archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalaiskaupungeille riittää ilmasto-neuvotteluissa vain kunnianhimoisin tavoite

Turku, Vaasa, Espoo ja Helsinki näyttivät Sitran kanssa hiilineutraaliuden mallia matkustamalla purjelaivalla Pohjoismaiden sykähdyttävimpään politiikkatapahtumaan.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, viestintä ja yhteiskuntasuhteet, Globaali kiertotalous

Julkaistu

Turku, Vaasa, Espoo ja Helsinki näyttävät Sitran kanssa hiilineutraaliuden mallia matkustamalla purjelaivalla Pohjoismaiden sykähdyttävimpään politiikkatapahtumaan.

Pohjoismaiset kaupungit haluavat näyttää koko maailmalle, miksi Pariisin neuvotteluissa rima tulee pitää korkealla ja tuoda samalla kaupunkien ilmastotekoja esille. Ruotsin suurin kesän vaikuttajatapahtuma Almedalenin politiikkaviikko kokoaa ensimmäistä kertaa kaupunkien johtajia ja kansalaisyhteiskunnan edustajia yhteispohjoismaisen ilmastoaloitteen taakse. Sitra on mukana tapahtumassa yhdessä Turun, Vaasan, Espoon ja Helsingin kaupunkien kanssa.

Almedalenin politiikkaviikolla kaupungit ovat tänä vuonna keskiössä avaustapahtumassa. Pohjoismaisten kaupunginjohtajien kokoontuminen luo suuntaviivoja uudelle ilmastotaloudelle ja yhteispohjoismaiselle tielle kohti Pariisin joulukuisia ilmastoneuvotteluja. Tapahtuma korostaa johtajuuden, yhteistyön, verkostojen, kansalaisaktiivisuuden ja sosiaalisten innovaatioiden merkitystä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Mukana on yli 20 pohjoismaisen kaupungin lisäksi osallistujia myös USA:sta ja Intiasta.

Kaupungistuminen on lisääntynyt maailmalla räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä. Suuri osa taloudellisesta kehityksestä sekä teknisestä ja liiketoiminnan kehityksestä tapahtuu kaupungeissa, nopean kasvun keskittymissä. Suomessakin asutaan entistä tiheämmin: Viimeisten 35 vuoden aikana kaupunkien ja kaupunkimaisten kuntien asukasmäärä on kasvanut neljänneksellä.

”Vähähiilisistä ratkaisuista käydään maailmalla kovaa kisaa ja suomalaisyrityksilläkin on paljon osaamista. Suomeen tarvitaan kuitenkin maailmanluokan referenssialueita, jotka palvelevat yritysten vientiä. Kaupungit ovat merkittäviä kehityksen vetureja”, toteaa Sitran johtava asiantuntija Tiina Kähö.

Ilmastonmuutos on aikakautemme suurin riski. Samalla se on merkittävä mahdollisuus luoda uusia ratkaisuja. Edellisissä ilmastoneuvotteluissa yksittäiset maat ovat epäonnistuneet perustan luomisessa yhteiselle ilmastosopimukselle. Joulukuun neuvotteluihin kohdistuu nyt paljon odotuksia. Siksi kaupunkien panosta tarvitaankin tukemaan valtioiden ponnisteluja yhteisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi Pariisissa.

Suomessakin monet kaupungit haluavat olla muiden pohjoismaisten kaupunkien rinnalla kehityksen etujoukoissa pyrkimässä kohti hiilineutraaliutta, joka on iso mutta väistämätön globaali murros. Uudenlaisella yhteistyöllä kaupunkien, yritysten ja valtion välillä pystytään synnyttämään uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Vuonna 2040 hiilineutraaliuteen tähtäävän Turun kaupungin lisäksi matkalla ovat mukana myös Vaasa, Espoo ja Helsinki.

”Kaupunkien on näytettävä suuntaa ja kannettava vastuunsa kasvihuonepäästöjen vähentämisestä sekä uusien innovaatioiden synnyttämisestä. Uusiutuva energia hallitsee Turun energiantuotantoa jo ennen vuotta 2020. Vuoteen 2040 mennessä teemme Turusta hiilineutraalin kaupungin – eli vähintään yhtä nopeasti kuin Tukholma. Samalla kehitämme älykkäitä järjestelmiä sekä kiertotalousratkaisuja, joiden avulla luomme kestävää yritystoimintaa ja hyvinvointia”, sanoo matkalle mukaan lähtevä Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Mikä on Almedalsveckan?

Almedalenin politiikkaviikko on Ruotsin tärkein ja edistyksellisin poliittinen tapahtuma, joka kerää Gotlannin pääkaupunkiin Visbyhyn joka kesä 35.000 ihmistä yli 3.000 seminaariin. Viikon aikana poliitikot, liike-elämän, sijoitusmaailman ja kansalaisjärjestöjen edustajat keskustelevat parhaista tavoista edistää taloudellisia ja sosiaalisia tavoitteita yhteiskunnassa.

Tapahtuman avaavan pohjoismaisten kaupunginjohtajien kokoontumisen taustalla ovat Rooman Klubi, ajatushautomo Global Utmaning, Pohjola-Norden, Kairos Future, Tukholman Ympäristöinstituutti, South Pole Group ja WWF yhteistyössä Sitran, norjalaisen Partnership for Changen, tanskalaisen Climate KIC Nordicin sekä ruotsalaisten the Impact Journeyn, Sustainable Innovationin, Mistra Urban Futuren, Malmön korkeakoulun, Luulajan kunnan sekä kehitysyhteistyölaitos SIDAn kanssa.

Tapahtuman keskusteluissa ovat mukana Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja kehittämispäällikkö Risto Veivo, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry, Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola, Helsingin Östersundomin aluerakentamisprojektin johtaja Ari Karjalainen, Climate Leadership Councilin toiminnanjohtaja Jouni Keronen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sekä Sitran johtava asiantuntija Tiina Kähö.

Matkaamme tapahtumaan hiilivapaasti purjelaiva S/Y Albanuksella. Lähdimme Turun satamasta perjantaina 26.6. aamulla ja palasimme takaisin keskiviikkona 1.7. illalla. Voit seurata matkaamme twitterissä @SitraFund #Almedalen #Mayorslead.

Tapahtuman verkkosivut ja ohjelma: 
Cities and mayors leading the new climate economy – the Nordic road to Paris and beyond

Lue tapahtumasta lisää GreenSolutions-lehdestä. Tiina Kähön haastattelu löytyy sivuilta 32-35.

Mistä on kyse?