uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Suomalaisissa kaupungeissa kokeiltiin, miten onnistuu 1,5 asteen mukainen elämä

Sitra oli mukana rahoittamassa hanketta, jossa etsittiin ja kokeiltiin kestävämpiä elämäntapoja Oulussa, Lahdessa ja Tampereella.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Aalto-yliopiston ja Sitran vuonna 2019 yhdessä tuottaman selvityksen mukaan 1,5 asteen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi keskivertosuomalaisen on pienennettävä hiilijalanjälkeään nykyisestä 10 tonnista CO2-päästöjä 2,5 tonniin vuoteen 2030 mennessä

Ilmastotavoitteen mukainen elämä on jo monien ihmisten ulottuvilla, ja se saattaa tarkoittaa myös parempaa elämänlaatua. Ihmisten arvot, elämäntavat ja elämäntilanteet ovat kuitenkin erilaisia – sama tapa leikata hiilijalanjälkeä ei sovi kaikille.

Sitra rahoittamassa 1,5 asteen kaupunkilaiset elämäntavat -hankkeessa kolme suomalaista kaupunkia selvitti yhdessä kaupunkilaisten kanssa, miten elämäntapojen hiilijalanjälki pienenee kestävälle tasolle.

Hankkeessa kaksitoista kaupunkilaista Lahdesta, Tampereelta ja Oulusta suunnittelivat omaan arkeensa muutoksia, joilla heidän hiilijalanjälkensä pienenee lähelle 2,5 hiilidioksiditonnia, jota pidetään kestävänä tasona, vuoteen 2030 mennessä.

Hanke osoitti, ettei 1,5 asteen elämäntapoihin ole vain yhtä tietä, vaan vaihtoehtoja on monenlaisia. Jokainen voi löytää oman tapansa elää kestävää arkea.

”Tiedän, ettei lentäminen ole hyväksi ilmastolle, mutta kokonaan kaukomatkoista luopuminen on minulle todella vaikea ajatus. Mökki on vähentänyt halua lähteä ulkomaille yhtä usein, mutta haluan silti matkustaa tulevaisuudessakin”, pohtii Lahdessa kokeiluun osallistunut kätilö-terveydenhoitaja Niina Olenius Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden verkkosivuilla.

“Pelkästään sähköautoon vaihtaminen ja lentämisen vähentäminen melkeinpä puolittavat hiilijalanjäljen,” kertoo Oulun kaupungin verkkosivuilla terästeollisuudessa tutkimus- ja kehityspäällikkönä työskentelevä Ville-Valtteri Visuri.

“Haluaisimme vaimoni kanssa opetella laittamaan yhtä herkullista kasvisruokaa kotona kuin mitä ravintoloissa saa ja siirtyä kasvipainotteisempaan ruokavalioon terveyssyistäkin. Kaupoissa on varmasti paljon kasvisvaihtoehtoja, joita emme ole vielä edes huomanneet”, sanoo tietoliikenne- ja maanmittaustekniikan insinööri Ari Nieminen Tampereelta hankkeen toteuttaneen Demos Helsingin uutisessa.

Lue lisää 1,5 asteen kaupunkilaiset elämäntavat -hankkeen tuloksista ja tutustu 12 suomalaisen muutosmatkaan Demos Helsingin verkkosivuilla. Hankkeen toteuttivat Lahden, Tampereen ja Oulun kaupungit, Kestävä Lahti -säätiö, Sitra, Demos Helsinki ja D-mat.

Mistä on kyse?