uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Uusi käsikirja kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen – sopii kaikille suomalaisyrityksille!

Kiertotalouskäsikirja tarjoaa konkreettista apua ja työkaluja kaikille suomalaisyrityksille.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Sitran ja Deloitten laatima uusi käsikirja Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleista tarjoaa suomalaisyrityksille tukea, työkaluja ja käytännön esimerkkejä kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen. Käsikirja sopii kaikkien toimialojen yrityksille.

Suomenkieliseen käsikirjaan on koottu Sitran aiempien kiertotalouden playbook-työkirjojen opit, mutta sisältö on päivitetty vastaamaan 2020-luvun haasteisiin. Käsikirja sisältää tietoa ja työkaluja esimerkiksi digitalisaation mahdollisuuksista, luonnon monimuotoisuudesta sekä lainsäädännöstä, joka yritysten tulisi ottaa huomioon.

”Käsikirja on työkalu yrityksille, jotka haluavat erottautua kilpailijoistaan, vastata paremmin asiakkaiden ja sidosryhmien odotuksiin sekä tuottaa enemmän lisäarvoa vähemmillä resursseilla. Se sopii sekä kiertotalousmatkaansa aloittaville että edistyneemmille yrityksille”, kertoo Sitran projektijohtaja Kari Herlevi.

Sama liiketoimintamalli ei sovi kaikille, käsikirja auttaa alkuun ja pidemmällekin

Sitra julkaisi viime vuonna Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listan, joka esittelee 41 kiertotalouden edelläkävijäyritystä eri toimialoilta. Lista näyttää, että kiertotalousliiketoimintaa voi kehittää monella eri tavalla, eikä sama liiketoimintamalli sovi jokaiselle yritykselle.

Käsikirja auttaa yritystä tunnistamaan omasta arvoketjusta hukkaa ja tehottomuutta, valitsemaan sopivan liiketoimintamallin ja selvittämään, mitä osaamista muutos vaatii. Mukana on myös työkaluja liiketoimintamallin testaamiseen sekä paljon käytännön esimerkkejä.

”Kaikki tiet näyttävät nyt vievän kiertotalouteen. Sijoittajat ja yritysasiakkaat vaativat kestävää liiketoimintaa ja ympäristölainsäädäntö tiukentuu, samoin yritysten päästövähennystavoitteet”, kertoo Kari Herlevi.

”Muutos on mahdollisuus, mutta se vaatii yrityksiltä uutta ajattelua ja uusia liiketoimintamalleja. Tähän on nyt tarjolla kättä pidempää.”

Lataa käsikirja Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleista.

 

Mistä on kyse?