Miten elämäntapani vaikuttavat ilmastoon? Miten erilaiset arjen teot vaikuttavat päästöihini? Miten voisin elää kestävämpää arkea ja samalla parantaa elämänlaatuani?
Sitran Elämäntapatesti on tarjonnut vastauksia näihin kysymyksiin jo vuodesta 2017. Testi onkin ollut huippusuosittu: sitä on tehty yli 1,4 miljoonaa kertaa.
Nyt testistä on kehitetty uudistettu versio, joka otetaan käyttöön kahdeksassa Euroopan maassa: Suomessa, Virossa, Saksassa, Italiassa, Portugalissa, Kreikassa, Sloveniassa ja Turkissa. Testi tarjoaa entistä enemmän tukea elämäntapojen muuttamiseen kestävämmiksi. Uudistetun testin pääset tekemään täällä.
Pikatesti laskee aiempaa tarkemman hiilijalanjäljen
Testillä voi tuttuun tapaan selvittää elämäntapojensa vaikutuksen ilmastoon korkeintaan viidessä minuutissa. Testi ei vaadi valmistautumista ja se tarjoaa aiempaa tarkemman arvion hiilijalanjäljestä.
Räätälöidyt vinkit säästävät aikaa, rahaa ja ilmastoa
Tuloksen jälkeen testi ehdottaa vastausten perusteella käyttäjälle sopivia vinkkejä, joilla voi säästää aikaa, rahaa ja ilmastoa. Vinkit on jaoteltu neljään kategoriaan: asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan sekä tavaroihin ja palveluihin.
Vinkkejä voi myös suodattaa eli valita esimerkiksi terveyttä edistäviä tai rahaa säästäviä tekoja. Esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen tai tavaroiden lainaaminen ostamisen sijaan ovat fiksuja arjen tekoja, jotka säästävät selvää rahaa.
Suunnitelmaa auttaa kokeilemaan kestävää arkea
Meidän ei tarvitse sopia yhteen muottiin. Uudessa testissä onkin mahdollisuus koota pienistä tai isoista elämäntapamuutoksista oma suunnitelma kestävään arkeen.
Suunnitelman voi tallentaa ja merkata vinkkejä tehdyksi sitä mukaa, kun hommat etenevät. Samalla voi seurata, miten hiilijalanjälki pienenee kohti kestävää tasoa.
Ennen koronapandemiaa keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki oli reilut 10 tonnia vuodessa. Sitran 1,5 asteen elämäntavat -selvityksen mukaan globaalisti kestäväksi arvioitu taso vuoteen 2030 mennessä on 2,5 tonnia.
Meidän pitäisi siis pystyä laskemaan jalanjälkemme noin neljännekseen vuosikymmenen loppuun mennessä. Muutos on merkittävä, mutta sen ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Jokaisella vastauksella on väliä
Lähes 70 prosenttia Euroopan ilmastopäästöistä voidaan johtaa ihmisten arkeen – siihen, miten syömme, miten asumme, liikumme ja kulutamme. Tämä ei tarkoita sitä, että ilmastokriisin pysäyttäminen olisi yksin kansalaisten vastuulla, vaan päättäjien pitää varmistaa, että kestävien valintojen teko on ihmisille helppoa ja houkuttelevaa.
Kahdeksassa Euroopan maassa tehdyistä testeistä ja käyttäjien suunnitelmista kerätäänkin tietoa, jota voidaan hyödyntää päätöksenteon tukena ja fiksumpien tuotteiden suunnittelussa.
Vastaukset ovat täysin anonyymeja eikä niitä voida yhdistää vastaajan henkilöllisyyteen.
Uutta työkalua on kehitetty yhdessä kahdeksan Euroopan maan kansalaisten kanssa kymmenissä työpajoissa. Työkalu on kehitetty EU:n rahoittamassa PSLifestyle-hankkeessa, joka on osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa.
Työkalua saa vapaasti hyödyntää esimerkiksi työpaikoilla, järjestöissä tai opetuksessa.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.