”Idea syntyi pitkälti paikan päällä. Tänne tullessamme emme olleet edes varmoja, mihin haasteeseen osallistumme”, kuuluu vastaus, kun voittajajoukkueelta tiedustelee, kuinka valmiiden ajatusten kanssa he saapuivat perjantaina Euroopan suurimpaan hackathon-tapahtumaan, Junctioniin.
Diabetes profiling -ratkaisun kehittivät Aalto-yliopiston opiskelijat Milja Leinonen, Lauri Pykälä, Anton Mattson, Esa Turkulainen ja Santeri Mentu. Heistä Mentu opiskelee teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa, muut joukkueesta ovat bioinformaatioteknologian opiskelijoita. Vain yhdellä joukkueesta oli ennestään kokemusta hackathon-tapahtumista.
Entistä tarkempi näkymä diabetes-potilaiden profiiliin
Voittajajoukkueen työ lähti liikkeelle havainnosta, että vaikka diabetes tavallisesti jaetaan ykkös- ja kakkostyyppiin, iso osa potilaista on taudinkuvaltaan jotain näiden väliltä.
“Halusimme käyttää potilasdataa siihen, että löytäisimme klustereitä, esimerkiksi potilaita, joilla on keskenään samankaltaisia veriarvoja, ja voisimme näiden perusteella arvioida taudinkulkua tai sitä, mitä vaikutuksia veriarvojen muuttumisella on potilaiden terveyteen”, joukkue kertoo ratkaisustaan.
Tulosten selviämisen jälkeen voittajilla oli luonnollisesti tunnelma korkealla, varsinkin, kun voitto pääsi yllättämään.
Vaan miten tästä eteenpäin, miten idean kehitystyö jatkuu?
”Kukaan ei ole tainnut vielä ehtiä miettiä niin pitkälle. Väsymys painaa ja ajatuksissa on tällä hetkellä lähinnä oma sänky”, vain muutaman tunnin kumpanakin viikonlopun yönä nukkumaan ennättänyt tiimi toteaa.
1 500 osallistujaa 80 eri maasta
Pohjoismaiden suurin hackathon, eli suomalaisittain ytimekkäästi ”ratkaisutalkootapahtuma” Junction Hackathon järjestettiin kuluneena viikonloppuna Espoon Otaniemessä. Tapahtuma keräsi lähes 1 500 osallistujaa 80 eri maasta. (Helsingin Sanomien juttu tapahtumasta ja Sitran ja kumppanien haasteesta löytyy täältä.)
Sitran ja yhteistyökumppanien Handle with Care -haasteessa toiseksi tullut ratkaisu Smart alarm on sydämen syketietojen mittaamiseen perustuva ”herätyskello”, joka herättää, kun käyttäjä on saanut tarpeeksi lepoa. Kolmanneksi tullut Columbus on puolestaan sovellus, joka estää sydäninfarkteja. (Lue lisää haasteesta täältä ja täältä.)
Sitran, Tiedon, Jyväskylän yliopiston ja TYKSin haasteessa data-aineistona oli sekä simuloitua diabetes-potilasdataa että itse mitattuja syketietoja. Tiimien käytettävissä oli Sitran rahoittaman HUS-tietoaltaan analyysityökalut.
Kumpi on tärkeämpää, matka vai päämäärä?
Jyväskylän yliopiston yliopisto-opettaja Eetu Luoma vietti viikonloppuna pitkiä päiviä ja iltoja Handle with Care -haasteen mentorina. Haasteen tuomaristoonkin kuulunut Luoma totesi ennen tapahtuman alkua, että Hackathonien luonteeseen kuuluu oppiminen matkan varrella ja että haasteita ratkaistaessa vastaan voi tulla yksittäisiä kultahippuja: ideoita ja ajatuksia.
Nyt tapahtuman jälkeen tekeekin mieli kysyä, löytyikö niitä kultahippuja ja miltä lopputulos näyttää?
”Matkan varrella tuli hyviä ahaa-elämyksiä itselle, joita voi vielä mukanaan omaan opetukseen tai tuleviin projekteihin. Ja kaikki kolme ideaa olivat tosi hyviä. Mielestäni kaikki olisivat ansainneet ykkössijan innovatiivisuudesta”, Luoma sanoo.
Luoman mukaan erityisen ilahduttavaa oli, että haasteisiin osallistuneet lääkärit ja bioinformatiikan opiskelijat ottivat käytettävissä ollen tekniikan hyvin haltuun ja saivat sen avulla asioita aikaan.
Ne Luoman omat oivallukset liittyivät muun muassa mydataan.
”Se on mielenkiintoinen alue terveydenhuollossa. Mitä jos voisin ottaa selfien joka päivä vuoden ajan, ja voisin kysyä tietokoneelta, että mitä kuvassa näkyy? Tai pitää sykevälivaihtelua mittaavaa sykemittaria vuoden ajan ja kysyä tietokoneelta, että mitä datassa näkyy? Olisi hienoa saada oman datan omaehtoisen luovuttamisen vastineeksi itselle lisätietoa ja -analyysia.”
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.