uutiset
Arvioitu lukuaika 1 min

Terveystietoihin perustuva kokeilututkimus Pohjoismaissa – haku avoinna 4.10.2024 asti

Sitra ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos avasivat haun, jossa etsitään usean organisaation yhteenliittymää eli konsortiota tekemään OMOP-tietomallia hyödyntävää kokeilututkimusta terveystiedoilla.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Konsortio voi määrittää tarkan tutkimuskysymyksen, mutta siinä tulee hyödyntää OMOP-tietomallia ja soveltaa nk. hajautettua analyysiä, jossa tiedot analysoidaan niiden sijaintipaikassa. Tutkimuksessa tulee käyttää vähintään kolmen eri Pohjoismaan terveysdataa.

Kokeilu on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaa Arvoa pohjoismaisesta terveysdatasta (VALO) -hanketta. Sen tarkoituksena on konkretisoida pohjoismaisen yhteistyön lisäarvoa terveystietojen toisiokäytössä Toisiokäyttö Sosiaali- ja terveystietojen toissijainen käyttö (toisiokäyttö) tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa syntyneitä asiakas- ja rekisteritietoja käytetään muussa kuin ensisijaisessa käyttötarkoituksessa, jonka vuoksi ne on alun perin tallennettu. Toisiolaissa säädetyt toissijaiset käyttötarkoitukset ovat: tieteellinen tutkimus, tilastointi, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, viranomaisohjaus ja -valvonta, viranomaisten suunnittelu- ja selvitystehtävä, opetus ja tietojohtaminen. Avaa termisivu Toisiokäyttö .

Kokeilun toteuttajat haetaan julkisten hankintojen mukaisella kilpailutuksella. Hankinnan kokonaiskustannukset ovat 400 000 euroa (ilman arvonlisäveroa). Summa sisältää korvaukset kaikista tutkimuksen toteuttamisen kuluista. Sitra tai THL eivät maksa erillisiä matkakuluja.

Tarjousten ja osallistumishakemusten määräaika on 4. lokakuuta 2024 klo 16.00.

Tarkemmat tiedot on julkaistu julkisten hankintojen Hilma-palvelussa.

Mistä on kyse?