Työpajamenetelmä Tulevaisuustaajuus toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen julkaistiin kaikkien avoimeen käyttöön alkuvuodesta 2021. Tänä syksynä käynnistyvä Kumppanuusohjelma tukee kymmentä tiimiä menetelmän hyödyntämisessä erilaisiin tarkoituksiin ja erilaisten kohderyhmien kanssa.
”Kantavana tavoitteena meillä on laajentaa tulevaisuuskeskusteluita käyvien ihmisten joukkoa ja vahvistaa ihmisten ja organisaatioiden kykyä pitkän aikavälin ajatteluun ja tulevaisuuteen vaikuttamiseen. Hakemuksia lukiessa oli ilo huomata, että moni jakaa tämän tavoitteen”, sanoo Terhi Ylikoski kumppanuusohjelmaa organisoivasta tiimistä.
Kumppanuusohjelma herätti paljon kiinnostusta ja mukaan haki kaikkiaan 78 tiimiä. Valintaprosessi oli vaikea, sillä erinomaisia hakemuksia tuli monipuolisesti muun muassa järjestökentältä, julkiselta sektorilta ja koulutusinstituutioista. Valinnoissa arvioitiin tiimien motivaatiota ja asiantuntemusta omassa aiheessaan sekä tietysti perusteluja ja näkemystä edistää jonkin kohderyhmän tai toimijan taitoja tulevaisuusajattelussa ja tulevaisuuteen vaikuttamisessa Tulevaisuustaajuuden avulla.
”Kokonaisuuden osalta painotimme sitä, että kumppanuusohjelmaan saataisiin mukaan mahdollisimman monipuolinen joukko tiimejä, jotta opit hyödyttäisivät mahdollisimman monenlaisia toimijoita myös kumppanuusohjelman ulkopuolella”, taustoittaa Liisa Poussa valintoihin liittyen.
Haku kumppanuusohjelmaan päättyi 30. syyskuuta ja kaikille mukaan hakeneille tiimeille on ilmoitettu valinnoista 29. lokakuuta mennessä.
Sitra tukee ohjelmaan valittuja tiimejä Tulevaisuustaajuus-menetelmän hyödyntämisessä järjestämällä koulutusta ja tarjoamalla asiantuntijasparrausta. Lisäksi koulutuksen suorittaneille tiimeille avataan myöhemmin rahoitushaku, jonka kautta tiimit voivat hakea rahoitusta Tulevaisuustaajuutta hyödyntävälle projektilleen. Projekteja toteutetaan ensi vuoden aikana ja kumppanuusohjelman kuulumisista kerrotaan myös Sitran verkkosivuilla. Parhaat opit ja kokemukset Tulevaisuustaajuus-menetelmän soveltamisesta tullaan myös julkaisemaan kaikkien käyttöön.
Tulevaisuustaajuus-työpajanmenetelmän voi ottaa vapaasti käyttöön myös Kumppanuusohjelman ulkopuolella. Kaikki työpajan vetämiseen tarvittavat materiaalit ja ohjeet löytyvät osoitteesta www.tulevaisuustaajuus.fi.
Tulevaisuustaajuus-kumppanuusohjelmassa ovat mukana seuraavat tiimit
Espoon kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Heli-Maija Nevala
Kristiina Rinkinen
Johanna Palomäki
Fingo
Noora Vähäkari
Anni Vihriälä
Laurea-ammattikorkeakoulu
Siiri Jalo
Päivi Williams
Jaakko Hannula
Leader Pohjoisin Lappi
Henna Kontsas
Annika Kostamo
Maria Alatalo
Lyseonpuiston ja Ounasvaaran lukiot, Rovaniemi
Anu Turunen
Maarit Lepistö
Katri Kykyri
Pesäpuu
Onni Westlund
Milja Kaijanen
Krista Kokkonen
Perho liiketalousopisto & Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia
Maria Runonen
Iiris Lukkarinen
Niina Rossi
Pohjois-Savon kylät & Päijät-Hämeen kylät
Merja Kaija
Henna Pirkonen
Raaseporin kaupunki, kaavoitusyksikkö
Minttu Peuraniemi
Johanna Backas
Petra Louhimies
Tampereen hiippakunta & Kirkkohallitus
Airi Raitaranta
Titi Gävert
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.