TEHDAS2-yhteistoimintahankkeessa on meneillään ensimmäinen julkinen kuuleminen, jossa sidosryhmät ja kansalaiset voivat kommentoida luonnosvaiheessa olevia ohjeita ja teknisiä määritelmiä. Esillä on neljä asiakirjaa, joiden on tarkoitus helpottaa ja selkeyttää maaliskuussa 2025 voimaan astuvan Euroopan terveystietoalueen toteutusta.
Mitä ohjeet ja tekniset määritelmät koskevat?
Hankkeen ensimmäisessä julkisessa kuulemisessa keskitytään datan saatavuuteen ja tietoaineistojen kuvaamiseen. Ohjeet on suunnattu ensisijaisesti tiedonhaltiojille, tiedonkäyttäjille ja tietolupaviranomaisille. Alla esitetyt asiakirjat ovat luonnoksia. Palautetta voi antaa 28. helmikuuta asti.
Esitetyt neljä ohje- ja määritelmädokumenttia ovat askel kohti yhtenäistä ja aiempaa tehokkaampaa terveysdatan hyötykäyttöä Euroopassa.
1. Ohjeet tiedonhaltijoille tiedon kuvausten luomiseen
Ohjeissa esitellään HealthDCAT-AP metatietostandardi tietoaineistojen kuvaamiseen Euroopan terveystietoalueen piirissä. Sen tarkoituksena on parantaa tietoaineistojen saatavuutta ja löydettävyyttä sekä helpottaa niiden jakamista EU:n jäsenvaltioiden välillä. Ohjeet sisältävät myös käytännön esimerkkejä, jotka auttavat terveysdatan haltijoita luomaan EHDS-vaatimusten mukaisia metatietokuvauksia.
2. Kansallisen metatietokatalogin tekninen määritelmä
Asiakirjassa listataan ja selitetään, mitkä ominaisuudet kansallisissa metatietokatalogeissa pitää vähintään olla, jotta ne sopivat yhteen tulevan eurooppalaisen metatietokatalogin kanssa. Ominaisuuksia on neljä: tietoaineistojen kuvausten lähettäminen, hallinta ja jakaminen sekä tietoaineistoihin pääsyn mahdollistaminen. Metatietokatalogin tekninen määritelmä on laadittu niin, että se sopii yhteen EU:n standardien kanssa, mutta jäsenmaat voivat kuitenkin räätälöidä sitä myös omien tarpeidensa mukaan.
3. Ohjeet, miten terveystietoja voi hakea tutkimus- tai muuhun sallittuun toissijaiseen käyttöön
Ohjeet sisältävät yksityiskohtaisen selostuksen, kuinka terveystietoja haetaan toissijaista käyttöä varten. Tällaisia käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi tutkimus, opetus ja innovaatiotoiminta. Ohjeiden on tarkoitus auttaa terveystietojen käyttäjiä ymmärtämään hakuprosessi, sääntelyvaatimukset ja tietojen käytön ehdot.
4. Ohjeet terveystietojen tietoturvalliseen käyttöön
Ohjeissa kuvataan terveystietojen tietoturvallisen käsittelyn vaiheet suojatussa käsittely-ympäristössä (secure processing environment – SPE) sopivan ympäristön valitsemisesta tulosten ulossaantiin asti. Ohjeet esittelevät parhaita käytäntöjä henkilöiden yksityisyyden suojaamiseksi ja EHDS:n asettamien vaatimusten täyttämiseksi.
”Esitetyt neljä ohje- ja määritelmädokumenttia ovat askel kohti yhtenäistä ja aiempaa tehokkaampaa terveystiedon hyötykäyttöä Euroopassa”, sanoo Markus Kalliola, Sitran ohjelmajohtaja ja TEHDAS2-hankkeen koordinaattori. ”Odotamme innolla yhteistyötä sidosryhmien kanssa, jotta voimme tarkentaa asiakirjoja ja vastata sidosryhmien tarpeisiin.”
Miten osallistua?
Sidosryhmät voivat tutustua asiakirjoihin ja antaa palautetta Webropol-kyselyjen kautta. Kullekin ohjeluonnokselle on oma kyselynsä. Ensimmäinen kuulemiskierros päättyy 28.2.2025.
Tutustu asiakirjoihin ja vastaa julkisiin kuulemisiin
Mielipiteelläsi on merkitystä!
Kuulemisessa saatu palaute otetaan huomioon asiakirjojen viimeistelyssä. Tavoitteena on varmistaa, että lopulliset tuotokset ovat mahdollisimman hyödyllisiä sidosryhmille, kuten kansalaisille, terveydenhuollon ammattilaisille ja viranomaisille.
Sitran koordinoima TEHDAS2-hanke tukee Euroopan terveystietoalueesta annetun asetuksen yhdenmukaista täytäntöönpanoa. Hanke edistää terveysdatan toissijaista käyttöä Toisiokäyttö Sosiaali- ja terveystietojen toissijainen käyttö (toisiokäyttö) tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa syntyneitä asiakas- ja rekisteritietoja käytetään muussa kuin ensisijaisessa käyttötarkoituksessa, jonka vuoksi ne on alun perin tallennettu. Toisiolaissa säädetyt toissijaiset käyttötarkoitukset ovat: tieteellinen tutkimus, tilastointi, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, viranomaisohjaus ja -valvonta, viranomaisten suunnittelu- ja selvitystehtävä, opetus ja tietojohtaminen. Avaa termisivu Toisiokäyttö Euroopassa, erityisesti tutkimuksen, innovoinnin ja poliittisen päätöksenteon kehittämiseksi.
Hankkeessa laaditut ohjeet ja tekniset määritelmät sujuvoittavat pääsyä terveystietoihin, vahvistavat eurooppalaista yhteistyötä, edesauttavat tietojen tehokasta ja turvallista käyttöä sekä auttavat Euroopan komissiota laatimaan EHDS-asetuksen tueksi toissijaista, täydentävää lainsäädäntöä.
Taustaa: Suomi suunnannäyttäjänä terveystietojen hyödyntämisessä
Suomi on terveystietojen toissijaisen käytön edelläkävijä EU:ssa. Suomessa ja Sitrassa on tehty pitkäjänteistä työtä terveystietojen entistä laajemman hyödyntämisen puolesta, jotta kansalaiset voisivat saada entistä parempaa hoitoa ja hyvinvointi- ja terveyserot kaventuisivat. Samalla Suomi vahvistaa asemaansa Euroopan digitalisaation aktiivisena toimijana. Euroopan yhteistä terveystietoaluetta on pohjustettu Sitran johdolla jo aiemmassa TEHDAS-suunnitteluhankkeessa (2021–2023).
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Tulevat kuulemiset
Seuraavat julkiset kuulemiset järjestetään syys-lokakuussa 2025 ja touko-kesäkuussa 2026. Tulevissa kuulemisissa käsitellään muun muassa tietojen pseudonymisointia, lupien hallitsemista, turvallisten käsittely-ympäristöjen teknisiä määritelmiä ja yhteistyötä kolmansien maiden kanssa. Lisätietoja tulevien kuulemisten aiheista on saatavilla tehdas.eu-verkkosivulla.
Jokaisen julkisen kuulemiskierroksen yhteydessä TEHDAS2 järjestää myös kaikille avoimen sidosryhmäfoorumin. Viimeisimmästä tilaisuudesta voi lukea hankkeen verkkosivuilta. Seuraava sidosryhmäfoorumi järjestetään lokakuussa Kööpenhaminassa – tilaa TEHDAS2 uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla hankkeen tapahtumista ja mahdollisuuksista vaikuttaa.