin verkostolle omat nettisivut. Sivustolla kaivosvastuu.fi voit siis seurata verkoston työn etenemistä. Paljon kiinnostavaa sisältöä on tiedossa, kun työryhmien työn tulokset valmistuvat. Seuraavana etappina on tiedossa kaivosten yhteiskuntavastuuraportti, joka julkaistaan 23.9. järjestettävässä tilaisuudessa. Samalla vihitään käyttöön myös paikallisten sidosryhmäyhteistyön käytäntöjen työkalupakki.
Verkoston työryhmät ovat jatkaneet vastuullisuustyökalujen kehittämistä. Iso osa tästä työstä valmistuu vielä tämän vuoden puolella:
- Kaivosteollisuuden uudenlaisen yhteisen vastuullisuusraportin tarkoituksena on helpottaa tiedonsaantia siitä, miten kaivokset ja malminetsintäyhtiöt Suomessa toimivat sekä tuoda ihmisille kaivoskohtaista tietoa paikallisista vastuullisuuteen liittyvistä kysymyksistä.
- Paikallisten sidosryhmäyhteistyön käytäntöjen työkalupakki kokoaa tietoa kaivostoiminnan käynnistämistä suunnitteleville yhtiöille siitä, mihin paikallisyhteisöihin (toisen elinkeinon edustajat, asukkaat, järjestöt jne.) kannattaa olla yhteydessä, mitä asioita ottaa huomioon ja missä vaiheessa.
- Kanadalaisesta TSM-järjestelmästä Suomeen räätälöidyn kaivosvastuujärjestelmän ensimmäinen versio on valmistumassa vuodenvaihteessa pilotointia ja jatkokehitystä varten.
”Meille Sitrassa on ollut ilo tehdä tätä tärkeää työtä yhdessä verkoston jäsenten kanssa. Erityisen upeaa on ollut seurata, miten verkoston varsin erilaisilla taustoilla ja tavoitteilla varustetut ihmiset ovat käyneet keskusteluja ja rakentaneet keskinäistä luottamusta. Se kantaa varmasti hedelmää kestävämmän kaivostoiminnan edistämiseksi Suomessa”, toteaa Sitran johtaja Mari Pantsar.
Suosittelemme