Pääkaupunkiseudulla olisi kaikki mahdollisuudet ryhtyä puhtaan energian ja cleantechin veturiksi.
Helsingin Sanomien vieraskynä 2.4.2014
Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore raportti on karmivaa luettavaa: ilmastonmuutos etenee huolestuttavan nopeasti ja sen seuraukset ovat globaalisti vakavat. Kansainväliset ilmastoneuvottelut junnaavat paikoillaan, eikä tuloksia synny.
Monet kehittyneet maat varautuvat muutokseen, mutta Suomessa kivihiilen käyttö lisääntyy. Olemme hyvin riippuvaisia ulkomailta tuoduista fossiilisista polttoaineista, eikä meillä ole kunnianhimoisia ilmasto- ja energiapoliittisia tavoitteita.
Kun valtioiden ponnistelut eivät riitä, yritysten ja riippumattomien organisaatioiden on oltava aloitteellisia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.
Haastamme Suomea muuttumaan. Yritykset ovat valmiita toimimaan, kehittämään uusia teknologioita ja muuttamaan toimintansa vähähiilisemmäksi, kunhan päättäjät luovat mahdollistavan toimintaympäristön ja tasaisen pelikentän.
Vaikka ilmastonmuutos on vakava asia, se luo valtavat markkinat suomalaisyrityksille.
Globaalien cleantech-markkinoiden arvo on noin 2 000 miljardia euroa ja kasvu noin 7 prosenttia vuodessa. Suomessa cleantech-liiketoiminta on kasvanut noin 10 prosenttia vuodessa, kun muu talouskasvu on laahannut lähellä nollaa.
Monet maat ovat menossa kovaa vauhtia Suomen ohi. Puhtaan teknologian kärjessä ovat muun muassa Saksa, Etelä-Korea, Tanska, Ruotsi, Yhdysvallat ja Kiina. Näissä maissa kehitetään uusia ratkaisuja ja luodaan kestävän kehityksen kaupunkeja.
Tukholmassa kaukolämpö on 80-prosenttisesti hiilivapaata ja jo puolet bussiliikenteestä kulkee uusiutuvilla polttoaineilla. Helsingin seudulla kaukolämpö on yli 90-prosenttisesti peräisin fossiilisista polttoaineista ja uusiutuvalla energialla kulkee vasta kymmenesosa bussiliikenteestä. Tukholma saavutti jo lähes kymmenen vuotta sitten sen päästövähennysten tason, johon Helsingin seutu yltää nykysuunnitelmillaan vuoden 2030 kieppeillä.
Helsingissä jätteen kierrätysaste on tosin Tukholmaa korkeampi, ja tästä on huolehdittava vastedeskin.
Ruotsalaisyritykset voivat kehittää Tukholmassa puhtaan energian ja cleantechin liiketoimintaa. Tukholmasta on tullut erinomainen referenssi vientiyrityksille ja esimerkki muulle maailmalle.
Helsingillä ja koko pääkaupunkiseudulla olisi nyt kaikki mahdollisuudet ryhtyä puhtaan energian ja cleantechin veturiksi, sillä Helsinki harkitsee uusia voimalainvestointeja. Niillä on suuri vaikutus Suomen energia- ja ilmastopolitiikkaan.
Fossiilisen energian käyttöä pitäisi pystyä vähentämään nopeasti. Kun tavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2050, pitää jo nyt tehdä ratkaisuja, jotka ovat kestävällä pohjalla koko käyttöikänsä ajan.
Suomalaiset yritykset tarvitsevat kansainvälisen mittaluokan referenssialueen, jossa ne voivat kehittää uusia vähähiilisiä ratkaisuja, testata uusia innovaatioita ja näyttää cleantech-osaamistaan muulle maailmalle. Pääkaupunkiseudulla tämä olisi mahdollista.
Osaoptimoinnista pitää siirtyä kokonaisuuksien hallintaan. Se tarkoittaa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita toteuttavaa kaupunkisuunnittelua, rakennusten energiatehokkuuden parantamista ja uusiutuvan energian käytön lisäämistä avoimilla energiaverkoilla ja energian varastointiratkaisuilla. Jäte- ja biopohjaisten liikennepolttoaineiden käyttö ja sähköisen liikenteen lisääminen ovat tärkeä osa kokonaisuutta.
Pikaisesti pitää myös selvittää, miten Helsinki voi luopua kivihiilestä ja siirtyä käyttämään puhdasta uusiutuvaa energiaa sekä esimerkiksi hyödyntää nykyisten ja tulevien teollisuuslaitosten hukkalämpöä. Pitää pyrkiä siihen, että Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka luopuu kivihiilen energiakäytöstä.
Toivomme, että pääkaupunkiseutu nousee kansainvälisen tason cleantech-pääkaupungiksi ja tarjoaa samalla menestymisen mahdollisuudet suomalaisille yrityksille. Tämä loisi Suomeen myös uusia, paljon kaivattuja työpaikkoja.
Olemme valmiita tukemaan Helsingin seudun kestävää kehitystä.
Kirjoittajat:
Mikko Kosonen, yliasiamies, Sitra
Mika Anttonen, hallituksen puheenjohtaja, ST1
Antti Herlin, hallituksen puheenjohtaja, Kone
Pertti Korhonen, toimitusjohtaja, Outotec
Matti Lievonen, toimitusjohtaja, Neste Oil
Tapio Kuula, toimitusjohtaja, Fortum
Suosittelemme